Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020

Aν η κυβέρνηση θέλει να βρει τον υποκινητή των μαθητικών κινητοποιήσεων, ας κοιταχτεί στον καθρέφτη

 

 

Άρθρο του Νίκου Αμπατιέλου, γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της «Εφημερίδας των Συντακτών». 

«Κάθε φορά που οι μαθητές πραγματοποιούν κινητοποιήσεις, συκοφαντούνται, καταστέλλονται, υποβαθμίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση και ορισμένα ΜΜΕ.

Όλα αυτά τα χρόνια που -υποτίθεται- οι μαθητικές κινητοποιήσεις γίνονταν για "το σχήμα της τυρόπιτας", "γιατί είναι έθιμο" κ.λπ., οι κυβερνήσεις κάνουν το σχολείο χειρότερο, συρρικνώνονται τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, αλλά και τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών και όλου του προσωπικού για τη λειτουργία των σχολείων…

“Αν κάποιος μας υποκινεί είναι η ανεύθυνη πολιτική της κυβέρνησης”



“Οι μαθητές έμειναν σπίτι τους, με μεγάλη ευθύνη, στην καραντίνα, είδαν να μοιράζονται δις σε επιχειρήσεις, όχι όμως να αναβαθμίζονται τα σχολεία τους, για να μπορούν να τους υποδεχτούν με ασφάλεια”.

Ένας μαθητής βάζει τα γυαλιά στους μεγάλους και τους αποστομώνει. Δεν είναι όμως θέμα ηλικίας, αλλά σκοπιάς.

Ο Ξάνθος Γερμανάκος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των Μαθητών και μαθητής Λυκείου στο Πέραμα, εξηγεί την ανάγκη να σπάσουν τα 25άρια και 30άρια τμήματα και αντικρούει τη συκοφαντία ότι οι μαθητές “αρνούνται τη μάσκα”. Λέει ότι ο βασικός φορέας που υποκινεί τους μαθητές και τις κινητοποιήσεις τους είναι η κυβέρνηση με την ανεύθυνη πολιτική της και τις μάσκες-αλεξίπτωτα που μοίρασε στις τάξεις. Εξηγεί πως οι μαθητές έμειναν με μεγάλη ευθύνη σπίτι τους κατά τη διάρκεια της καραντίνας, είδανε πολλά δις ευρώ να πηγαίνουν σε επιχειρήσεις, αλλά δεν είδαν να γίνεται τίποτα για να αναβαθμιστούν τα σχολεία τους. Σημειώνει πως είναι αντιφατικό να θεωρούνται οι έφηβοι ώριμοι για να ψηφίσουν, αλλά να τους κατηγορούν ότι δεν είναι ώριμοι να αποφασίσουν πώς θα αγωνιστούν ή πως δεν ακολουθούν δημοκρατικές διαδικασίες για τις καταλήψεις τους και να τους συκοφαντούν.


«Τους πήρε ο πόνος»

 

 

Δεν έφταναν οι απειλές και η προσπάθεια τρομοκράτησης των μαθητών που αγωνίζονται για μέτρα ασφάλειας στα σχολεία, έρχεται τώρα και η τιμωρία τους επειδή τόλμησαν να ξεσηκωθούν και να διεκδικήσουν, με τη μορφή της δήθεν ...αναπλήρωσης.

Σε σχολείο της Αθήνας οι γονείς έλαβαν μήνυμα χθες μετά τη λήξη της κατάληψης που τους ενημέρωνε ότι «τη Δευτέρα 28/9 τα μαθήματα θα λήξουν τις 12.30, γιατί στη συνέχεια θα συγκληθεί σχολικό συμβούλιο με παρουσία αντιπροσώπων του δήμου και του συλλόγου γονέων για να αποφασιστεί ο τρόπος κάλυψης των χαμένων διδακτικών ωρών λόγω της κατάληψης»...

Όταν οι μαθητές έχουν χάσει μήνες μαθημάτων την προηγούμενη χρονιά, όταν τα σχολεία άνοιξαν φέτος μια βδομάδα αργότερα απ' ότι ήταν προγραμματισμένο, όταν τα κενά εκπαιδευτικών και οι χαμένες διδακτικές ώρες είναι και φέτος κανόνας στην έναρξη της χρονιάς, όταν για τα τμήματα που κλείνουν λόγω κρουσμάτων δεν λειτουργεί η τηλεκπαίδευση όπως ισχυρίζονταν η υπουργός Παιδείας, όταν έχουν κοπεί ήδη οι εκδρομές και οι περίπατοι λόγω της πανδημίας ...αυτή η συζήτηση περί αναπλήρωσης και τιμωρίας των μαθητών για τις καταλήψεις καταντά τουλάχιστον γελοία, χωρίς ίχνος παιδαγωγικής αναφοράς.

