Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022

Κάτι ξέρουν

 

«Δεν πρόκειται για διακρατική συμφωνία συνεκμετάλλευσης. Οι εργασίες ανατίθενται στην "Total" (...) και η όποια πληρωμή συμφωνηθεί, θα γίνει απευθείας από την εταιρεία προς το Ισραήλ, οψέποτε προκύψουν έσοδα». Κάπως έτσι αναλύεται σε μερίδα του Τύπου η Συμφωνία Λιβάνου - Ισραήλ για τη μεταξύ τους οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, που διευκολύνει τη συνεκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή. Η Συμφωνία είναι εξ ορισμού μια «διευθέτηση» με εποπτεία ΗΠΑ, με κριτήριο όχι γενικά και αόριστα το «Διεθνές Δίκαιο», αλλά το «δίκαιο» των μονοπωλίων της Ενέργειας. Αυτών δηλαδή που απαιτούν εδώ και τώρα την εξόρυξη των αποθεμάτων φυσικού αερίου από την Ανατ. Μεσόγειο, σε μια περίοδο που η ζήτηση από πηγές εκτός Ρωσίας ανεβαίνει δραματικά. Γι' αυτό, άλλωστε, εκτός από τις ΗΠΑ, μεσάζοντας και εγγυητής της Συμφωνίας είναι και η γαλλική «Total», που θα εκμεταλλευτεί το κοίτασμα στην ΑΟΖ του Λιβάνου. Τα στοιχεία αυτά της Συμφωνίας είναι που την καθιστούν «πρότυπο» και για άλλες παρόμοιες διευθετήσεις στην Ανατ. Μεσόγειο, όπως έσπευσε να τη χαρακτηρίσει ο Μπάιντεν, αλλά να υποστηρίξει και η κυβέρνηση της ΝΔ στη χώρα μας. Κάτι παραπάνω θα ξέρουν αυτοί από τις συζητήσεις και τα παζάρια που γίνονται μεταξύ τους και με την Τουρκία στα ΝΑΤΟικά και ευρωπαϊκά φόρα. Αλλωστε, όπως επίσης γράφτηκε στον Τύπο, «κακές λέξεις όπως "συνεκμετάλλευση" δεν αναφέρονται στη συμφωνία (Λιβάνου - Ισραήλ). Στην πραγματικότητα, βέβαια, περί αυτού πρόκειται...».

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΤΣΙΠΡΑΣ Έκρυψαν τις αιτίες της ακρίβειας και έπαιξαν με την αγωνία του λαού

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Με την αγωνία του λαού για το πώς θα βγάλει το χειμώνα «έπαιξαν» σε έναν ακόμα καυγά προεκλογικού τύπου οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας, κρύβοντας τις αιτίες της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας όπως η «απελευθέρωση» της Ενέργειας, η πολιτική της «πράσινης μετάβασης» της ΕΕ με την απολιγνιτοποίηση και τα χρηματιστήρια Ενέργειας που αποτελούν στρατηγικές επιλογές των δυο κομμάτων και τις προώθησαν ως κυβερνήσεις!

Στη σημερινή συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προς τον πρωθυπουργό, εκτός από μαγείρεμα στοιχείων με χρησιμοποίηση των πραγματικών δεδομένων κατά το πώς βόλευε τον έναν ή τον άλλο για να υπερασπιστεί το αφήγημά του, πάνω από δύο ώρες μιλούσαν και ισχυρίστηκαν: Ο Κ. Μητσοτάκης ότι για όλα φταίει ο Πούτιν από τον Φλεβάρη του 2022 που άρχισε ο πόλεμος και ότι μέχρι τότε, για τα χάλια που παρέλαβε η ΝΔ, φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ κι ο Αλ. Τσίπρας που κυβερνούσαν πριν από αυτόν, ο Αλ. Τσίπρας απάντησε ότι δεν φταίει για όλα ο Πούτιν, αφού ο πόλεμος άρχισε τον Φλεβάρη του 2022, αλλά ότι φταίει ο Μητσοτάκης και η ΝΔ που κυβερνά από το 2019 έως σήμερα καταστρέφοντας το... θεάρεστο έργο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. 

Για τον λαό χειμώνας - Για τα κέρδη των λίγων... πάντα άνοιξη!

 

ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ


Ορισμένες αλήθειες που δεν θα ακουστούν στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή

 

 

Ορισμένες αλήθειες που δημοσιοποίησε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ και που δεν θα ακουστούν στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Σε ανάρτηση στο Twitter αναφέρει:

Πώς η Ενέργεια ακρίβυνε πριν καν τον πόλεµο στην Ουκρανία

ΠΟΙΟΙ ΧΑΝΟΥΝ

2010-2021

▶ Το κόστος του ηλεκτρισμού εκτινάχτηκε κατά +52,8%.

Είναι η περίοδος που έτρεξε αποφασιστικά η «απελευθέρωση» της Ενέργειας και η απολιγνιτοποίηση.

