Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022

Η ΕΕ δεν μπορεί να είναι μέρος της λύσης του προβλήματος της ενεργειακής φτώχειας γιατί η πολιτική της το γιγαντώνει

 

Πηγή: Associated Press

 

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ: 

«Η ΕΕ δεν μπορεί να είναι μέρος της λύσης του προβλήματος της ενεργειακής φτώχειας, γιατί είναι ακριβώς η πολιτική της που το δημιουργεί και το γιγαντώνει. Είναι η πολιτική της απελευθέρωσης της ενέργειας και της λεγόμενης “πράσινης μετάβασης” - με την "απολιγνιτοποίηση, το "χρηματιστήριο ρύπων" κλπ - που βήμα-βήμα υλοποίησαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις. Σήμερα, μάλιστα με πρόσχημα τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, προωθούνται σχεδιασμοί και κυρώσεις εκατέρωθεν, που θα φέρουν ακόμη μεγαλύτερη ενεργειακή και γενικότερη φτώχεια.

Ανακούφιση μπορεί να υπάρξει μόνο με κατάργηση του ΦΠΑ και των Ειδικών Φόρων στα καύσιμα και σε άλλα είδη λαϊκής κατανάλωσης, οι αυξήσεις στους μισθούς. Λύση μπορεί να υπάρξει μόνο με τον αγώνα για να πάψει η ενέργεια να αποτελεί “εμπόρευμα” και για να αξιοποιηθεί το σύνολο εγχώριων ενεργειακών πηγών, με σκοπό την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών». 

Τα προικισμένα από την ανέχεια παιδιά της Ευρυτανίας στην πορεία προς την πολιτικοκοινωνική αφύπνιση!

 


“Η Ευρυτανία έγινε δημοκρατική μεσ’ από τη φτώχια της, μεσ’ από τον αγώνα της για την μπομπότα και για ένα κομμάτι γουρουνοτσάρουχο! Έτσι είναι! Όμως, ουσιαστική αλλαγή δε γνώρισε η Ευρυτανία ούτε όταν αλλάξανε τα φλάμπουρα ή και τα ονόματα —σε μερικές περιπτώσεις — των πολιτικών της. Μήτε κι όταν το κουβέρνο το βαφτίσανε «Ελληνική Δημοκρατία»…”

Ο αλησμόνητος Ευρυτάνας αντιστασιακός αγωνιστής Γεωργούλας Μπέικος (Κλειτσός Ευρυτανίας 1919 – Μόσχα 1975) εμπνευστής και συντάκτης του περίφημου “Κώδικα Ποσειδώνα” (βλ. εδώ)  σκιαγραφεί με την χαρισματική πένα του τη χαμοζωή του Ευρυτάνα προπολεμικά, αναφερόμενος στις αντιλήψεις, τα βάσανα, τις πίκρες, και τον τιτάνιο αγώνα της επιβίωσης των ανθρώπων του τόπου μας, συνάμα με την μακρά και βασανιστική πορεία της πολιτικής και κοινωνικής αφύπνισής τους στο φόντο όχι μόνο των εσωτερικών διεργασιών αλλά και συνταρακτικών γεγονότων της εποχής όπως η Μικρασιατική Καταστροφή και η Μπολσεβίκικη Επανάσταση!

Άλλωστε λίγα χρόνια αργότερα οι Ευρυτάνες θα πρωτοστατήσουν με πρωτοφανή συμμετοχή στην ένοπλη Λαϊκή Αντίσταση. Τίποτε όμως δεν προκύπτει τυχαία, αφού πάντοτε προηγείται η περίοδος της “προετοιμασίας” κι όπως και ο ίδιος ο Μπέικος σημειώνει :  «Ν’ αναπαραστήσουμε αυτό που προϋπήρξε και που εμείς κλήρος μας ήτανε να το συνεχίσουμε…» 

Η πλειοψηφία της απερχόμενης διοίκησης πάει με τη λογική… αμόλα καλούμπα (ΦΩΤΟ)


 

Σε ανακοίνωσή της η «Εργατική Ενότητα» για το 34ο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, που ξεκίνησε χθες και συνεχίστηκε σήμερα, αναφέρει: 

