Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ Επιστολή για την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας σχετικά με την υπόθεση των υποκλοπών

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα και προς τον πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Αθανάσιο Μπούρα σχετικά με την άμεση σύγκληση της συγκεκριμένης Επιτροπής σχετικά με την υπόθεση των υποκλοπών ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφέρει τα εξής:

«Η έκδοση του Πορίσματος και η ανακοίνωση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για την υπόθεση των υποκλοπών εγείρει πολύ σοβαρά ερωτήματα για την έρευνα που διεξήχθη, τα στοιχεία πάνω στα οποία βασίστηκε και τελικά για τη βασιμότητα των συμπερασμάτων στα οποία κατέληξε. Αποτελεί πολύ σοβαρή εξέλιξη που παραπέμπει σε συγκάλυψη των κυβερνητικών και κρατικών ευθυνών για αυτή την δυσώδη υπόθεση.

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΩΔΙΑ

 

Και η δημοκρατική μας Δύση  βρήκε θέμα για κατανάλωση στις συζητήσεις της, χωρίς να είναι αναγκασμένη ούτε να αποκαλύπτει το πραγματικό της πρόσωπο ούτε να παίρνει θέση. Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων στο Παρίσι έδωσε πάλι μια αφορμή για κοκορομαχίες ανάμεσα σε μια συντήρηση και έναν προοδευτισμό που εναγωνίως, την τελευταία ιδίως εικοσαετία, αναζητούν περιεχόμενο που να δικαιολογεί την ονομασία τους.
 
          Σε κάθε τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, κάθε κράτος που αναλαμβάνει τη διεξαγωγή τους βλέπει μια ευκαιρία να δείξει τη δύναμή του, να αναδείξει τα ιστορικά και κοινωνικά στοιχεία που διαμόρφωσαν την εικόνα της χώρας διεθνώς. Και η τελετή του Παρισιού είναι μέρος αυτής της τάσης των διοργανωτών να παρουσιάσουν, σε ένα μεγαλοπρεπές σώου,  ιστορίες της χώρας τους όπως επιθυμούν να την δείξουν και όχι όπως πραγματικά είναι.  Αυτό λοιπόν που εν ολίγοις φέτος  η τελετή έναρξης ήθελε να αφηγηθεί, με εικόνες και σύμβολα από μια παλέτα ιστορικών αναφορών που εντυπωσιάζουν, ήταν μια ιστορία της Γαλλίας  ενωτική, χαρούμενη, ποικιλόμορφη, ανεξάρτητα αν ανταποκρινόταν πάντα στην πραγματικότητα,  που δεν ξέφευγε βέβαια από το μοντέλο του κόσμου που ευαγγελίζεται η Δύση, για να κρύψει τα εγκλήματά της κάτω από ύμνους για τις δημοκρατικές, ανθρωπιστικές και αστικές αξίες.

Σάπια

 

Σε αναβρασμό ξανά οι αγρότες της Θεσσαλίας. Αν νομίζει η κυβέρνηση ότι θα ξεμπερδέψει εύκολα με τα δίκαια αιτήματά τους, καλύτερα να αλλάξει πλευρό
Σε αναβρασμό ξανά οι αγρότες της Θεσσαλίας. Αν νομίζει η κυβέρνηση ότι θα ξεμπερδέψει εύκολα με τα δίκαια αιτήματά τους, καλύτερα να αλλάξει πλευρό
Η κυβέρνηση έσπευσε να πανηγυρίσει ότι «η δικαιοσύνη μίλησε». Ο Κασσελάκης έσπευσε να πει ότι «κλονίστηκε η εμπιστοσύνη» του στη δικαιοσύνη. Ο Ανδρουλάκης ότι θα προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Ολοι μαζί όμως «ξέχασαν» - με αφορμή το προκλητικό πόρισμα συγκάλυψης των υποκλοπών από τον Αρειο Πάγο - ορισμένα κρίσιμα στοιχεία της «ευρωπαϊκής κανονικότητας», όπως τα παρακάτω: Η διακίνηση κατασκοπευτικών λογισμικών είναι νόμιμη με τη βούλα της ΕΕ, ενώ γύρω από αυτά υπάρχει μια ολόκληρη αγορά. 14 χώρες της ΕΕ και οι κυβερνήσεις τους (Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Ουγγαρία κ.ά.) χρησιμοποίησαν παράνομα λογισμικά, μεταξύ αυτών και του περιβόητου Pegasus «για να στοχοποιηθούν άτομα - όπως πολιτικοί αντίπαλοι, ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικηγόροι και δημοσιογράφοι - που δεν έχουν καμία σχέση με σοβαρά εγκλήματα και δεν αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια», όπως αναφέρουν οι δικές τους εκθέσεις. Με τη σφραγίδα της ΕΕ βρίσκονται σε ισχύ δεκάδες νόμοι και οδηγίες «νόμιμου» και μαζικού φακελώματος και χαφιεδισμού, με το πρόσχημα της «εθνικής ασφάλειας» του κεφαλαίου και της «ριζοσπαστικοποίησης», με τις σχετικές διατάξεις - λάστιχο να στοχοποιούν ευθέως την εργατική - λαϊκή πάλη. Αυτό το «ευρωπαϊκό κεκτημένο» που νομοθέτησαν και ψήφισαν οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, περιφρουρούν τόσο οι διάφορες δήθεν ανεξάρτητες Αρχές, όσο και η δήθεν «ανεξάρτητη» Δικαιοσύνη, για την οποία σκόπιμα αποκρύπτεται μεταξύ άλλων ότι η ηγεσία της εκλέγεται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Ας αφήσουν λοιπόν τα σάπια.

