Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022

Καλάθι του νοικοκυριού: Έχει πολλά ποδάρια η κοροϊδία...

 

 

Το καλάθι του νοικοκυριού είναι το θέμα των ημερών όχι γιατί ανακουφίζει τις λαϊκές οικογένειες, αλλά γιατί εκτοξεύει σε δυσθεώρητα ύψη τον εμπαιγμό απέναντι στις λαϊκές οικογένειες. Μία κρίσιμη παράμετρος που επιχειρείται να βγει από το κάδρο της συζήτησης είναι το γεγονός ότι με το «καλάθι του νοικοκυριού» πέρα από την κοροϊδία να παρουσιάζονται με άλλο όνομα οι «προσφορές» των super market, πέρα από το ξεστοκάρισμα των ιδιοκτητών super market, κατοχυρώνονται οι τεράστιες αυξήσεις στις τιμές βασικών ειδών πλατιάς κατανάλωσης, που σε σύγκριση με τον Σεπτέμβρη του 2021 αγγίζουν ως και το 40%! Με σημαία τις «καλύτερα συγκριτικά τιμές σε ομοειδή προϊόντα» αυτές οι αυξήσεις κατοχυρώνονται μάλιστα και με την προβιά της «ευκαιρίας»!

Πυρηνικά

 

Την ώρα που ΝΑΤΟ και Ρωσία εκτοξεύουν απειλές για χρήση πυρηνικών, σύμφωνα με το περιοδικό «Politico» οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σε κλειστή σύσκεψη του ΝΑΤΟ ότι θα επιταχύνουν την ανάπτυξη μιας εκσυγχρονισμένης έκδοσης των πυρηνικών B61 και B61-12, με τα νέα όπλα να φτάνουν στις ευρωπαϊκές βάσεις τον Δεκέμβρη, αρκετούς μήνες νωρίτερα από το προγραμματισμένο. Σχολιάζοντας, οι Ρώσοι στρατιωτικοί λένε ότι στο μικροσκόπιό τους βρίσκονται γι' αυτόν τον λόγο και τα αμερικανικά F-35, που μπορούν να κουβαλήσουν τέτοιου είδους όπλα. Η είδηση δεν μπορεί παρά να γεννά ανησυχία: Ο Αραξος είναι σε ετοιμότητα να υποδεχτεί ξανά πυρηνικά, ενώ μόνο ερωτήματα προκαλεί η παρουσία εκατοντάδων ΑμερικανοΝΑΤΟικών στην περιοχή το προηγούμενο διάστημα, από τους οποίους, σύμφωνα με δημοσιεύματα, κάποιοι είναι επιφορτισμένοι με το πυρηνικό «έργο» της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας. Την ίδια ώρα η Σούδα φιλοξενεί όλο και πιο συχνά F-35, αντίστοιχες εργασίες γίνονται στη Λάρισα με βάση την κατάπτυστη Συμφωνία με τις ΗΠΑ, ενώ συνεχείς είναι οι συνεκπαιδεύσεις της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με τα αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά. Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος κλιμακώνεται και η κυβέρνηση με τα άλλα αστικά κόμματα αναλαμβάνουν τεράστιες ευθύνες, εμπλέκοντας όλο και πιο βαθιά τον λαό στα δολοφονικά - πυρηνικά σχέδια του ΝΑΤΟ.

ΠΑΜΕ Αλληλεγγύη στις απεργίες των εργατών του Βελγίου και της Γαλλίας

 

 

Τους μεγάλους απεργιακούς αγώνες των εργατών της Ευρώπης χαιρετίζει το ΠΑΜΕ.

«Στεκόμαστε στο πλευρό των εργατών του Βελγίου και της Γαλλίας που απεργούν στις 9 και 10 Νοέμβρη διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς, μέτρα ενάντια στην ακρίβεια» σημειώνει το ΠΑΜΕ και προσθέτει:

«Και οι εργαζόμενοι της Ελλάδας προχωρούν σε πανελλαδική απεργία στις 9 Νοέμβρη με σύνθημα “Δεν θα παγώσουν οι πολλοί για να ζεσταίνουν τα κέρδη των λίγων. Τώρα αυξήσεις στους μισθούς!”.