«Το συνέδριο του ΕΚΘ, του δεύτερου μεγαλύτερου εργατικού κέντρου της Θεσσαλονίκης θα μπορούσε να είναι πεδίο συζήτησης, αντιπαράθεσης, ανταλλαγής απόψεων ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, το τεράστιο κύμα ακρίβειας που πλήττει τον λαό, την κατάσταση στους χώρους δουλειάς. Θα μπορούσε να μεταφερθεί πλούσια πείρα από την δράση των συνδικάτων, να βγουν συμπεράσματα από τους αντιπροσώπους, οι οποίοι καλούνται να αποφασίσουν για τη νέα διοίκηση στο ΕΚΘ, τον προγραμματισμό δράσης το επόμενο διάστημα.

Η επιλεκτική ευαισθησία του Economist

 

 

Η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων και το αιματοκύλισμα των λαών πάει χέρι χέρι με τον αντικομμουνισμό και την προσπάθεια ξαναγραψίματος της ιστορίας, με κεντρικό θέμα την «εξίσωση φασισμού - κομμουνισμού» στοχοποιώντας την περίοδο της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στην ΕΣΣΔ, όπου επικεφαλής ήταν ο Ι. Στάλιν. Την περίοδο όπου περισσότεροι από 20 εκατ. σοβιετικοί και περισσότερα από 3 εκατομμύρια μέλη του κόμματος των Μπολσεβίκων έδωσαν την ζωή τους για την συντριβή του ναζισμού-φασισμού, για την νίκη των λαών. Η προσφυγή στον αντικομμουνισμό αποτελεί βέβαια διαχρονική πρακτική των αστικών επιτελείων και των αστικών μέσων μαζικής ενημέρωσης τους. Ο αντικομμουνισμός εντείνεται με στόχο να δικαιολογηθεί η σημερινή καπιταλιστική βαρβαρότητα που σκορπίζει θάνατο και εκμετάλλευση.

Σε αυτή την γραμμή, το γνωστό περιοδικό «Economist», στο εξώφυλλο της 12ης Μαρτίου έχει τίτλο «Η Σταλινοποίηση της Ρωσίας» προκειμένου να «αποδείξει» πως αυτό που φταίει για τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι «η παράνοια του Πούτιν» που θέλει να μιμηθεί τον Στάλιν ως η πηγή όλων των κακών!

Είναι o Economist που:

Κι άλλος μύθος


«Η Ουάσιγκτον έχει συμφέρον να στηρίξει αυτήν την προσπάθεια μεταξύ δύο κρίσιμων συμμάχων και εταίρων, ειδικά υπό το φως της αστάθειας που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία», γράφει σε ανάλυσή του το «Ινστιτούτο Μπρούκινγκς», ενόψει της επίσκεψης του Ισραηλινού Προέδρου στην Αγκυρα. Από τα ζητήματα που συμφωνούν Τουρκία και Ισραήλ, το «Μπρούκινγκς» ξεχωρίζει αυτό του Ιράν, «θεωρώντας ότι δεν πρέπει να έχει πυρηνικά όπλα». Εντοπίζει επίσης την «κοινή προσπάθεια» «στη σημερινή ρωσο-ουκρανική κρίση», καθώς «έχουν διαλέξει ένα είδος ουδετερότητας». Στη βάση αυτών των συγκλίσεων, το ίδρυμα εκτιμάει ότι «η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η στρατιωτική της παρουσία στη Συρία αλλάζει δραματικά την "τάξη ασφάλειας" στην περιφέρεια και θα συμβάλει πιθανώς στη συγκέντρωση των μυαλών και στις δύο πλευρές προς την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων». Το «παζλ» συμπληρώνουν οι αυξημένες πλέον ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης από άλλες πηγές, προκειμένου να επιταχυνθεί η «απεξάρτηση» από το ρωσικό αέριο, φέρνοντας στο προσκήνιο τη συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών της Μεσόγειου και τη μεταφορά αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές μέσω και της Τουρκίας. Για παράδειγμα, πριν από λίγες μέρες, στέλεχος της ισραηλινο-αμερικάνικης πετρελαϊκής εταιρείας «DELEK» έλεγε απευθυνόμενος στην Τουρκία: «Η θέση μας είναι καθαρή πάντα. Αν θέλετε αέριο, τέλεια. Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε. Εσείς φτιάξτε τον αγωγό προς εμάς και εμείς θα προμηθεύσουμε το αέριο». Οπως όλα δείχνουν, οι σχέσεις Ισραήλ - Τουρκίας αποκαθίστανται ραγδαία. Γκρεμίζεται έτσι άλλος ένας μύθος των ελληνικών αστικών κυβερνήσεων και κομμάτων, ότι η σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας - Ισραήλ αποτελεί «εγγύηση ασφάλειας» απέναντι στις αμφισβητήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων από την Τουρκία.