«Βηματίζοντας στα χνάρια της Κόκκινης Πολιτείας του χτες και του σήμερα» Αφιερωμένη στα 50 χρόνια του Φεστιβάλ η κεντρική έκθεση

 

7
7
Η έκθεση του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» είναι αφιερωμένη στον θεσμό του Φεστιβάλ που φέτος συμπληρώνει μισό αιώνα ζωής.

Ενα ταξίδι αναδρομής για τους παλαιότερους και γνωριμίας για τους νεότερους επισκέπτες με εκείνες τις στιγμές του Φεστιβάλ που χάραξαν μια διαδρομή εφάμιλλη για να μπει πλατιά στις καρδιές της εργατικής τάξης, του λαού και της νεολαίας. Μια διαδρομή για να εξελιχθεί στον μεγαλύτερο πολιτικό και πολιτιστικό θεσμό της χώρας, συμβάλλοντας στην ανάδειξη πρωτοπόρας καλλιτεχνικής δημιουργίας, ανατρεπτικού πολιτικού περιεχομένου που αμφισβητεί τον καπιταλιστικό μονόδρομο. Μέσα από την έκθεση φωτίζεται ο χαρακτήρας της ΚΝΕ ως επαναστατικής οργάνωσης, που μέσα από τη συλλογικότητα, την πειθαρχία, την πίστη σε μια κοινωνία που αποτελεί το φωτεινό μέλλον της ανθρωπότητας, τον σοσιαλισμό, μπορεί, κόντρα σε όλα τα εμπόδια, να διαμορφώνει «γωνιές» αντίστασης και ελπίδας που να αγκαλιάζουν τα όνειρα της νεολαίας.

***

Το «ταξίδι» του Φεστιβάλ διαπερνά όλη την πορεία του Κόμματος μετά την ντε φάκτο κατάκτηση της νομιμοποίησής του με τη μετάβαση στην αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία, το 1974. Η ίδια η ύπαρξή του είναι απαύγασμα της ηρωικής δράσης του ΚΚΕ στα χρόνια της επταετούς στρατιωτικής δικτατορίας, απόδειξη των δεσμών που σφυρηλατήθηκαν με τους εργαζόμενους και τον λαό μέσα στο καμίνι της ταξικής πάλης στα δύσκολα χρόνια της παρανομίας. Το Φεστιβάλ είναι κληρονομιά της αλύγιστης στάσης των εξόριστων, της καλλιτεχνικής δημιουργίας στα ξερονήσια, των παιδιών της ΚΝΕ που τραγουδούσαν κρυφά τραγούδια του αγώνα. Η επαναστατική τους αισιοδοξία είναι το χαμόγελο των μελών της ΚΝΕ που στήνουν τις πρώτες κατασκευές στο γήπεδο Ζωγράφου για να γιορτάσουν τα 7 χρόνια ζωής και δράσης της Οργάνωσης, έκδοσης του οργάνου του Κεντρικού Συμβουλίου, του «Οδηγητή». Το άπλωμα του Φεστιβάλ σε όλες τις γωνιές της χώρας σηματοδοτεί την ανάπτυξη και το δυνάμωμα της ΚΝΕ, τη διεύρυνση της αναγνώρισης του πρωτοπόρου ρόλου της στις γραμμές της νεολαίας.

