Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Δεν εξαιρείται κανείς!




«Μας πιάνει εμάς;». Το ερώτημα αυτό πλέον δεν υφίσταται για κανέναν κλάδο. Κι αυτό γιατί είναι καθαρό ότι από την καθολική επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου με το 4ο μνημόνιο δεν εξαιρείται κανείς. Το πακέτο μέτρων που θα συζητηθεί στη Βουλή την επόμενη βδομάδα, περιλαμβάνει «κοστούμι» για όλα τα εργατικά - λαϊκά στρώματα.
Οι εργαζόμενοι θα δουν να παγιώνεται όλο το αντεργατικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια και να προστίθενται νέα μέτρα. Η απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων, η ουσιαστική κατάργηση της Κυριακής αργίας είναι από τα εμβληματικά στοιχεία της συμφωνίας, που δείχνουν ότι η ένταση της εκμετάλλευσης είναι δεδομένη. Θα δουν, επίσης, νέα εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση, με ισχυροποίηση των όπλων της εργοδοσίας απέναντι στην απεργία.

«Δεν σηκώνει μύγα»


Στα «κάγκελα» βγήκε χτες η «Αυγή» για τον αρχηγό της ΝΔ, που, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, «έχει "αδειάσει" δυο φορές τον Αμερικανό πρέσβη και μάλιστα για θέματα που δεν αφορούν στενά την κυβέρνηση ή την αντιπαράθεση των πολιτικών δυνάμεων, αλλά τον ρόλο και την προοπτική της χώρας». Φυσικά, κανένα «άδειασμα» δεν έχει κάνει η ΝΔ στο στόχο της εγχώριας αστικής τάξης, που υπηρετεί και η κυβέρνηση, για «γεωστρατηγική αναβάθμισή» της και «χώσιμο» ακόμα πιο βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που βάζουν φωτιά στην περιοχή, παρά την κριτική για το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ της παίρνει και εδώ «την μπουκιά απ' το στόμα». Απλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που με δηλώσεις σαν αυτές του Αμερικανού πρέσβη παίρνει «αέρα στα πανιά» της, πραγματικά «δεν σηκώνει μύγα» στο σπαθί της... εμπλοκής.