Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023

Καπίστρι

 

Με ...κομμένο καπίστρι μπαίνει η κυβέρνηση στην υλοποίηση νέων αντιλαϊκών «μεταρρυθμίσεων», όπως έδειξαν και οι προγραμματικές δηλώσεις. Το προκλητικότερο όμως είναι η προσπάθεια να παρουσιάσει μια «μαγική εικόνα», όπου θα ευημερούν ταυτόχρονα οι επιχειρηματικοί όμιλοι και τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, που δουλεύουν στην εργασιακή «ζούγκλα», με καθηλωμένους μισθούς και την ακρίβεια να τους εξανεμίζει. Οτι θα είναι ευχαριστημένα τα μονοπώλια, που έχουν στήσει φαγοπότι με το Ταμείο Ανάκαμψης, τα σχέδια «πράσινης μετάβασης» και την «επενδυτική βαθμίδα», αλλά θα είναι ικανοποιημένος και ο λαός, που πληρώνει πάνω από το 95% των παλιών και νέων φόρων, την ώρα που βυθίζεται παραμέσα στην ενεργειακή φτώχεια. Οτι θα πανηγυρίζουν τόσο οι τράπεζες, που καταγράφουν δισ. κερδοφορίας, όσο και οι δανειολήπτες, που πληρώνουν τρεις και τέσσερις δόσεις παραπάνω, ή ξεσπιτώνονται από τα funds. Και όλα αυτά, βέβαια, στο «καλό σενάριο» που θα υπάρχει ανάπτυξη και η οικονομία δεν θα βυθιστεί άμεσα στην επόμενη κρίση. Γιατί, όπως καταγράφει η πρόσφατη έκθεση του ΙΟΒΕ, «αν και το ενδεχόμενο ομαλής προσγείωσης των οικονομιών παραμένει πιθανό, οι συνεχιζόμενες παρεμβάσεις και η διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερη διάρκεια αυξάνει τον κίνδυνο μιας πιο απότομης πτώσης στην οικονομική δραστηριότητα». Δηλαδή, το «φάρμακο» για τη μια αρρώστια του σάπιου συστήματος είναι «φαρμάκι» για την άλλη και ανακυκλώνει τα αδιέξοδα για τον λαό. Γι' αυτό δεν χωράει καμία αναμονή: Η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών περνάει μόνο μέσα από τον αγώνα, τη σύγκρουση με αυτήν τη βάρβαρη πολιτική.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ Κλιμακώνεται το κυβερνητικό σχέδιο επέμβασης στο Κομμουνιστικό Κόμμα


Από τη συνέντευξη Τύπου του ΚΚ Βενεζουέλας για τη νέα κλιμάκωση της κυβερνητικής επίθεσης εναντίον του Κόμματος
Από τη συνέντευξη Τύπου του ΚΚ Βενεζουέλας για τη νέα κλιμάκωση της κυβερνητικής επίθεσης εναντίον του Κόμματος

 

Το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας (PSUV) και ο Πρόεδρος της χώρας Ν. Μαδούρο κλιμακώνουν την επίθεσή τους κατά του Κομμουνιστικού Κόμματος Βενεζουέλας (PCV), αξιοποιώντας εδώ και μήνες για το σχέδιό τους μια μισθωμένη ομάδα στην υπηρεσία του PSUV, με στόχο τη δικαστική επέμβαση στο εσωτερικό του ΚΚ Βενεζουέλας.

Την περασμένη Δευτέρα, μια ομάδα τέτοιων υπαλλήλων ζήτησε ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου (TSJ) τη δικαστική παρέμβαση για τον ορισμό νέας ηγεσίας!

Οπως δηλώθηκε από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Βενεζουέλας Οσκαρ Φιγκέρα σε σχετική συνέντευξη Τύπου, επιχειρούν να σφετεριστούν το ακρωνύμιο και τη νομική προσωπικότητα του ΚΚ Βενεζουέλας. Σημείωσε ακόμα ότι «αποφασίσαμε να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον αντιδημοκρατικό ελιγμό στο πολιτικό, νομικό - δικαστικό και μαζικό μέτωπο, καθώς και σε εθνικό και διεθνές επίπεδο».

«Όλα ισχύουν» όταν είναι για ΝΑΤΟικό σκοπό...

 

Πηγή: Associated Press

 

Ενώ είναι σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους οι ειδήσεις πέφτουν βροχή.

