Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024

Μαχαίρια

 

Τα μαχαίρια από τα θηκάρια έβγαλαν οι βιομήχανοι της Ενέργειας στη δημόσια διαβούλευση του αναθεωρημένου «Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα» (ΕΣΕΚ) που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες. Καθώς πλέον τίθεται επιτακτικά το ζήτημα περιορισμού της «υπερεπένδυσης» στις ΑΠΕ, επειδή το σύστημα έχει υπερφορτωθεί και η κατανάλωση υπολείπεται της παραγωγής, οι ΑΠΕτζήδες προσπαθούν να κατοχυρώσουν τη θέση τους στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής απέναντι στους ανταγωνιστές τους. Ο κλάδος των φωτοβολταϊκών ζητάει να κλείσει η αγορά και να μείνουν μόνο όσοι πρόλαβαν, ενώ ο κλάδος των αιολικών ζητά αναλογία 60% - 40% με τα φωτοβολταϊκά στην παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ. Το πιο ενδιαφέρον είναι το αίτημα της Ενωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), η οποία ζητά «την κατάργηση του μοντέλου της υποχρεωτικής αγοράς, βάσει του οποίου σήμερα όλη η Ενέργεια περνάει υποχρεωτικά από το Χρηματιστήριο». Στην πραγματικότητα, με αφορμή το αναθεωρημένο σχέδιο, ασκούν πιέσεις για να εξασφαλίσουν φτηνότερο ρεύμα και να αυξήσουν την κερδοφορία τους. Ποιος λείπει από το κάδρο; Τα λαϊκά νοικοκυριά. Δηλαδή, όσοι πληρώνουν έτσι κι αλλιώς πανάκριβα την Ενέργεια και την κερδοφορία των ομίλων, που μονομαχούν στο «Ελ Πάσο» της ενεργειακής αγοράς, για να κατοχυρώσει ο καθένας και να διευρύνει τα κεκτημένα του.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ Οι λαοί της Ευρώπης στηρίζουν τη δίκαιη πάλη του Παλαιστινιακού λαού ενάντια στη γενοκτονία από το Ισραήλ (VIDEO)

 

 
 

Στη συζήτηση για τον «Πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος, ανέφερε στην ομιλία του τα εξής:

«Η γενοκτονία  του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα δεν έχει τέλος. Το Ισραηλινό κράτος και ο στρατός του έχει σκοτώσει πάνω από 40.000 ανθρώπους, αμάχους, γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους. Η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη, και ο λαός της μαστίζεται από την πείνα, τη δίψα και τις ασθένειες.

Η βαρβαρότητα του κατοχικού κράτους συνεχίζεται και στη Δυτική Όχθη. Αποδεικνύεται ότι εξαρχής στόχος του ήταν ο βίαιος εκτοπισμός των Παλαιστινίων από τα εδάφη τους, η διατήρηση κι επέκταση της κατοχής, η ματαίωση ίδρυσης Παλαιστινιακού κράτους.

Επικίνδυνες και παρανοϊκές χρήσεις της... «γεωγραφίας» στην πολιτική

 

 

Με αφορμή τη δεύτερη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Ντ. Τράμπ ειπώθηκε στην ελληνική τηλεόραση: «Είναι αισθητό πλέον δια γυμνού οφθαλμού πως η χώρα είναι μια διχασμένη υπερδύναμη, καθώς πλέον εκτός από ''ψεκασμένη ακροδεξιά'', φαίνεται πως πλέον διαθέτει και ''ψεκασμένη ακροαριστερά'', δύο αντίθετους πόλους δηλαδή γεμάτες μίσος και φανατισμό»! Πριν λίγες ημέρες, με αφορμή τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα σε κρατίδια της Γερμανίας αποδόθηκε στο κόμμα της Σάρα Βάγκενκνεχτ ο όρος «ακροαριστερά»!

Μάλιστα ορισμένα ειδησεογραφικά – εν είδει «οδηγιών προς ναυτιλλομένους» – βαφτίζουν «λαϊκιστικές ακραίες δυνάμεις» όσα κόμματα έχουν θέσεις όπως «κοινωνική δικαιοσύνη», «κριτική στην ΕΕ», «κριτική στην στάση των ΗΠΑ και ΕΕ στον πόλεμο της Ουκρανίας». Με λίγα λόγια αρκεί να θέσει κάποιος το ερώτημα «γιατί στέλνουμε τόσα όπλα στην Ουκρανία» για να σε κατατάξει η δήθεν «προοδευτική» προπαγάνδα στους «ακραίους»…