Κυριακή 12 Απριλίου 2020

«Ποιος θα πληρώσει γι’ αυτό»: Οι τραγικές τελευταίες λέξεις ενός ασθενούς με κοροναϊό


Η ανάρτηση αναισθησιολόγου που συγκλονίζει. 

 
«Ποιος θα πληρώσει γι’ αυτό»: Οι τραγικές τελευταίες λέξεις ενός ασθενούς με κοροναϊό | in.gr
 
O αναισθησιολόγος Ντέρικ Σμιθ δυστυχώς έχει πει το τελευταίο αντίο σε αρκετούς ανθρώπους που έχασαν την μάχη με κάποια ασθένεια, ωστόσο ο ίδιος πλέον βρίσκεται αντιμέτωπος με μια νέα πρωτόγνωρη και σκληρή πραγματικότητα εξαιτίας του κοροναϊού.

Ο Σμιθ, ο οποίος έχει αναλάβει κατά κύριο λόγο τους ασθενείς με Covid-19 σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης, αποκάλυψε τα τραγικά τελευταία λόγια ενός ασθενούς λίγο πριν πεθάνει. 

«Ποιος θα πληρώσει γι ‘αυτό;» ρώτησε ο ασθενής με κοροναϊό τον Σμιθ την ώρα που πάσχιζε να αναπνεύσει.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ


Η Ιστορία δεν είναι τουριστική ατραξιόν, είναι μνήμη και δράση




«Η Ιστορία δεν είναι τουριστική ατραξιόν, είναι μνήμη και δράση», τονίζει το Παράρτημα Καισαριανής της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ με αφορμή την εκπομπή «Από πέτρα και χρόνο», που προβλήθηκε την Πέμπτη 9-4-2020, στην ΕΡΤ 2 και ήταν αφιερωμένη στην Καισαριανή, όμως παρουσίασε τη βαριά Ιστορία της πόλης ως φολκλόρ προσαρμοσμένο στη γνωστή αλλοίωση όλης της αλήθειας. 

Το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ σημειώνει σχετικά:

«Παρακολουθήσαμε την περιήγηση μέσα στα προσφυγικά μας σπίτια και τις πυροβολημένες, την αναφορά στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική με τα γνωστά τετράγωνα. Αλλά καμία κουβέντα για τον πόλεμο που ξερίζωσε τους παππούδες μας, για τις συνθήκες με τις οποίες στοιβάχτηκαν, για την εκμετάλλευση που υπέστησαν. Δεν ακούσαμε μια αναφορά για την ανάγκη διάσωσης όλων αυτών και το πώς κωφεύουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις.

Το αληθινό πρόσωπο της αστικής δημοκρατίας στην ΕΕ


  Πηγή: Associated Press

Της Μαρίνας Λαβράνου, μέλους του Τμήματος Λαϊκών Ελευθεριών και Δικαιοσύνης της ΚΕ του ΚΚΕ

«Καθώς όλοι αντιμετωπίζουμε την πιο σοβαρή επιδημία του αιώνα, όταν παντού οι κυβερνήσεις μάχονται ενάντια σε έναν άγνωστο εχθρό και κάνουν ό,τι μπορούν για να προστατεύσουν τον πληθυσμό από την εξάπλωση του ιού και για να σώσουν ζωές, θα έπρεπε σε μια τέτοια στιγμή να βλέπαμε λίγη περισσότερη αλληλεγγύη».

Η παραπάνω δήλωση δεν ανήκει σε κάποιον πρωθυπουργό που επικαλείται την «ατομική ευθύνη» για να αποσπάσει την αποδοχή σε περισσότερα μέτρα, ούτε σε κάποιον αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης για να δικαιολογήσει την «υπεύθυνη στάση» του.

Ανήκει στον κυβερνητικό εκπρόσωπο της ουγγρικής κυβέρνησης, μετά την κριτική που ασκήθηκε για την πρόσφατη απόφαση του Κοινοβουλίου της χώρας να υπερψηφίσει νόμο που παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης επ' αόριστον, «μέχρι νεωτέρας», δίνοντας την εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση μέσω διαταγμάτων να αναστέλλει την ισχύ των νόμων και να εισάγει έκτακτα μέτρα, ενισχύοντας εξαρχής και τη λογοκρισία.

ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΗ «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»


Συνεχίζουν να αναδεικνύουν κρίσιμα ζητήματα για τα λαϊκά συμφέροντα 

 


Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Χίου θεωρεί ότι η ύπαρξη χώρου καραντίνας λόγω της πανδημίας πρέπει να έχει αυστηρώς προσωρινά χαρακτηριστικά και να μη συνδέεται σε καμία περίπτωση με την ύπαρξη δεύτερης δομής στη Χίο.

Στην ανακοίνωσή της, απαιτεί «να ισχύσει, ό τι ισχύει για όλους τους Έλληνες και ξένους πολίτες που έρχονται στη χώρα και είναι απαραίτητη η καραντίνα, δηλαδή διαμόρφωση με επιστημονικούς όρους χώρου καραντίνας σε ξενοδοχειακή μονάδα, όπως έγινε στη Θράκη, Αθήνα κλπ. Να συνδέεται αυτή η ενέργεια με την ενίσχυση των υποδομών του νοσοκομείου Χίου με την πλήρη λειτουργία της ΜΕΘ και με τις 7 κλίνες, με άμεσες μόνιμες προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού και ενίσχυση υλικών σε γάντια, μάσκες, αναπνευστήρες κλπ. Με την άμεση αποσυμφόρηση της ΒΙΑΛ από τον υπερπληθυσμό και την ενίσχυση του ΚΥΤ σε Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τόσο για τους πρόσφυγες-μετανάστες , όσο και για το προσωπικό που δουλεύει εκεί συμπεριλαμβανομένου και του προσωπικού αστυνομίας και λιμενικού. Τέλος να συνδέεται με την προοπτική κλεισίματος της ΒΙΑΛ.

Καταδικάζουμε όλες τις αδιαφανείς διαδικασίες που ακολουθεί και στο θέμα αυτό μέχρι τώρα η κυβέρνηση».

ΟΙ ΕΠΙΔΗΜΙΕΣ ΣΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ


Ενας καθόλου «αόρατος» εχθρός... 
 
 
Copyright 2020 The Associated
Το «αφήγημα» των αστικών κυβερνήσεων για την πανδημία σ' ολόκληρο σχεδόν τον κόσμο, είναι πως η απειλή προέρχεται από έναν «αόρατο εχθρό». Στόχος τους δεν είναι άλλος από το να κρυφτούν πίσω από την κουρτίνα οι ευθύνες των κρατών τους αλλά και του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος για την κατάσταση που ζουν αυτές τις μέρες τα λαϊκά στρώματα σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, εκτεθειμένα στον κορονοϊό, στις ανεπάρκειες των συστημάτων Υγείας, στην επιθετικότητα της εργοδοσίας, που έχει τα χέρια λυμένα, στο όνομα της αντιμετώπισης των συνεπειών από την πανδημία.
 
 Πόσο «αόρατος» είναι όμως αυτός ο εχθρός, από τον οποίο κινδυνεύουμε παντού και κάθε στιγμή, και επειδή ακριβώς δεν τον βλέπουμε, θα πρέπει να καταπίνουμε άκριτα την αποθέωση της «ατομικής ευθύνης», την αξιοποίηση περιορισμών, για να επιβληθεί η σιωπή, να κλείνουμε το στόμα, να μη διεκδικούμε και από πάνω να ...ευγνωμονούμε το κράτος και την κυβέρνηση, που υπερβαίνουν τάχα τον εαυτό τους για να μας προστατεύσουν;

Η απειλή των πανδημιών, εκτός από γνωστή στην ανθρωπότητα - ειδικά μετά την ανάπτυξη της επιδημιολογίας, που μεταξύ άλλων, συμβάλλει στον προγραμματισμό, στην οργάνωση και την αξιολόγηση των συστημάτων Υγείας - είναι ζήτημα που απασχολεί κυβερνήσεις, ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και αστικά επιτελεία ειδικά τα τελευταία χρόνια.