Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Περνά Οδηγίες επικίνδυνες για τις λαϊκές ελευθερίες




Τη μία μετά την άλλη ενσωματώνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τις αντιδραστικές και επικίνδυνες για τις λαϊκές ελευθερίες Οδηγίες της ΕΕ, που διαμορφώνουν έναν πολυπλόκαμο μηχανισμό φακελώματος και χαφιεδισμού.

Ηδη προωθεί με συνοπτικές διαδικασίες για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2016/681 της ΕΕ για τις «υποχρεώσεις αερομεταφορέων σχετικά με τα αρχεία επιβατών», που έχει κατατεθεί ως νομοσχέδιο από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Οπως αναφέρεται πολύ χαρακτηριστικά στην αιτιολογική έκθεση, «οι χρήσεις των PNR (Μητρώο ονόματος επιβάτη) είναι κυρίως οι ακόλουθες: α) εκτίμηση κινδύνου των επιβατών και ταυτοποίηση των "αγνώστων" προσώπων, δηλ. των προσώπων για τα οποία δεν υπάρχει προς το παρόν καμία υποψία, αλλά που θα μπορούσαν ενδεχομένως να παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τις αρχές επιβολής του νόμου».

Ντοκουμέντα από τη δράση του ΚΚΕ για την αντιμετώπιση των πολύμορφων μηχανισμών της αστικής τάξης




Ενα τμήμα της Εκθεσης με τα υλικά από την πάλη για την αντιμετώπιση των πολύμορφων μηχανισμών
Ενα τμήμα της Εκθεσης με τα υλικά από την πάλη για την αντιμετώπιση των πολύμορφων μηχανισμών
«Θα ήνε πολύ ατελής η έρευνα της δικαιοσύνης, αν περιορισθή εις την εξέτασιν και την περισσυλογήν των πράξεων απλώς των υποκινητών και αρχηγών, επιτίμων και τακτικών του σοσιαλιστικού συνδέσμου (...) αν αρκεσθή εις την απλήν βεβαίωσιν των υλικών πράξεων» (Εφημερίδα «Εστία», 1894).
 Ετσι, μετά τον μαζικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς του 1894, ακολούθησαν συλλήψεις. Ο Σταύρος Καλλέργης και άλλοι Σοσιαλιστές φυλακίστηκαν στις φυλακές Παλαιάς Στρατώνας και βασανίστηκαν, ενώ ο νεαρός σοσιαλιστής Διονύσιος Μάργαρης πέθανε από τα βασανιστήρια. Αφορμή υπήρξε μια προβοκατόρικη επιστολή που απειλούσε τη ζωή του μεγιστάνα Ανδρέα Συγγρού. Ο προβοκάτορας ήταν και ένας από τους πολλούς ομιλητές της Πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης, που μετά από ολιγοήμερη σύλληψή του αφέθηκε ελεύθερος.

Το θέμα παρουσιάζεται με τα σχετικά ντοκουμέντα στην Εκθεση για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, στο κτίριο «Μελίνα» στο Θησείο, και είναι στα ταμπλό υπό τον γενικό τίτλο «Η αντιμετώπιση των πολύμορφων μηχανισμών», που συγκεντρώνει και το μεγάλο ενδιαφέρον των επισκεπτών της Εκθεσης.

Ενάμιση αιώνα μετά, οι μέθοδες της προβοκάτσιας έχουν πλουτιστεί, ο στόχος, όμως, παραμένει πάντα ο ίδιος.

Οι δημοσιογραφικοί απόγονοι εκείνης της «Εστίας» δεν ζητούν, βέβαια, σήμερα την κεφαλή των κομμουνιστών επί πίνακι. Επιδιώκουν ύπουλα να «λερώσουν» το ΚΚΕ.