Συνάδελφοι, δεν είναι δυνατόν τον 21ο αιώνα, ενώ οι πολυεθνικές μετράνε δισεκατομμύρια κέρδη, ασύλληπτο πλούτο να συμβιβαστούμε με τις εικόνες της πείνας, της εξαθλίωσης.

Το πουλί (της ενημέρωσης) στο κλουβί (της αστικής τάξης)

 

Μεγάλη συζήτηση προκαλεί η αλλαγή ιδιοκτησίας στο δημοφιλές Twitter. Ο μεγιστάνας Ιλον Μασκ, που το εξαγόρασε έναντι 44 δισ. ευρώ (!), εμφανίζεται ως ο νέος «μεσσίας» των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, που θα απελευθερώσει το «πουλί» από τους αυστηρούς κανόνες της «πολιτικής δημοσίευσης» που ισχύουν μέχρι σήμερα σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Και μόνο το γεγονός ότι μια πλατφόρμα Κοινωνικής Δικτύωσης πουλιέται σε τέτοια δυσθεώρητα ύψη δείχνει ότι η αξία της μεταφράζεται σε κάτι πολύ περισσότερο από τη γρήγορη και δήθεν «αδέσμευτη» κυκλοφορία της είδησης και της πληροφορίας. Δικτυώνοντας μεταξύ τους εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο - πέρα από μια τεράστια αγορά - το Twitter έχει αποδειχθεί ότι παίζει ισχυρό ρόλο στους ανταγωνισμούς μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων, καπιταλιστικών κρατών και ιμπεριαλιστικών κέντρων. Οχι μόνο στον πόλεμο της προπαγάνδας, αλλά και για την παρέμβαση στο εσωτερικό αντιμαχόμενων χωρών και στρατοπέδων.

Είναι γνωστός π.χ. ο ρόλος του στην «Αραβική Ανοιξη» ή στις «πολύχρωμες επαναστάσεις» που ακολούθησαν σε διάφορες χώρες, με ανοιχτή ευρωατλαντική παρέμβαση, ενώ υπάρχουν καταγγελίες και για τη χρήση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης από ρωσικές υπηρεσίες με στόχο να επηρεάσουν τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ και σε χώρες της Ευρώπης.

* * *

Γι' αυτό άλλωστε η θέσπιση «κανόνων» για το τι και ποιος δημοσιεύει στο Twitter έχει γίνει κατά καιρούς αντικείμενο σφοδρής ενδοαστικής αντιπαράθεσης. Οπως με τον αποκλεισμό του Τραμπ στις ΗΠΑ, ή τη διαμόρφωση ευρωπαϊκού «πλαισίου λειτουργίας» της πλατφόρμας κ.ά. Ολα αυτά στο όνομα της «καταπολέμησης των fake news» και της «αξιοπιστίας των πληροφοριών» που διακινεί το Μέσο.

Συμφωνίες - «πρότυπο»

 

Πηγή: Associated Press

 

Οπου σταθεί κι όπου βρεθεί, ο πρωθυπουργός μνημονεύει τη Συμφωνία Λιβάνου - Ισραήλ για τις θαλάσσιες ζώνες ως «πρότυπο» για ανάλογες διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά. Στην Εσθονία μάλιστα, όπου βρέθηκε προχτές, ήταν ακόμα πιο αποκαλυπτικός, βάζοντας στο κάδρο και την Αίγυπτο!

Είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης: «Εχουμε δείξει στην Ελλάδα ότι μπορούμε να λύσουμε με αυτόν τον τρόπο τα θέματα, όπως κάναμε με την Αίγυπτο. Το Ισραήλ και ο Λίβανος είναι σε πόλεμο και πέτυχαν λύση. Δεν υπάρχει λόγος να μην κάνουμε το ίδιο με την Τουρκία».

Αν ο «οδικός χάρτης» για τη χάραξη των θαλάσσιων ζωνών με την Τουρκία είναι οι Συμφωνίες Λιβάνου - Ισραήλ και Ελλάδας - Αιγύπτου, τότε μόνο ανησυχία θα πρέπει να αισθάνεται ο λαός.

Σε ό,τι αφορά την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, αυτή εξαιρεί τη μισή Ρόδο και το Καστελόριζο, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των αμφισβητήσεων της τουρκικής αστικής τάξης.