Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020

Τι είχαμε... τι χάσαμε

 

Μπορεί δημόσια να καλλιεργούν προσδοκίες στο λαό ότι έχει να περιμένει κάτι διαφορετικό με την κυβερνητική εναλλαγή στις ΗΠΑ, ειδικά σε ό,τι αφορά τα Ελληνοτουρκικά, αλλά όταν τα λένε μεταξύ τους, η ειλικρίνειά τους είναι αφοπλιστική και αποκαλυπτική. Συζητώντας λοιπόν διαδικτυακά στο «Thessaloniki Summit 2020», ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ, που σύμφωνα με δημοσιεύματα προαλείφεται για υφυπουργός του Μπάιντεν, σημείωσε πως «ό,τι κι αν αποφασίσει ο αμερικανικός λαός θα είμαστε σε πολύ καλό σημείο όσον αφορά τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, επειδή υπάρχει ισχυρή συναίνεση και από τις δύο πλευρές (σ.σ. των αμερικανικών κομμάτων) ως προς την ενίσχυση αυτού που κάνουμε εδώ». Αλλά και ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής «δεξαμενής σκέψης» «Atlantic Council», ο οποίος πήρε το λόγο στη συνέχεια, τόνισε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο «με έναν τρόπο που διαπέρασε τις πολιτικές αλλαγές στην Ελλάδα και θα τις διαπεράσει και στις ΗΠΑ, καθώς υπάρχει δικομματική στήριξη στη δημιουργία μιας στρατηγικής άγκυρας συνεργασίας στην περιοχή, πράγμα που έχει οδηγήσει στην ενίσχυση των δυνατοτήτων προβολής δύναμης και της παρουσίας μας στην περιοχή, με έδρα την Ελλάδα ειδικότερα».

Την εικόνα συμπλήρωσε η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη, η οποία μεταξύ άλλων είπε ότι «η γραφειοκρατία των ΗΠΑ έχει βγάλει τα συμπεράσματά της για την Τουρκία και είναι βέβαιο πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να την κρατήσει στη Δύση και στο ΝΑΤΟ». Με άλλα λόγια, «τι είχαμε, τι χάσαμε» στα Ελληνοτουρκικά μετά την εκλογή Μπάιντεν. Από τη μία οι σταθερές της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στην περιοχή και από την άλλη η πολιτική εμπλοκής στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, την οποία υπηρετούν όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα στην Ελλάδα, θα συνεχίσουν να βυθίζουν το λαό σε μεγάλους κινδύνους, μέχρι ο ίδιος να αποφασίσει με την πάλη του να σπάσει τον φαύλο κύκλο.

Η κυβέρνηση φέρνει ακέραιη την ευθύνη για τη μεγάλη διασπορά του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη

 

  Πηγή: Eurokinissi

 

«Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης βρίσκεται σήμερα στο "κόκκινο"», σημειώνει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, καθώς «οι περισσότερες μονάδες της πόλης βρίσκονται ουσιαστικά σε μόνιμο συναγερμό, με τους εργαζόμενους σε αυτές να καλούνται ήδη να κάνουν υπεράνθρωπη προσπάθεια για να αντιμετωπίσουν τις σημερινές δραματικές συνθήκες αλλά και τις χειρότερες που ακολουθούν».

Σε ό,τι αφορά τον ισχυρισμό της κυβέρνησης, η οποία υποστήριξε μέσω του υπουργού Υγείας πως κάνει «ό,τι περνά από το χέρι της», η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας παρουσιάζει την πραγματικότητα που επικρατεί, σημειώνοντας:

«Η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε το τρίμηνο του εγκλεισμού στο πρώτο κύμα της πανδημίας για να προετοιμάσει το ΕΣΥ. Σήμερα καμώνεται ότι αύξησε τις ΜΕΘ στην Θεσσαλονίκη, ενώ στην πραγματικότητα μετέτρεψε τις ήδη υπάρχουσες γενικές ΜΕΘ ώστε να δέχονται μόνο περιστατικά κορονοϊού. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα ΓΝ ''Γ. Παπανικολάου'' και ''Αγ. Παύλος'' δεν έχουν αυτήν τη στιγμή καμία γενική ΜΕΘ ενώ και στα υπόλοιπα νοσοκομεία αυτές που παραμένουν διαθέσιμες για μη covid περιστατικά είναι ελάχιστες. Επιπλέον το προσωπικό σε αυτές είναι πολύ λιγότερο από αυτό που ενδείκνυται με αποτέλεσμα να μειώνονται οι πιθανότητες επιβίωσης των διασωληνωμένων.

ΕΠΙΔΗΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

 


Μια σύντομη ιστορία των επιδημιών και ορισμένα μαθήματα που δεν έχουμε  πάρει | Άνεμος Ανανέωσης
Για την ανακοίνωση του δεύτερου περιορισμού κατ’ οίκον λόγω πανδημίας, ο πρωθυπουργός επέλεξε να δημιουργήσει τηλεοπτικά ένα σκηνικό οικειότητας με τους θεατές του, διατηρώντας το πατερναλιστικό ύφος, προβάλλοντας τη φιλική σχέση με τον καθηγητή Τσιόδρα για να περιβληθεί με το κύρος της επιστήμης, επιδεικνύοντας μια αλαζονική αυτοπεποίθηση, που του επέτρεψε το περισσότερο απλώς να αναλάβει την ευθύνη πως δεν ήταν πειστικός στους νέους για την επικινδυνότητα του ιού. Είναι κι αυτή μια προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας για να γίνουν οι πολίτες της πιο πρόθυμοι να την ακολουθήσουν στις επιλογές της για αντιμετώπιση της πανδημίας. Γιατί, κι αν η πλειοψηφία πληθυσμού έχει ακολουθήσει τις συμβουλές των ιατρικών εμπειρογνωμόνων οι αμφισβητήσεις όμως και προβληματισμοί για τις πολιτικές επιλογές μοιάζει να πολλαπλασιάζονται, εφόσον αυτές πολλές φορές είναι αντιφατικές και σκανδαλωδώς ευνοϊκές για ανώτερα οικονομικά στρώματα.   
 
          Η επιδημία του κορωνοϊού αλλάζει ριζικά τον τρόπο που ζούμε εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο, αναδεικνύοντας την ανάγκη μετασχηματισμού πολλών πτυχών της κοινωνίας, όπως είναι η καθιέρωση της τηλεργασίας. Πολλές βέβαια  από αυτές τις αλλαγές θα είναι πράγματι προσωρινές όπως οι κυβερνήσεις προσπαθούν να πείσουν, την ίδια στιγμή που  προετοιμάζονται ώστε οι  μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της να είναι προς όφελος της κυρίαρχης τάξης. Χρειάστηκαν δηλ. μόνο λίγοι μήνες για να διαταράξει αυτό το νέο είδος ιού την καθιερωμένη τάξη, να ανατρέψει τις οικονομίες, να δημιουργήσει αόρατα εμπόδια μεταξύ οικογένειας και φίλων και να καταδικάσει ένα μέρος της ανθρωπότητας σε έναν περιορισμό που δεν έχει δει ποτέ ο κόσμος  στη σύγχρονη ιστορία  

«Στον αέρα» οι ανασφάλιστοι ασθενείς για να μη «ζημιωθούν» τα κοράκια της ιδιωτικής Υγείας!

 

  • Απαράδεκτο «εμπιστευτικό» έγγραφο του ΕΚΑΒ προς τα νοσοκομεία ξεγυμνώνει την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης στην Υγεία και τις άθλιες συμφωνίες της με τους κλινικάρχες
 
  • Επιβεβαιώνεται η ανάγκη πραγματικής επίταξης του ιδιωτικού τομέα της Υγείας
 
 
Μέσα από ένα «εμπιστευτικό - επείγον» έγγραφο του ΕΚΑΒ προς τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, αποκαλύπτεται σε όλο της το μεγαλείο η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, ειδικά για τους ανασφάλιστους ασθενείς, αλλά και η εγκληματική συμφωνία που έχει κάνει με τους επιχειρηματίες της Υγείας, «μπουκώνοντάς» τους και μέσα στην πανδημία με αγορά υπηρεσιών, με χρήμα από τα ασφαλιστικά ταμεία, αντί να προχωρήσει σε άμεση και πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας.

Συγκεκριμένα, το παράρτημα Θεσσαλονίκης του ΕΚΑΒ, με έγγραφο που έστειλε χτες στις διοικήσεις των νοσοκομείων, ενημερώνει ότι θα διακομίζει σε ιδιωτικές κλινικές μόνο ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Αναφέρει συγκεκριμένα ότι «μετά από την επείγουσα ανάγκη που προέκυψε, λόγω της αύξησης των περιστατικών κορονοϊού, δεν θα πραγματοποιούνται διακομιδές περιστατικών που είναι ανασφάλιστα προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Θα διακομίζονται μόνο τα περιστατικά που είναι ασφαλισμένα στον ΕΟΠΥΥ».