Βγάζει μάτι


Τρεις προϋποθέσεις για μια «λελογισμένη αύξηση» του κατώτατου μισθού, που θα μπορούσε «να λειτουργήσει θετικά για την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα», θέτει η διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), αυτών που μια βδομάδα πριν ο Τσίπρας, από το βήμα του «Thessaloniki Summit», τους έπλεκε το εγκώμιο ότι εκφράζουν την αληθινή βιομηχανία... Ποιες είναι αυτές; Πρώτον, το ποσοστό αύξησης του κατώτατου μισθού «να είναι σύμφωνο με τις πραγματικές δυνατότητες ανάληψης του σχετικού κόστους από τις υφιστάμενες επιχειρήσεις». Δεύτερον, να υπάρξει «ταυτόχρονη μείωση των εργοδοτικών εισφορών και για τους εργαζόμενους και για τις επιχειρήσεις». Και τρίτον, η αύξηση να μη συμβεί «ακαριαία», αλλά τμηματικά, σε βάθος τριετίας. Διαβάζοντας την ανακοίνωση των βιομηχάνων, «βγάζουν μάτι» οι ομοιότητες με τον αντίστοιχο σχεδιασμό της κυβέρνησης. Για παράδειγμα, η κυβέρνηση εξαγγέλλει σταδιακή αύξηση του κατώτερου μισθού σε βάθος τριετίας, με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων και με ταυτόχρονη επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους νεότερους εργαζόμενους, χωρίς αυτό να είναι το μοναδικό «δωράκι» που συνοδεύει την εφαρμογή του νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου. Είναι επομένως φανερό το ποιος υπαγόρευσε σ' αυτήν και στην προηγούμενη κυβέρνηση τον συγκεκριμένο μνημονιακό νόμο, όπως και ότι οι βιομήχανοι, συνολικά το κεφάλαιο, χτυπάνε «ανοιχτές πόρτες» όταν ζητάνε από την κυβέρνηση διεύρυνση των προνομίων τους, με αφορμή και τον κατώτερο μισθό.

«Αρένα» για τα κέρδη οι χώροι δουλειάς με έναν νεκρό κάθε πέντε μέρες


ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΣΕΠΕ ΓΙΑ ΤΟ 2016
 
Διευρύνεται η «ευελιξία», αυξάνονται τα εργατικά «ατυχήματα»
 
Το 2016 καταγράφηκε ένας θάνατος εργαζόμενου κάθε πέντε μέρες, την ώρα που με νόμους της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων «εκτοξεύονται» η μερική και η εκ περιτροπής εργασία
Από διαμαρτυρία των οικοδόμων στη Θεσσαλονίκη για το θάνατο συναδέλφου τους στο μεροκάματο
MotionTeam
Από διαμαρτυρία των οικοδόμων στη Θεσσαλονίκη για το θάνατο συναδέλφου τους στο μεροκάματο
Τις συνέπειες που έχει για τους εργαζόμενους η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που σε συνέχεια των προηγούμενων πετσοκόβει δικαιώματα, βαθαίνει την εκμετάλλευση και χειροτερεύει συνολικά τη θέση των εργαζομένων, περιγράφουν τα στοιχεία της Εκθεσης Πεπραγμένων 2016 του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ, υπάγεται στο υπουργείο Εργασίας).
 Οι εκθέσεις αυτές για τα έτη 2014, 2015 και 2016 αναρτήθηκαν όλες μαζί πριν από λίγες μέρες, κι ενώ είχε προηγηθεί σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή, παρά το γεγονός ότι η δημοσιοποίησή τους προβλέπεται να γίνεται κάθε χρόνο. Σε κάθε περίπτωση, δεν έχουν ακόμα αναρτηθεί η Εκθεση του 2017, παρόλο που κοντεύει να τελειώσει και το 2018.

ΝΑΤΟική σκιά...


Φωτό αρχείου 
Φωτό αρχείου

Ολοένα και περισσότερο το ΝΑΤΟ ρίχνει τη σκιά του πάνω από τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, καθώς κορυφώνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για την Ενέργεια και τα εμπορικά περάσματα, αλλά και η αντιπαράθεση για μια συνολικότερη διευθέτηση των σφαιρών επιρροής στην περιοχή.

Η ενισχυμένη στρατιωτική παρουσία στην Ανατ. Μεσόγειο, για τη διασφάλιση των αμερικανοΝΑΤΟικών συμφερόντων στη Μέση Ανατολή και για την ασφάλεια των γεωτρήσεων από αμερικανικά και ευρωπαϊκά μονοπώλια στην κυπριακή ΑΟΖ, συμπληρώνεται τώρα από την ενεργότερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο «σύστημα εγγυήσεων» για την «ασφάλεια» της Κύπρου, στο πλαίσιο μιας διχοτομικής διευθέτησης, όπως αφήνει να εννοηθεί η κυπριακή κυβέρνηση.

Η εξέλιξη αυτή δεν είναι επικίνδυνη μόνο για Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, που έχουν πικρή ιστορική πείρα από την ανάμειξη του αμερικανοΝΑΤΟικού παράγοντα στο Κυπριακό. Βάζει ταυτόχρονα μπουρλότο σε ολόκληρη την περιοχή, ενσωματώνοντας ολοένα και περισσότερο την Κύπρο στα βρώμικα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και στους ανταγωνισμούς τους με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.