Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

Για να μην ξεχνιόμαστε



Το μαύρο άσπρο κάνει σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα «γκάζια» που πατάει ο ΣΥΡΙΖΑ για να υλοποιήσει τον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό στα Βαλκάνια, μεταξύ άλλων και με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο Δραγασάκης προσάπτει στο ΚΚΕ ότι έχει σήμερα «διαφορετικό σκεπτικό» απ' αυτό του 1992 για το ζήτημα της ΠΓΔΜ, σε αντίθεση με το κόμμα του, για το οποίο λέει: «Αυτή τη θέση την παλεύουμε από το 1992, ως κόμμα του 3% ο Συνασπισμός, πριν τον ΣΥΡΙΖΑ. Με απομόνωση. "Προδότες" μας έλεγαν και τότε».

Καθήκον


Οσο αποκρουστικά είναι τα περί «εθνοπροδοτών» που αναπαράγουν οι φασίστες της Χρυσής Αυγής τις μέρες αυτές, άλλο τόσο αποκρουστική είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης (που συνεχίστηκε και χτες κατά τη συζήτηση στη Βουλή) να παρουσιαστεί ως «πατριωτικό καθήκον» και «εθνικό συμφέρον» η ψήφιση της επαίσχυντης αμερικανοΝΑΤΟικής συμφωνίας των Πρεσπών. Και οι μεν και οι δε έχουν για «ζύγι» του «πατριωτισμού» τους τα συμφέροντα του κεφαλαίου και τους μεγαλεπήβολους στόχους της αστικής τάξης για νέα κέρδη στα Βαλκάνια και ευρύτερα, μέσα από τον «πρωταγωνιστικό ρόλο» στα επικίνδυνα ευρωατλαντικά σχέδια. Τσακώνονται για το ποιος υπηρετεί καλύτερα τα βρώμικα αυτά σχέδια, που καμία σχέση δεν έχουν με τα συμφέροντα του λαού. Το μοναδικό «καθήκον» των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων, είναι να χαράξουν το δικό τους δρόμο, σε σύγκρουση με το κεφάλαιο και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις. Αυτός ο δρόμος, όπως και το δυνάμωμα της αλληλεγγύης και της κοινής δράσης με τους γείτονες λαούς, ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, μπορεί να διασφαλίσει τα σύνορα, την εδαφική ακεραιότητα, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, και όχι η πολιτική του κεφαλαίου, των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που τα βάζει στο ιμπεριαλιστικό παζάρι και καθιστά το λαό και τη χώρα στόχο των οξύτατων ανταγωνισμών. Αυτός είναι ο γνήσιος λαϊκός πατριωτισμός.

Το δικό μας όχι


  Πηγή: Eurokinissi

Η κυβέρνηση και από κοντά η ΝΔ και όλα τα υπόλοιπα αστικά κόμματα συνεχίζουν την τακτική όλων των προηγούμενων να ανάγουν την ονοματολογία σε κριτήριο για να τοποθετηθεί ο λαός απέναντι στην απαράδεκτη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ. Ταυτόχρονα, παρουσιάζουν το «ναι» και το «όχι» απέναντι σ' αυτήν τη συμφωνία ως υποτιθέμενη «διαχωριστική γραμμή» μεταξύ τους.

Επιχειρούν έτσι να κρύψουν την ουσία της, δηλαδή το αμερικανοΝΑΤΟικό περιεχόμενο της συμφωνίας και το γεγονός ότι η κυβέρνηση την προωθεί με σθένος, υπηρετώντας τον συνολικότερο σχεδιασμό διεύρυνσης του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, επιδιώκοντας να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία για λογαριασμό της ελληνικής αστικής τάξης.

Ακριβώς σε αυτήν την ουσία πρέπει να σταθεί ο λαός, για να καταλάβει τον χαρακτήρα της τοποθέτησης κάθε πολιτικής δύναμης, να δει καθαρά τι σημαίνει το «όχι» και το «ναι» του καθενός.

Οργιο προπαγάνδας και παραπληροφόρησης



Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, ο «Ριζοσπάστης» δημοσίευσε την Ολοκληρωμένη Εκθεση του αμερικανικού ΥΠΕΞ για την Ελλάδα, όπου καταγράφονται αναλυτικά οι στόχοι που βάζει η διπλωματία των ΗΠΑ για την πρεσβεία τους στην Αθήνα. Ενα από τα κεφάλαια αυτής της Εκθεσης είχε τον ιδιαίτερο τίτλο «Ενίσχυση και ανάπτυξη της κοινωνίας των πολιτών, των εκπαιδευτικών και πολιτιστικών ιδρυμάτων μέσω της προώθησης κοινών αξιών για τη μείωση της ξένης επιρροής στους πολιτιστικούς και θρησκευτικούς τομείς, την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και την προώθηση μιας νέας γενιάς ηγετών με ευνοϊκές απόψεις προς τις ΗΠΑ και τις αξίες τους». Εκεί περιγράφεται μια «καταιγίδα» από παρεμβάσεις και στήσιμο μηχανισμών σε όλα τα επίπεδα, με μέριμνα της αμερικάνικης πρεσβείας, ούτως ώστε ευρύτερα λαϊκά στρώματα να ...κατανοήσουν και να στοιχηθούν με τα προτάγματα των ΗΠΑ, καθώς, όπως διαπιστώνει η Εκθεση, «ορισμένα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας είναι ιστορικώς επιφυλακτικά για τη συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ στην άμυνα, στην οικονομία και τα πολιτικά ζητήματα». Αλλωστε, όπως είχε παρατηρήσει και ο Τζ. Πάιατ, διάφορα γεγονότα στην Ελλάδα δεν παρουσιάζονται «όπως πρέπει», όπως συμφέρει δηλαδή τους αμερικανοΝΑΤΟικούς και τα σχέδιά τους στην περιοχή.