Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

Θα ‘ρχονταν οι κομμουνιστές να μας πάρουν τα σπίτια…


Από τα πλέον χιλιοειπωμένα τερατώδη ψέματα που έσπερνε επί δεκαετίες στο λαό η αντικομμουνιστική προπαγάνδα ήταν πως σε περίπτωση που επικρατούσε ο κομμουνισμός θα έχαναν τις κατοικίες τους. Γενιές ολόκληρες μεγάλωσαν με τον φόβο που διέδιδαν τα φερέφωνα της εκάστοτε αστικής εξουσίας, πως αν έρθουν οι κομμουνιστές στην εξουσία «θα μας πάρουν τα σπίτια και τα χωράφια». Έτσι δεν έλεγαν;
Έκτοτε πέρασαν πολλά χρόνια για να έρθει η στιγμή, στην Ελλάδα της καπιταλιστικής οικονομίας, στην Ελλάδα των αστών, να γκρεμιστεί ένας αντικομμουνιστικός μύθος δεκαετιών. Στον αντίποδα όσων ισχυρίζονταν η αστική προπαγάνδα, οι έλληνες εργαζόμενοι, οι λαϊκές οικογένειες κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους από τις τράπεζες.

«Κυνηγοί» επιδομάτων και …ελπίδας στην Ελλάδα της φτώχειας


 

 

«Κυνηγοί» επιδομάτων και …ελπίδας στην Ελλάδα της φτώχειας -του Παναγιώτη Θεοδωρόπουλου

 



Κουπόνια, επιδόματα, κοινωνικά μερίσματα, λαχνοί… Στην Ελλάδα της μνημονιακής φτώχειας, ανέχειας και ανεργίας, «ευδοκιμεί» ένα νέο είδος …κυνηγών! Άνθρωποι κάθε ηλικίας στήνουν «καρτέρια ελπίδας». Κάνουν αιτήσεις, στοιβάζονται σε ουρές, αναζητούν στο διαδίκτυο ένα επίδομα! 

Υποψήφιοι δικαιούχοι του «Κοινωνικού Μερίσματος», προστρέχουν σε ΚΕΠ, για να βρουν το δίκιο τους, αφού μια ηλεκτρονική εφαρμογή τους έκοψε τα λίγα ευρώ που πίστευαν ότι δικαιούνται. Κλάματα και παρακάλια, μπροστά σε υπάλληλους για να πάρουν τα 200,300 και 500 ευρώ ώστε να κάνουν Χριστούγεννα. 

Ιερός συμβολισμός


«Ιδιαίτερη σημασία» και «ιερό συμβολισμό» αποδίδει η «Καθημερινή» στην αποφασιστικότητα του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει τους πλειστηριασμούς και το χτύπημα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Δεν είναι η πρώτη φορά που η εφημερίδα - πιλότος της προπαγάνδας των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων επιβραβεύει τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι όμως χαρακτηριστικό ότι την ίδια στιγμή που η «Καθημερινή» τον συγχαίρει για την πυγμή που επιδεικνύει απέναντι στα εργατικά δικαιώματα, η κυβέρνηση συκοφαντεί το εργατικό κίνημα, λέγοντας π.χ. ότι οι κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς δήθεν προστατεύουν τους «στρατηγικούς κακοπληρωτές», με τις βίλες και τις πισίνες. Και κάπως έτσι, όλοι μαζί, με καταμερισμό επιτίθενται στους εργαζόμενους. Ο ΣΥΡΙΖΑ χτυπάει με τα γκλομπ και τα δακρυγόνα και η αστική τάξη τον επιβραβεύει γιατί προχωράει αποφασιστικά τη βρώμικη δουλειά. Αν για το κεφάλαιο λοιπόν «ιερός συμβολισμός» είναι η επιθετικότητα της κυβέρνησης, για το λαό, όχι μόνο «συμβολικό» αλλά και ουσιαστικό είναι να δώσει τη δική του αποφασιστική απάντηση, ειδικά ενόψει της απεργίας στις 14 Δεκέμβρη.

Καρότο και μαστίγιο



Μετά τα βραβεία και τους επαίνους από κεφάλαιο και «εταίρους», για τα «έργα και τις ημέρες» της στην εξαπάτηση του ελληνικού λαού, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διεκδικεί τώρα και τα βραβεία της καταστολής ενάντια στις λαϊκές κινητοποιήσεις.

Το «μέρισμα» αυταρχισμού που μοίρασε «γενναιόδωρα» την Τετάρτη από κοινού με την εργοδοσία, συλλαμβάνοντας εργαζόμενους, ανάμεσά τους και τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, που απεργούσαν στα «ΜΑΡΚΕΤ ΙΝ» στα Γιάννενα, διαμαρτυρόμενοι δυο μόλις μέρες μετά τις συλλήψεις συνδικαλιστών μέσα στα σπίτια τους (!), αλλά και σε όσους διαμαρτύρονταν ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών και στους φοιτητές και εργαζόμενους στις εστίες που απαιτούσαν σίτιση, ζεστό νερό και θέρμανση, επιβεβαιώνει τα παραπάνω.

Υποκρισία και κυνισμός



Την υποκρισία της ΕΕ απέναντι στην ωμή ιμπεριαλιστική επέμβαση ενάντια στο λαό της Υεμένης επιβεβαίωσε περίτρανα το σχετικό ψήφισμα που ενέκρινε χτες το Ευρωκοινοβούλιο. Μια από τις παραγράφους του ψηφίσματος αφορά στην πώληση όπλων από τα ευρωπαϊκά μονοπώλια στη Σαουδική Αραβία, που ηγείται της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στην Υεμένη, με τη στήριξη των ΗΠΑ και την κάλυψη της ΕΕ. Οι δυνάμεις αυτές συνασπίζονται απέναντι στο Ιράν, που επεκτείνει την επιρροή του στην περιοχή και στηρίζει τους σιίτες της Υεμένης. Η ανάσχεση της επιρροής του είναι το βασικό διακύβευμα της ιμπεριαλιστικής επέμβασης σ' αυτήν τη χώρα του Κόλπου, που είναι η φτωχότερη της περιοχής, αλλά έχει μεγάλη γεωπολιτική σημασία. Με ψήφους 368 υπέρ, 221 κατά και 43 αποχές, το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε να καλέσει την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, «να αναλάβει πρωτοβουλία, προκειμένου να επιβληθεί εμπάργκο όπλων της ΕΕ εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, λαμβανομένων υπόψη των σοβαρών καταγγελιών για παραβιάσεις, από τη Σαουδική Αραβία, του διεθνούς ανθρωπιστικού Δικαίου στην Υεμένη και του γεγονότος ότι, κατά συνέπεια, η συνέχιση της χορήγησης αδειών για πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία θα οδηγούσε σε παραβίαση της κοινής θέσης 2008/944/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου». Ακόμα και έτσι, το ψήφισμα δεν έχει κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα, πέρα από το να προσπαθεί να ξεπλύνει τις πομπές και τις ευθύνες της ιμπεριαλιστικής ΕΕ για το λουτρό αίματος στην Υεμένη και στην ευρύτερη περιοχή.