Έτσι μαθαίνουμε ότι η Τουρκία συμφώνησε με τις ΗΠΑ για την απόκτηση F-16 (ως μέρος των ανταλλαγμάτων που έλαβε η τουρκική κυβέρνηση προκειμένου να πει το ΝΑΙ στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ) τα οποία δήθεν η Τουρκία δεν θα αποκτούσε γιατί -αν πιστεύαμε κάτι εγχώρια χαϊβάνια- η ελληνική κυβέρνηση ντρίμπλαρε τις ΗΠΑ. Ακόμα και όταν οι ΗΠΑ, πριν πολύ καιρό, τόνιζαν ότι είναι προς όφελος του ΝΑΤΟ η προμήθεια νέων αμερικανικών μαχητικών στην Τουρκία και τότε ακόμα η βελόνα της αστικής ενημέρωσης στην Ελλάδα είχε κολλήσει στα διάφορα πολυδιαφημισμένα «μπλόκα» του αγαπημένου γερουσιαστή Μενέντεζ...

Ποιοι «καίγονται» πραγματικά για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια;


Έτοιμη από καιρό για ιδιωτικά Πανεπιστήμια, με το άρθρο 28 που ανοίγει  επικίνδυνους δρόμους | 902 Mobile

 

Σαν έτοιμοι από καιρό εμφανίζονται τόσο η κυβέρνηση όσο και η ...«συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση» σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και τη μεθόδευση ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων μέσω των ρυθμίσεων του άρθρου 28 περί «διακρατικών συμφωνιών», όπως λέει η κυβέρνηση. Τελευταία χαρακτηριστική περίπτωση της σύμπνοιας του ΣΥΡΙΖΑ στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις είναι ο βουλευτής του Πέτρος Παππάς, ο οποίος έσπευσε να στηρίξει τα σχέδια ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη είπε ότι «η επαναδιατύπωση του άρθρου 16 είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει», προσθέτοντας λέξη προς λέξη την κυβερνητική επιχειρηματολογία ότι «είμαστε η μόνη ίσως από τις λίγες δυτικές χώρες που δεν έχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια, μη κερδοσκοπικά».

Στην ερώτηση αν υπάρχει θέμα «το ιδιωτικό πανεπιστήμιο να προτείνει στους καλούς καθηγητές του δημόσιου πανεπιστημίου τα διπλά χρήματα και να τους πάρει», ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αποκρίθηκε ότι «δεν υπάρχει θέμα» γιατί αυτό «θα αυξήσει τον ανταγωνισμό» (!) και ότι «θα είναι ένας τρόπος να λειτουργήσει ανταγωνιστικά το δημόσιο πανεπιστήμιο για να γίνει καλύτερο». Μάλιστα, μας ενημέρωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να εκφράσει, μεσαία, μικρομεσαία στρώματα» και «η ίδρυση μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων θα ανακουφίσει αυτά τα κοινωνικά στρώματα από το βάρος των διδάκτρων που δίνουν σε χώρες των Βαλκανίων και επίσης ενδεχομένως θα μειώσει και την παραπαιδεία», γιατί, όπως είπε, «όταν κάποιος έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ένα ανώτατο ίδρυμα δεν θα δίνονται τόσα χρήματα στην παραπαιδεία»...

Κοντά ποδάρια

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Το παραμύθι της «ανάπτυξης για όλους», όπου θα ευημερούν τα κέρδη των ομίλων και μαζί ο λαός, δεν έχει απλά «κοντά ποδάρια», αλλά διαψεύδεται ξανά με πάταγο, με το «καλημέρα» της νέας κυβέρνησης. Τα πρώτα νομοσχέδια έρχονται «με φόρα» να κλιμακώσουν τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων, με νέα προνόμια και «παχυλά» κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Για τον λαό, όμως, «τι 'χες Γιάννη, τι είχα πάντα»...

Ετσι: Την ώρα που στα μισά και πάνω νοικοκυριά ο μισθός τελειώνει τη 18η μέρα του μήνα και ψάχνουν πώς να περάσουν τις υπόλοιπες 12, η κυβέρνηση «δίνει τράτο» στην κοροϊδία των «pass» για μερικούς ακόμα μήνες, κι ενώ η όποια «επιδότηση» για τα τρόφιμα έχει ήδη εξανεμιστεί από τις τεράστιες αυξήσεις, που ξεπέρασαν το 12% τον περασμένο μήνα!

Την ώρα που ο λαός έχει πληρώσει μόλις σ' ένα πεντάμηνο του 2023 πάνω από 22 δισ. σε φόρους, η κυβέρνηση ανακοινώνει «αύξηση» του αφορολόγητου που ισοδυναμεί με 9 ευρώ τον μήνα (!) και απαιτεί να της πουν κι «ευχαριστώ». Το θράσος της δεν έχει όρια! Πόσο μάλλον όταν επιστρέφουν τα ματωμένα πλεονάσματα και προστίθενται νέα «πράσινα» χαράτσια στον λογαριασμό που πληρώνει ο λαός.