Σάββατο 2 Ιουνίου 2018

Η αντεργατική συμφωνία Cosco-εργοδοτικού συνδικαλισμού



Σχόλιο Praxis: Από ότι φαίνεται οι κινέζοι καπιταλιστές και οι ντόπιοι συνεργάτες τους δεν προσπαθούν να αξιοποιούν μόνο τους φασίστες τραμπούκους ενάντια στους εργάτες αλλά και τον εργοδοτικό συνδικαλισμό με όχημα φυσικά την κυβερνητική πολιτική. Αυτά για τις υποκρισίες του ΣΥΡΙΖΑ και κάποιων αστών και σοσιαλδημοκρατών αναλυτών στα ΜΜΕ, που προκλητικά διμαρτύρονται ενάντια στις “συνθήκες γαλέρας” που επιβάλλει η εταιρεία. Λές και η Cosco έπεσε από..τον ουρανό και πήρε το Λιμάνι, λές και όλα αυτά δεν είναι αξιοποιήση των μνημονίων που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ με την ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα……..


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΛΠ

Οταν η αντεργατική συμφωνία «Cosco» – πλειοψηφίας ΟΜΥΛΕ βαφτίζεται… «επίτευγμα»!

Οι απώλειες στις αποδοχές και οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων του ΟΛΠ, σε συνδυασμό με την προώθηση του «μοντέλου» των εργολαβικών εργαζομένων, είναι αυτό που διαπερνά, μετά τον Γενικό Κανονισμό Προσωπικού, και τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που «έκλεισαν» «Cosco» και οι δυνάμεις του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού που πλειοψηφούν στη διοίκηση της ΟΜΥΛΕ και εκπροσωπούνται από τις παρατάξεις ΑΔΗΣΚ (ΠΑΣΚΕ), ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ (ΣΥΡΙΖΑ – ΜΕΤΑ), ΔΑΚΕ.

Η «Cosco», ως νέα διοίκηση του ΟΛΠ ΑΕ από τις 10/8/2016, έχοντας τη στήριξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου και του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού, κρατώντας τους εργαζόμενους σε ομηρία, με την τροποποίηση του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού του ΟΛΠ στις 21/8/2017, καθόρισε το νέο αντεργατικό πλαίσιο έντασης της εκμετάλλευσης, που αποτυπώθηκε στη συνέχεια στη Συλλογική Σύμβαση, με την παραπέρα μείωση των αποδοχών των υπαλλήλων στις διοικητικές υπηρεσίες, στους τεχνικούς και χειριστές. Η Σύμβαση αυτή δεν αφορά τους λιμενεργάτες, οι οποίοι υπογράφουν δική τους ΣΣΕ ανάμεσα στο σωματείο «Ενωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ» και τη διοίκηση του ΟΛΠ. Αυτή θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα. Σημειώνεται βέβαια ότι τον νέο αντεργατικό Γενικό Κανονισμό Προσωπικού της «Cosco» στον ΟΛΠ προσυπέγραψαν και η ΟΜΥΛΕ και η «Ενωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ».

Women enjoy Capitalism – Μία στις 4 δεν θα αποκτήσει παιδιά!



Women enjoy Capitalism – Μία στις 4 δεν θα αποκτήσει παιδιά!

 

Οι πραγματικές αιτίες του δημογραφικού προβλήματος

 

Πλευρές του λεγόμενου δημογραφικού προβλήματος ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, μιλώντας σε εκδήλωση του Τομέα Ισότητας των Φύλων της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), στις 14/5.

Women enjoy Capitalism - Μία στις 4 δεν θα αποκτήσει παιδιά Αναφέρθηκε σε ζητήματα σχετικά με την τάση αύξησης της ηλικίας δημιουργίας οικογένειας, ιδιαίτερα στις νέες γυναίκες, καθώς στη σύγχρονη καπιταλιστική κοινωνία, τα αντικειμενικά εμπόδια στον αρμονικό συνδυασμό της εργασίας με τη μητρότητα περνάνε και στο επίπεδο της συνείδησης και στάσης της γυναίκας, με τάση να αναβάλλει την απόφαση τεκνοποίησης για αργότερα, σε συνθήκες που η μητρότητα θεωρείται ατομική – οικογενειακή υπόθεση.

***

«Για το ΚΚΕ, οι παράμετροι που συνθέτουν το δημογραφικό πρόβλημα, όπως οι όροι ζωής, η υπογεννητικότητα, η μετανάστευση, η προσφυγιά, η θνησιμότητα κ.ά., είναι πρωτίστως κοινωνικοί, οικονομικοί, πολιτικοί, πολιτιστικοί. 

Από την άποψη αυτή, οι δημογραφικές εξελίξεις στον καπιταλισμό είναι άμεσα συνυφασμένες με τις συνθήκες αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης, συνολικά με τις συνθήκες διαβίωσης του λαού.

ΗΠΑ: Εξοπλισμοί μέχρι τα δόντια





Από Panos

 Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

Η Βουλή των αντιπροσώπων ενέκρινε τον Μάιο τον πολεμικό προυπολογογισμό των ΗΠΑ για το 2019 με το ιλιγγιώδες ποσό των 717 δισεκαττομυρίων δολλαρίων από 660δις που υπολογίζεται ότι είναι σήμερα.

Μαζί με τους ρεπουμπλικάνους ψήφισαν και 131 δημοκρατικοί, αποδεικνύοντας στην πράξη πως στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και συμφέροντα συμφωνούν οι κατά τα άλλα αντίπαλοι. 351 υπέρ και 66 κατά.

Οι 351 ανησυχούν για την ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και οι 66 δηλώνουν ότι “αντί για ένα σχεδιασμό για την ειρήνη και την ασφάλεια ο προυπολογισμός αντιπροσωπεύει την πρακτική του ατελείωτου πολέμου χωρίς έλεγχο και εποπτεία από τους εκλεγμένους αντιπροσώπους”. Δεν έγιναν δεκτές τροπολογίες για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων ούτε και για την μείωση προσωπικού της Διοίκησης Πυρηνικής Ασφάλειας.

Μαζί τα φάγαμε…

 
 
Οι άλλοι κοιτάχτηκαν. Και βάλανε τα γέλια. Κι ύστερα κλάψανε. Σκύψανε τα κεφάλια. Κατάλαβαν ότι η γη έτριζε απ’ τους σωτήρες.



Σαν χτιζόταν ο κόσμος, κανείς δεν σκέφτηκε τον κόκορα να σφάξει.

Να πιάσουν τα θεμέλια. Να δέσουν. Γερά να γίνουν.

Και τώρα, ανασκουμπώνονται οι σοφοί, ξύνοντας τάχα το κεφάλι.

Σκέφτονται: «Τι φταίει;»

…-«Φταίει που γίναμε πολλοί» θ’ αποφασίσει ο ένας, ενώ ο άλλος, ακόμη ξύνεται.
Δύσκολο θέμα. Θα πρέπει μες στις σκέψεις του να βυθισθεί, όπως οφείλει στα πτυχία του και στην κυρία την μαμά του.

Ο τρίτος, θα ξεροβήξει. Θα κοιτάξει ψηλά. Μετά, χαμηλά. Έτσι σκέφτεται αυτός..

Ύστερα, θα τινάξει την σκόνη του μυαλού του απ’ το πέτο, θα τρίξει τα λουστρίνια του κι αφού κοιτάξει ίσια μπρός, θ’ αποφανθεί:

Δεκαετία κλιμάκωσης...


ΛΙΣΑΒΟΝΑ 2010: Το «αγκωνάρι» της νέας στρατηγικής
 
 
Από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία
Από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία
Το «αγκωνάρι» για τη λεγόμενη «νέα στρατηγική αντίληψη του ΝΑΤΟ 2020» και για να λειτουργήσει το ΝΑΤΟ ως «πολιτικοστρατιωτικός οργανισμός» μπήκε στη Σύνοδο της Λισαβόνας το Νοέμβρη 2010.Στη Σύνοδο εξετάστηκαν τα βασικά χαρακτηριστικά της «νέας στρατηγικής αντίληψης» της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, που αντανακλούν την όξυνση των ανταγωνισμών, όπως βέβαια και την ανάδυση νέων ιμπεριαλιστικών κέντρων και δυνάμεων όπως η Κίνα, η Ρωσία κ.ο.κ. και αποφασίστηκε:
  • Η ενίσχυση και η γενίκευση του προσανατολισμού για τη συγκρότηση ευέλικτων ισχυρών στρατιωτικών μονάδων ταχείας επέμβασης με τη συμμετοχή μισθοφορικών δυνάμεων, η αυστηρή τήρηση της ενιαίας επιχειρησιακής δράσης και της ενιαίας ΝΑΤΟικής διοίκησης.
  • Η διεύρυνση των προσχηματικών «ασύμμετρων απειλών» που χρησιμοποιεί το ΝΑΤΟ για επεμβάσεις σε όλο τον πλανήτη και για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών, δρόμων μεταφοράς εμπορευμάτων και Ενέργειας, αγορών και σφαιρών επιρροής προσθέτοντας σε αυτές π.χ. τις κλιματικές αλλαγές, τις ενεργειακές κρίσεις και την ενεργειακή ασφάλεια, τις ανθρωπιστικές καταστροφές, τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών κ.ά.
  • Ο εκσυγχρονισμός του πυρηνικού οπλοστασίου, της προετοιμασίας των αποκαλούμενων «προληπτικών πολέμων» και του «πρώτου πυρηνικού πλήγματος», αλλά και η «διαχείριση κρίσεων», στην κατεύθυνση της καταστολής των διαδηλώσεων, των λαϊκών κινητοποιήσεων, για την αντιμετώπιση του «εσωτερικού εχθρού».
  • Η επιτάχυνση της υλοποίησης του προγράμματος «αντιπυραυλικής προστασίας» με το βλέμμα στη Ρωσία.
  • Η ενίσχυση των ιμπεριαλιστικών στρατιωτικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ πέραν της ζώνης της συμμαχίας, όπως σε Ιράκ, Αφγανιστάν, Σομαλία, Πακιστάν κ.α., και μάλιστα ως δράση νομιμοποιημένη από τον ΟΗΕ (με τον οποίο έχει υπογράψει συμφωνία συνεργασίας), συντονισμένη με ανάλογες δυνάμεις που συγκροτεί η ΕΕ, καθώς και με τον λεγόμενο «Συνεταιρισμό για την ειρήνη». Επίσης αποφασίστηκε το ΝΑΤΟ να δράσει για το σχηματισμό κρατικών μηχανισμών (αστυνομίας και στρατού) σε μια σειρά χώρες (Ιράκ, Αφγανιστάν, Κόσσοβο), ώστε να ενσωματωθούν «ομαλά» στα ιμπεριαλιστικά ΝΑΤΟικά σχέδια.

Ο Μεγαλέξης




Πάει, τέλειωσε η εποχή του Μεγαλέξανδρου ως εμπορικού σήματος στα Σκόπια. Ηρθε η εποχή του Μεγαλέξη. Με το πύρινο σπαθί του ΝΑΤΟ ανά χείρας κόβει τον γόρδιο δεσμό που έσφιξε μετά το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας. Ο Μεγαλέξης αποπειράται να κερδίσει τη μνημονιακή αθανασία με αριστερό επιτόκιο ως πρόσημο. Οσοι αναζητούν τη μυστική συνταγή που τον κρατάει στον αφρό του Νότου με όρους ευρωπαϊκού Βορρά ξεχνούν ότι στις αστικές δημοκρατίες του κλυδωνιζόμενα κυρίαρχου καπιταλισμού, τα λεφτά με ένα μόλις μικρό πεζό κάπα γίνονται κλεφτά.
 
Στα μεγάλα παζάρια η ελληνική εκδοχή του πάτου κρύβεται στην έκφραση «του πήρα και τα σώβρακα». Κι αυτό ο Μεγαλέξης το ξέρει. Και για την ώρα το μεταθέτει στην κερκίδα, που την έχει βάλει να τσακώνεται για το αν τα σώβρακα είναι πλυμένα και σιδερωμένα. Το αμερικάνικο απορρυπαντικό, κατευναστικό των παρενεργειών που τυχόν μπορεί να προκύψουν από λαμπερές μικρές δυνάμεις όπως το πριγκιπάτο του Μονακό, έχει μελετήσει πολύ καλά τη χρήση του άλλου ελληνικού ρητού «τι Λοζάνη, τι Κοζάνη». Οπότε το γεωστρατηγικό καζίνο βγάζει τις μάρκες στο τραπέζι και ο κ. Πάιατ κάνει τη Λάρισα να μοιάζει με εκλεπτυσμένο και προτιμητέο ευρωπαϊκό Ιντσιρλίκ. Παλιά στους ιθαγενείς οι αποικιοκράτες και οι πειρατές έδιναν καθρεφτάκια και μπαρούτι. Σήμερα η πανηγυρική εμπλοκή εξασφαλίζεται με κατασκοπευτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και αερομεταφερόμενα φορητά πυρηνικά, αραγμένα στον Αραξο, για να περιβάλλεται δήθεν τη ΝΑΤΟική ισχύ ο Μεγαλέξης, αυτός ο μικρός ο μέγας, προορισμένος να κερδίσει τον τίτλο του πολιτικά ανήλικου masterchef ευρωατλαντικού τύπου.