Ξεκίνησε χτες το Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης

 


Ξεκίνησαν χτες το απόγευμα οι εργασίες του 34ου Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για Συνέδριο που να αποτυπώνει τους πραγματικούς συσχετισμούς, ο Θ. Κουτσουράς, εκπρόσωπος της «Εργατικής Ενότητας» (συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ), ανέδειξε προσπάθειες αλλοίωσης του Σώματος, φέρνοντας ως παράδειγμα το σωματείο παροχής υπηρεσιών και καινοτομίας και του πανελλήνιου συλλόγου στον τομέα της νεότητας και των ΜΚΟ που ήρθαν προς έγκριση στο Οργανωτικό του ΕΚΘ μία μέρα πριν από την έναρξη του συνεδρίου. Είναι δύο σωματεία που, όπως είπε, «δεν γνωρίζουμε κάτι για τη δράση τους, δεν είναι γνωστά στους χώρους τους». Με αυτήν την έννοια εξέφρασε τον προβληματισμό για την ύπαρξη και δράση τους, λέγοντας: «Θα θέλαμε ειλικρινά να ακούσουμε σήμερα τους αντιπροσώπους αυτών των σωματείων, να τους γνωρίσουμε, να μας μεταφέρουν την πείρα για το πώς κατόρθωσαν μέσα σε αυτές τις συνθήκες να ψηφίσουν στα σωματεία τους 575 και 441 εργαζόμενοι αντίστοιχα». Είναι χαρακτηριστικό ότι κανείς στην αίθουσα δεν εμφανίστηκε να τα εκπροσωπεί και φυσικά δεν πήρε τον λόγο να μιλήσει.

Τα τύμπανα ηχούν

 

 

Τα τύμπανα του ιμπεριαλιστικού πολέμου ηχούν στην Ευρώπη και ο ήχος τους ακούγεται πολύ πιο πέρα από τα σύνορα της Ουκρανίας, όπου για 16η μέρα συνεχίζεται η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας. Η συζήτηση στην ΕΕ για το «ευρωομόλογο», ή για κάποιον άλλο, ενιαίο τρόπο χρηματοδότησης των εξοπλισμών και των κοινών πολιτικών μείωσης της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, είναι ένα βήμα παραπέρα στην πολεμική προετοιμασία, όπου η χώρα μας εμπλέκεται όλο και πιο πολύ.

Η ΕΕ εξοπλίζεται και προσπαθεί να καλύψει τα ενεργειακά της «νώτα», μπροστά στο ενδεχόμενο να γενικευτεί η στρατιωτική αναμέτρηση που μαίνεται στην Ουκρανία. Το οικονομικό - και όχι μόνο - κόστος για τους λαούς είναι τεράστιο. Το πληρώνουν ήδη με αυξήσεις - φωτιά στα καύσιμα και στην Ενέργεια, με τις υπέρογκες εξοπλιστικές δαπάνες, που τώρα φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν γίνονται για την άμυνα της χώρας αλλά υπηρετούν τον επιθετικό σχεδιασμό των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Οι οπαδοί της «περισσότερης Ευρώπης», που θα έφερνε τάχα ευημερία στους λαούς με ευρωομόλογα ή άλλους μηχανισμούς «ενιαιοποίησης» δαπανών και κρατικών χρεών (θυμίζουμε ότι το υποστήριζε φανατικά ο ΣΥΡΙΖΑ...), θα πρέπει να ψάξουν μέρος να κρυφτούν.