Ιερή αγελάδα

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Ένα στα δύο λαϊκά νοικοκυριά δεν θα μπορέσει και φέτος να κάνει διακοπές μακριά από το σπίτι του, επειδή δεν το αντέχει η τσέπη του.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τα νησιά, τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια εκτοξεύουν το κόστος και σε συνδυασμό με την ακρίβεια στα καταλύματα, την εστίαση και στα ράφια του σούπερ μάρκετ, κάνουν απαγορευτική ακόμα και τη σκέψη για μια μικρή απόδραση.

Η λαϊκή ανάγκη για ξεκούραση και αναψυχή πουλιέται πανάκριβα στη «βαριά βιομηχανία» του τουρισμού και αποφέρει τεράστια κέρδη στα μονοπώλια του κλάδου. Αυτά στηρίζει με κάθε τρόπο το κράτος.

Η ενίσχυση της «εξωστρέφειας» για την «ιερή αγελάδα» της οικονομίας έχει κεντρικό ρόλο στα «αναπτυξιακά σχέδια» όλων των κυβερνήσεων, με τη συναίνεση και των άλλων κομμάτων στις επιδοτήσεις και στα προνόμια που απολαμβάνουν εφοπλιστές και μεγαλοξενοδόχοι.

Οταν λοιπόν μιλάνε για τους «κινδύνους του υπερτουρισμού», η έγνοια τους δεν είναι ούτε για τα εκατομμύρια των νοικοκυριών που δεν μπορούν να κάνουν διακοπές, ούτε για τους κατοίκους στους πιο δημοφιλείς προορισμούς, που βουλιάζουν από κόσμο το καλοκαίρι και μοιάζουν με φαντάσματα τον χειμώνα.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ Τώρα να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στα ισραηλινά εγκλήματα και τη συμμετοχή-συνενοχή της ελληνικής κυβέρνησης

 

 

Σε ανακοίνωσή του για τη νέα ισραηλινή επίθεση στη Βηρυτό και τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει τη νέα δολοφονική επίθεση του Ισραήλ στη Βηρυτό που σε συνδυασμό με τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς στην Τεχεράνη οδηγούν στην απρόβλεπτη κλιμάκωση του πολέμου και τη γενικότερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Τα γνωστά προσχήματα που χρησιμοποιεί το κατοχικό κράτος του Ισραήλ, με τις πλάτες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, δεν μπορούν να κρύψουν τις επανειλημμένες και συνεχιζόμενες επιθετικές ενέργειες σε βάρος του Λιβάνου, την πολύχρονη κατοχή εδαφών στον Λίβανο και τη Συρία, στα Υψίπεδα του Γκολάν και φυσικά τη γενοκτονία που συντελείται σε βάρος του λαού της Παλαιστίνης  με πάνω από 40.000 νεκρούς.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, που έχει εξελιχθεί σε βασικό "αναμεταδότη" της ισραηλινής προπαγάνδας και ενισχύει την πολύμορφη συνεργασία με το κράτος-τρομοκράτη, έχει τεράστιες ευθύνες μετατρέποντας τη χώρα μας σε θύτη άλλων λαών.

Είναι ανάγκη τώρα να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στα ισραηλινά εγκλήματα και τη συμμετοχή-συνενοχή της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτά, να εκφραστεί η λαϊκή αλληλεγγύη στους λαούς της Παλαιστίνης και του Λιβάνου, αλλά και σε κάθε λαό που έρχεται αντιμέτωπος με αυτά τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα».

 

902gr

Δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια

 

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
 
 
Πηγή: Associated Press

 

Ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη, την πρωτεύουσα του Ιράν, όπου είχε μεταβεί για την ορκωμοσία του νέου προέδρου της χώρας, του Μασούντ Πεζεσκιάν, χθες Τρίτη, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, κάνοντας λόγο για «ύπουλη σιωνιστική επιδρομή».

«Ο αδελφός, ο ηγέτης, ο μουτζάχιντ Ισμαήλ Χανίγια, ο αρχηγός του κινήματος, σκοτώθηκε σε ύπουλη σιωνιστική επιδρομή εναντίον του γραφείου του στην Τεχεράνη αφού παραβρέθηκε στην ορκωμοσία του νέου προέδρου» της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ανέφερε η Χαμάς.

Ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, στέλεχος της Χαμάς, μίλησε για «άνανδρη ενέργεια» του Ισραήλ, η οποία «δεν θα μείνει ατιμώρητη», μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Ακσά, προσκείμενο στο κίνημα.