2019

▶ Θεσμοθετήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ το Χρηματιστήριο Ενέργειας, ενώ έναν χρόνο μετά εμφανίζονται οι μεγαλύτερες τιμές.

Έφυγαν για την Ουκρανία τα τεθωρακισμένα BMP-1

 

ΒΑΡΙΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ


 

Τα τεθωρακισμένα BMP-1 που απέσυρε από τα νησιά έστειλε η κυβέρνηση στην Ουκρανία, προχωρώντας έτσι στο επόμενο μεγάλο βήμα της εμπλοκής στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι των αποφάσεων του ΝΑΤΟ για «άνευ προηγουμένου» αποστολή εξοπλισμών στην αντιδραστική κυβέρνηση Ζελένσκι.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στη Σύνοδο ο υπουργός Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει παράσχει «στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια» στην Ουκρανία και ότι «τις προηγούμενες ημέρες παραδόθηκαν για αποστολή τα πρώτα εκ των συνολικά 40 Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης BMP-1».

Κατά αρμόδιες πηγές, έχουν φύγει ήδη για την Ουκρανία τα πρώτα 20 τέτοια οχήματα, με τα υπόλοιπα να φεύγουν για Κίεβο σε άλλες δυο δεκάδες, με προγραμματισμένες παραδόσεις μέχρι τον Γενάρη.

Για το «φιλοεπενδυτικό περιβάλλον» βάζει σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή εργαζομένων

 

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
 


Ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής το αντιδραστικό και επικίνδυνο για την ίδια την προστασία της ζωής των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, νομοσχέδιο για την «Ιδρυση, ανάπτυξη, διαχείριση και λειτουργία των Επιχειρηματικών Πάρκων - Ενιαίο πλαίσιο ρύθμισης για τους φορείς Οργανωμένων Υποδοχέων Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης».

Με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση προσφέρει νέο πακέτο πλουσιοπάροχων προνομίων, φοροαπαλλαγών και κάθε είδους κινήτρων στους επιχειρηματικούς ομίλους για την ίδρυση, ανάπτυξη και διαχείριση των επιχειρηματικών πάρκων, αλλά και για τη μετεγκατάστασή τους στα επιχειρηματικά πάρκα, τα οποία θα μπορούν πλέον να χωροθετούνται ακόμα και σε αιγιαλούς, δάση, περιοχές Natura κ.α.

Δεν σαπίζουμε, σαπίζετε

 

Thumb_Politiki_den_sapizoume 
 
Μια παραδοσιακή, αστική εφημερίδα κυκλοφόρησε χτες με εξώφυλλο "Σαπίζουμε ταχέως". Το κύριο θέμα της αφορά στην φρικιαστική υπόθεση εκπόρνευσης ενός 12χρονου κοριτσιού από ένα τέρας, που παράλληλα ήταν και εργοδότης του κοριτσιού.

Προφανώς και περιμένουμε να δούμε πού θα καταλήξει αυτή η υπόθεση, η οποία ανατριχιάζει κάθε άνθρωπο που ενστικτωδώς συνειδητοποιεί ότι ο ίδιος αποτελεί κοινωνικό ον. Ωστόσο, δεν μπορούμε παρά να σχολιάσουμε ορισμένες πολιτικές προεκτάσεις που δίνονται στο θέμα απ’ τον σχολιασμό ΜΜΕ, δημοσιολόγων, πολιτικών κ.λπ.

Όλως τυχαίως, όπως σε παρόμοιες υποθέσεις του παρελθόντος, έχουν μπει σε λειτουργία μια σειρά μηχανισμοί, που, παρά τις φαινομενικά αντίθετες μεταξύ τους απόψεις, συγκλίνουν σε κάτι βασικό: να συγκαλυφθεί πάση θυσία το κοινωνικό έδαφος το οποίο παράγει όλο και πιο αποτρόπαιες φρίκες, γεννάει θύτες και θύματα.

Με τον εφιάλτη της ακρίβειας ξεκινάει η διάθεση του πετρελαίου θέρμνασης

 

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΞΕΠΑΓΙΑΣΟΥΝ ΣΠΙΤΙΑ

Από 0,90 το 2020 και 1,15 το 2021 έφτασε στα 1,45 ευρώ το λίτρο το 2022

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Ο εφιάλτης της ακρίβειας συνοδεύσει την έναρξη από σήμερα, Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης με ορατό τον κίνδυνο να ξεπαγιάσουν εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά. 

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να κυμανθεί στο 1,45 ευρώ το λίτρο. Η επιδότηση, που έχει ανακοινωθεί, είναι 0,25 ευρώ το λίτρο.

Πέρυσι, στις 15 Οκτώβρη του 2021, διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης είχε ξεκινήσει με τιμή 1,15 με 1,20 ευρώ το λίτρο, ενώ το 2020 είχε ξεκινήσει με 0,90 ευρώ το λίτρο!