Κι αν τόσο κόπτονταν για την αναπλήρωση στο παραπάνω σχολείο, θα μπορούσαν για αρχή ...να κάνουν κανονικά το επτάωρο μάθημά τους τη Δευτέρα και να συνεδριάσουν μετά. Γιατί ακούγεται λίγο παρανοϊκό να χάνουν ώρες για να συζητήσουν πώς θα αναπληρώσουν τις χαμένες ώρες...

 902gr

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΣΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΧΑΝΙΑ

 

Ανεπιθύμητος ο υπουργός του πολέμου των ΗΠΑ

 

Στη Θεσσαλονίκη, συλλαλητήριο τη Δευτέρα 28/9, στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου

 

Στα Χανιά την Τρίτη 29/9, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Αγοράς

 

Συλλαλητήριο ενάντια στην επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στη χώρα μας οργανώνουν η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης, σωματεία και φοιτητικοί σύλλογοι, τη Δευτέρα 28 Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

«Η συμμετοχή της χώρας μας στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς οδηγεί σε περιπέτειες το λαό μας, μας εμπλέκει επικίνδυνα στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα του ευρωατλαντισμού έχουν βαριές ευθύνες γι' αυτήν την κατάσταση, εκθέτουν το λαό και τη νεολαία μας σε θανάσιμους κινδύνους», σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους και καλούν το λαό και τη νεολαία της πόλης να διαδηλώσουν ότι ο υπουργός του πολέμου των ΗΠΑ είναι ανεπιθύμητος στη χώρα μας, να παλέψουν για Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών, να δυναμώσουν τον αγώνα για απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΝΑΤΟ και ΕΕ, για καμία αλλαγή των συνόρων, εξασφάλιση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών ως αναπόσπαστου μέρους της ενιαίας ελληνικής επικράτειας.

Παράλληλα η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλονίκης με ανοιχτή επιστολή της καλεί τον δήμαρχο Κ. Ζέρβα να μην πάρει μέρος στις συναντήσεις με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, πικετοφορίες ενάντια στην επίσκεψη Πομπέο έγιναν το απόγευμα της Παρασκευής σε γειτονιές στα Χανιά, από την Επιτροπή Ειρήνης της πόλης, που καλεί σε συλλαλητήριο στην πλατεία Αγοράς την Τρίτη 29 Σεπτέμβρη, στις 6.30 μ.μ..

Η προσωπική ευθύνη είναι αναντικατάστατη


Δεν αναφερόμαστε στην υποκριτική και προκλητική επίκληση της κυβέρνησης στην ατομική ευθύνη. Είναι υποκριτική και προκλητική γιατί η πολιτική της, με τη συνδρομή και όλων των άλλων κομμάτων, σε όλους τους τομείς έχει ως απόλυτη προτεραιότητα την προστασία των συμφερόντων και των προνομίων των ισχυρών, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και ο γιγαντωμένος ιδιωτικός τομέας στην Υγεία.

Από τη σκοπιά αυτή τσακίζει τα δικαιώματα και τις ανάγκες της πλειοψηφίας του λαού. Η προστασία του συστήματος της εκμετάλλευσης των πολλών από τους λίγους είναι σε απόλυτη προτεραιότητα σε κάθε περίπτωση. Αυτό δεν αλλάζει. Αντίθετα, το καπιταλιστικό σύστημα θα γίνεται όλο και πιο βάρβαρο, πιο απάνθρωπο σε όλους τους τομείς.

Αν η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα και τα παιδιά της δεν απαλλαγούν από την αυταπάτη ότι μπορούν να υπάρξουν λύσεις προς όφελός τους από τα πάνω, θα πληρώνουν διαρκώς, μόνιμα, βαρύ τίμημα και φόρο αίματος.

Μπροστά είναι οι μεγάλες θύελλες. Οταν επομένως μιλάμε, στις σημερινές συνθήκες, για προσωπική ευθύνη, αναφερόμαστε στην προσωπική ευθύνη των κομμουνιστών και κομμουνιστριών πρωταρχικά, αλλά και στην προσωπική ευθύνη κάθε καλοπροαίρετου ανθρώπου που ανησυχεί για την τύχη του, την τύχη των παιδιών του, για το μέλλον αυτού του τόπου.