Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020

«Τσουνάμι» αντεργατικών μέτρων, στο στόχαστρο η συνδικαλιστική δράση


Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Τις εξειδικεύσεις και την ποσοτικοποίηση του πακέτου που εξήγγειλε το Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, παρουσίασαν χτες, σε συνέντευξη Τύπου, οι υπουργοί Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, και Εργασίας, Γ. Βρούτσης, επιβεβαιώνοντας πως οι μόνοι που μπορούν να αισθάνονται «αυτοπεποίθηση» από τα μέτρα είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, την ώρα που ο λαός θα πληρώνει και τη νέα καπιταλιστική κρίση με νέα φουρνιά αντεργατικών μέτρων, σάρωμα δικαιωμάτων, αλλά και τη συνέχιση της φοροληστείας.
 

Τα νέα αντεργατικά μέτρα, που μεταξύ άλλων βάζουν στο στόχαστρο και τη συνδικαλιστική δράση, παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος κάνοντας το μαύρο άσπρο υποστήριξε πως στοχεύουν σε «στήριξη των εργαζομένων, διατήρηση των θέσεων εργασίας, προστασία των ανέργων».

Ανάμεσα στα μέτρα που ξεχωρίζουν είναι:

 

-- Η επιδότηση των επιχειρήσεων με το ποσό των 345 εκατομμυρίων ευρώ. Συγκεκριμένα, θα επιδοτηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές για 100.000 προσλήψεις εξολοκλήρου από το κράτος για 6 μήνες, ενώ εάν η πρόσληψη αφορά μακροχρόνια άνεργο, τότε η επιχείρηση λαμβάνει επιπλέον 200 ευρώ μηνιαίως.

Τους βόλεψε


Είναι να απορεί κανείς με τα αντανακλαστικά που επέδειξε η κυβέρνηση μετά τη φωτιά στη Μόρια: Πριν ακόμα σβήσουν οι φλόγες, έκαναν απόβαση στο νησί διμοιρίες των ΜΑΤ και αύρες για να αποτρέψουν οποιαδήποτε αντίδραση στο ενδεχόμενο να δημιουργηθεί μια νέα φυλακή, ενώ Περιφέρεια και Τοπική Διοίκηση επαναλάμβαναν από την ίδια κιόλας μέρα «όρκους πίστης» στον κυβερνητικό σχεδιασμό. Μια μέρα μετά, οι πρώτες σκηνές στο Καρά Τεπέ είχαν στηθεί και παράλληλα δούλεψε με ταχύτητα ο προπαγανδιστικός - εκβιαστικός μηχανισμός ότι όποιος δεν μπει δεν πρόκειται να εξεταστεί για άσυλο. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά μέσα σε λίγα 24ωρα η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη συγκρότηση ειδικού σώματος φύλαξης του καταυλισμού, προσθέτοντας έναν ακόμα κατασταλτικό μηχανισμό σε βάρος προσφύγων και μεταναστών, αλλά και για κάθε άλλη χρήση στο νησί της Λέσβου. Στο αποκορύφωμα, ο Μητσοτάκης δήλωσε την Τρίτη ότι «η Μόρια ανήκει πια στο παρελθόν. Να περάσουμε στην ίδρυση σύγχρονου κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης σε άλλη περιοχή»... Κρίνοντας από τις ίδιες τις εξελίξεις, η φωτιά στη Μόρια τούς «έλυσε τα χέρια» για να επιταχύνουν τα σχέδια δημιουργίας κλειστών δομών, με τις οποίες διαιωνίζεται και κλιμακώνεται η πολιτική του διπλού εγκλωβισμού, όσο κι αν προσπαθούν να παρουσιάσουν σαν «απεγκλωβισμό» τη μεταφορά μερικών εκατοντάδων ασυνόδευτων σε άλλες χώρες της ΕΕ. Οπως και να 'χει, η εμφάνιση κρουσμάτων κορονοϊού και η φωτιά στη Μόρια, όπως και τα επεισόδια σε διάφορες άλλες δομές με τις ίδιες αφορμές, αποδεικνύονται καταλύτης εξελίξεων και στο Μεταναστευτικό, με την κυβέρνηση και την ΕΕ να «σπρώχνουν» τον αντιλαϊκό τους σχεδιασμό, εκβιάζοντας και τρομοκρατώντας μετανάστες, πρόσφυγες και νησιώτες.

Παραμύθια «ενίσχυση»


Φωτό αρχείου 
Φωτό αρχείου

Το απατηλό κυβερνητικό παραμύθι περί «ενισχυμένου και έτοιμου» δημόσιου συστήματος Υγείας καταρρέει με πάταγο με το «καλημέρα» της νέας έξαρσης της πανδημίας. Η κυβέρνηση παραδέχεται ότι η «σταδιακή μικρή αύξηση» στην εξάπλωση του κορονοϊού ήδη «ζορίζει το σύστημα Υγείας». Στην Αττική, το 70% των κλινών για την Covid-19 είναι ήδη κατειλημμένες, όταν οι επιστημονικές εκτιμήσεις προειδοποιούν ότι τα πιο δύσκολα είναι μπροστά.

Επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση μέσα στους 7 μήνες από την εμφάνιση της πανδημίας δεν έκανε τίποτα για την ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για την πραγματική αντιμετώπιση των τεράστιων ελλείψεων που διαμόρφωσε η πολιτική εμπορευματοποίησης, υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ.

Οι κυβερνητικές παραδοχές επιβεβαιώνουν τις καθημερινές καταγγελίες των εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες Υγείας, για τις τεράστιες ελλείψεις μόνιμου προσωπικού και δομών, που δεν λύνονται με προσωρινές προσλήψεις συμβασιούχων με ημερομηνία λήξης, με μετακινήσεις προσωπικού και μηχανημάτων από το ένα νοσοκομείο στο άλλο κ.ο.κ.

Εγκλημα διαρκείας με τη σφραγίδα της ΕΕ και των κομμάτων της


Στη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων που κατασκευάζεται στην περιοχή, μεταξύ άλλων, θα αξιοποιούνται και «τοξικά κατάλοιπα τεμαχισμού αυτοκινήτων»!

Eurokinissi
Τον εμπλουτισμό του τοξικού κοκτέιλ «εναλλακτικών» καυσίμων, με την αξιοποίηση «τοξικών κατάλοιπων τεμαχισμού αυτοκινήτων», στη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) που κατασκευάζεται στη Β΄ ΒΙΠΕ Βόλου, καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Βόλου, αφού με αυτόν τον τρόπο μπαίνουν σε κίνδυνο, εκτός από το περιβάλλον, η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων, συνολικά του λαού της περιοχής.
 
 Οπως καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση», στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του εργοστασίου αναφέρεται πως «η λειτουργία της δραστηριότητας σκοπεύει στην αξιοποίηση των υπολειμμάτων τεμαχισμού και επεξεργασίας Οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής (ΟΤΚΖ) και στην επεξεργασία αποβλήτων όπως το ASR, που είναι τα τοξικά κατάλοιπα τεμαχισμού αυτοκινήτων (κυρίως αποτελούνται από πλαστικά και καουτσούκ), λάστιχα αυτοκινήτων, υλικά συσκευασιών, πρώτες ύλες Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) με τελικό προϊόν ένα συνθετικό στερεό καύσιμο, για συναποτέφρωση - καύση με SRF στην τσιμεντοβιομηχανία, ασβεστοποιίες, κεραμοποιίες και σε μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας».