Σάββατο 5 Αυγούστου 2017

Από τη Χιροσίμα στη Σούδα




Η ομιλία στη χτεσινή εκδήλωση που διοργάνωσε η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων,  με αφορμή τα 72 χρόνια από την πυρηνική επίθεση σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι.
Σήμερα είναι 4 Αυγούστου. Είναι μια επετειακή ημερομηνία. Σαν σήμερα στα 1936 ο Ιωάννης Μεταξάς, παλαιός συντηρητικός πολιτικός και εκλεκτός της βασιλικής αυλής έγινε δικτάτορας, με την εντολή του βασιλιά Γεωργίου του Β’ και την έγκριση των δύο ισχυρών αστικών κομμάτων της τότε ελληνικής Βουλής, των Λαϊκών και των Φιλελεύθερων. Ο δικτάτορας διακήρυξε αμέσως ότι ανέλαβε τις έκτακτες εξουσίες για να διατηρήσει την ειρήνη στη χώρα, για να μη γίνει η Ελλάδα δεύτερη Ισπανία. Λίγες ημέρες νωρίτερα στην Ισπανία οι στρατηγοί είχαν προχωρήσει σε πραξικόπημα ενάντια στην κυβέρνηση του Λαϊκού Μετώπου και, με τη άμεση βοήθεια της ναζιστικής Γερμανίας, της φασιστικής Ιταλίας αλλά και των ισχυρών μονοπωλιακών ομίλων της εποχής (αμερικανικών κυρίως), ξεκινούσαν το αιματοκύλισμα του ισπανικού λαού.  

Καλόπιστη κριτική στην ΛΑΕ


 

Έβγαλε ένα φυλλάδιο η ΛΑΕ, για την μετάβαση της χώρας στη δραχμή, σε … μερικά … βήματα!

Διαβάζουμε στο … πρώτο (1ο):

ΠΡΩΤΟΝ

Η Τράπεζα της Ελλάδας περιέρχεται σε δημόσια ιδιοκτησία, τελεί υπό εθνικό και κοινωνικό έλεγχο, αποκτά πλήρως και κατ’ αποκλειστικότητα το προνόμιο να εκδίδει εθνικό νόμισμα και η πολιτική της κινείται στο πλαίσιο που χαράσσει η κυβέρνηση και η πολιτική της …

Ερωτήματα (μάλλον δεν θα απαντηθούν ποτέ, αλλά…):

Τα «καλά» της «απελευθέρωσης»...



Είναι σαφές ότι και το νέο τσεκούρι στα «κοινωνικά τιμολόγια», όπως και οι αυξήσεις στους λογαριασμούς που έρχονται για τις ΥΚΩ, είναι μερικά ακόμα από τα «καλά» που προκύπτουν για το λαό από την «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που υπηρετεί με συνέπεια και η σημερινή κυβέρνηση, σε συνέχεια όλων των προηγούμενων, ενταγμένη και στο αντίστοιχο ευρωενωσιακό πλαίσιο.
 
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η πρόταση της ΡΑΕ για περιορισμό του αριθμού των δικαιούχων εντάσσεται σαφώς στα όσα έχουν συμφωνηθεί για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά, ώστε ένα κομμάτι όσων δικαιούνται τις χαμηλότερες χρεώσεις να περάσει σε άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις του κλάδου, ενώ δεδομένο είναι πως όποιες κι αν είναι οι τελικές αποφάσεις θα κινηθούν με γνώμονα τη μείωση του συνολικού κόστους για τους παρόχους, τόσο της ΔΕΗ ΑΕ όσο και των λεγόμενων «εναλλακτικών».

Οι αριστούχοι


Πραγματικά, το προχτεσινό «επεισόδιο» του σίριαλ της ξεφτίλας ανάμεσα σε Πολάκη και Γεωργιάδη χτύπησε «κόκκινο». Ο Πολάκης αράδιασε τους βαθμούς του από το Λύκειο και μετά, για να δείξει ότι είναι αριστούχος, και έκανε τη βαρύγδουπη δήλωση ότι τέλειωσε την Ιατρική σε 6,5 χρόνια και όχι σε 15, όπως ο Γεωργιάδης. Ο Γεωργιάδης ζητούσε το πιστοποιητικό που αποδεικνύει ότι ο Πολάκης πήρε ειδικότητα γιατρού και ξεκαθάρισε ότι θα τον κλείσει φυλακή, λες και είναι δεσμοφύλακας. Τέτοιου είδους αντιπαράθεση από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, στη συζήτηση ενός νομοσχεδίου που αφορά την Υγεία, και στην ουσία είναι η φυσική συνέχεια όσων έκαναν τα προηγούμενα χρόνια οι προηγούμενες αστικές κυβερνήσεις σε βάρος του λαού. 
 
 Πέρα από την απόλυτη ξεφτίλα που νιώθει ο λαός παρακολουθώντας αυτούς τους δύο απλά και μόνο να μιλάνε, είναι σίγουρο και κάτι ακόμα. Πως και οι δύο, όπως και τα κόμματα που εκπροσωπούν, είναι αριστούχοι στο να τσακίζουν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα και να δουλεύουν για τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.