Σημειωτέον, στη Θεσσαλονίκη προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς το άδειασμα των δημόσιων νοσοκομείων από ασθενείς άλλων νοσημάτων, προκειμένου κλινικές να μετατραπούν σε κλινικές κορονοϊού. Με την απαράδεκτη συμφωνία της κυβέρνησης με τους κλινικάρχες, οι ιδιωτικές κλινικές δέχονται για νοσηλεία, είτε σε απλή κλίνη είτε σε κλίνη ΜΕΘ, μόνο ασφαλισμένους για τους οποίους θα αποζημιωθούν από τον ΕΟΠΥΥ. Αυτό ωστόσο σημαίνει ότι τα νοσοκομεία θα επιλέγουν αν θα στείλουν έναν ασθενή για νοσηλεία σε ιδιωτική κλινική με κριτήριο όχι τη σοβαρότητα της κατάστασής του, αλλά το αν είναι ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος.

Με αφορμή μια ενδιαφέρουσα έρευνα...

 

Τόσοι τόνοι από μελάνι, τόσες «εργατοώρες» ιστορικής παραχάραξης, τόσα εκατομμύρια ευρώ σε προγράμματα της ΕΕ για να αναποδογυριστεί η Ιστορία και να εξισωθεί ο φασισμός με τον κομμουνισμό... Τόσες αναλύσεις, τόση αξιοποίηση κάθε είδους «ναυαγίου» ή «ανανήψαντα» για να λερωθεί το χτες, αλλά κυρίως για να θαφτεί το όραμα για το αύριο των λαών...

Κι όμως. Ερχονται στιγμές που φτάνει μια έρευνα, η οποία αν και στημένη - με στοχευμένες ερωτήσεις για να δημιουργούν ακόμα και στον ανυποψίαστο δυσφορία για τον σοσιαλισμό - δείχνει ότι παρόλο που τα πράγματα είναι με το μέρος της αστικής προπαγάνδας, εντούτοις δεν είναι και τόσο εύκολα... Φανερώνει ότι τελικά είναι βαθύ το αποτύπωμα της ιστορικής προσφοράς του πρώτου εργατικού κράτους στη λαϊκή συνείδηση, γεγονός που περνάει και σε νεότερες γενιές. Πολύ περισσότερο επειδή αφορά μια έρευνα, η οποία γίνεται για ένα από τα «think tank» του κεφαλαίου στην Ελλάδα.

Αποδεικνύεται ότι η τιτάνια προσπάθεια που κάνουν τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ, προοδευτικοί, ριζοσπάστες, τίμιοι επιστήμονες που σέβονται την ιστορική αλήθεια, στον αγώνα ενάντια στην ιστορική παραχάραξη, εξακολουθεί να δημιουργεί «αντισώματα» στην ιδεολογική επίθεση που δέχεται ιδιαίτερα η νέα γενιά. Επιβεβαιώνει όμως και κάτι ακόμα: Οτι η ίδια η πραγματικότητα που βιώνουν σήμερα οι νέοι και οι νέες, τα αδιέξοδα και οι αντιφάσεις του καπιταλιστικού συστήματος, το κάνουν «λιγότερο ελκυστικό» απ' ό,τι θα ήθελαν και επιδιώκουν τα αστικά επιτελεία, γεγονός που τους προκαλεί πονοκέφαλο.

Τώρα!

 

Από την παράσταση διαμαρτυρίας στο υπ. Υγείας για μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στις 10/11/2020 
Από την παράσταση διαμαρτυρίας στο υπ. Υγείας για μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στις 10/11/2020
 

Το «επιχείρημα» πως «τώρα δεν είναι ώρα για κριτική, αλλά ώρα μάχης, ώστε συντεταγμένα και όλοι μαζί να ξεπεράσουμε τη δοκιμασία της πανδημίας», ξαναφέρνουν σε πρώτο πλάνο τα κυβερνητικά επιτελεία, αξιοποιώντας και τη βολική στάση του ΣΥΡΙΖΑ, που ψάχνει «εγγυήσεις» για να «ξαναβάλει πλάτη», όπως έγραφε ο πρόεδρός του το Σαββατοκύριακο.

Τι λένε δηλαδή;

Ότι «δεν είναι ώρα» για το λαό να διεκδικεί τώρα ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, άνοιγμα ΜΕΘ, ενίσχυση μέσων, πέραν των μπαλωμάτων που έχουν γίνει μέχρι τώρα. Πόσο μάλλον να διανοηθεί να ζητήσει επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, με ένταξή του στο σχεδιασμό του κράτους και όχι με αγορά υπηρεσιών, από την οποία κερδοφορούν τα κοράκια της ιδιωτικής Υγείας.