Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022

Tι συνέβαλε στη μεγαλύτερη εξαφάνιση των ειδών στη Γη;

 


Η ζωή στη Γη έφτασε αρκετές φορές στο «χείλος του γκρεμού» στα 4 δισεκατομμύρια χρόνια από την εμφάνισή της.

Η ζωή στη Γη έφτασε αρκετές φορές στο «χείλος του γκρεμού» στα 4 δισεκατομμύρια χρόνια από την εμφάνισή της. Τα σχετικά γεγονότα είναι γνωστά ως μαζικές εξαφανίσεις ειδών, κατά τις οποίες τα είδη που εξαφανίστηκαν ήταν περισσότερα από εκείνα που επέζησαν. Η χειρότερη τέτοια κρίση ήταν πριν από 252 εκατομμύρια χρόνια, στο τέλος της Πέρμιας Περιόδου. Ανεξέλεγκτες φωτιές και μεγάλη ξηρασία έπληξαν τη στεριά, ενώ οι ωκεανοί έγιναν πολύ θερμοί και αποπνικτικοί, με λιγοστό διαλυμένο οξυγόνο. Λίγα έμβια όντα μπόρεσαν να επιζήσουν σε αυτήν την κόλαση. Τελικά περισσότερα από το 70% των ειδών της στεριάς και πάνω από 80% των θαλάσσιων ειδών εξαφανίστηκαν, κάνοντας μερικούς παλαιοντολόγους να ονομάσουν το γεγονός «Μεγάλο Θανατικό».

ΙΣΡΑΗΛ Ατέλειωτο το έγκλημα σε βάρος των Παλαιστινίων

 

Στο τελευταίο μακελειό στη Γάζα σκοτώθηκαν 44 άμαχοι, ανάμεσά τους και παιδιά, τραυματίστηκαν 360 άλλοι και έγιναν σημαντικές καταστροφές σε σπίτια και υποδομές

 

Φυλακισμένα από τη στιγμή της γέννησής τους είναι όλα τα παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας
Φυλακισμένα από τη στιγμή της γέννησής τους είναι όλα τα παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας
Σε ένα καθεστώς «Απαρτχάιντ» έχουν μετατραπεί από τη βαρβαρότητα της ισραηλινής κατοχής τα παλαιστινιακά εδάφη της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Οχθης, με τη στήριξη των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, ενώ και οι ελληνικές αστικές κυβερνήσεις αναπτύσσουν πολύμορφες σχέσεις με το κράτος - θύτη του Παλαιστινιακού λαού. Σε αυτό το πλαίσιο είναι εδώ και δεκαετίες υπόθεση ρουτίνας:
  • Οι καθημερινές εισβολές του ισραηλινού στρατού στα κατεχόμενα εδάφη.
  • Οι απαγωγές μελών οικογενειών, ακόμα και παιδιών, από τους Ισραηλινούς στρατιώτες ή τους πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών εσωτερικής ασφάλειας.
  • Οι αποκλεισμοί ολόκληρων χωριών για ώρες ή και μέρες, οι συνεχείς ατιμώρητες καταπατήσεις παλαιστινιακών εδαφών - ακόμα και ιδιωτικής γης - από Εβραίους εποίκους.
  • Οι λεηλασίες σπιτιών και περιουσιών Παλαιστινίων.
  • Οι κατεδαφίσεις σπιτιών στο πλαίσιο συλλογικής τιμωρίας όσων κρίθηκαν ένοχοι για επίθεση στις κατοχικές δυνάμεις ή σε Εβραίους εποίκους.

Ατιμώρητα είναι παράλληλα τα εγκλήματα των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας. Εναν παλαιστινιακό θύλακα που βρέχεται από τη Μεσόγειο και τελεί εδώ και 15 χρόνια υπό στυγνό, ασταμάτητο οικονομικό και άλλο αποκλεισμό, χωρίς επικοινωνία με τον έξω κόσμο, χωρίς επαρκείς ποσότητες καθαρού πόσιμου νερού, ηλεκτρικού ρεύματος, ακόμα και ιατροφαρμακευτικών υλικών απαραίτητων για την ομαλή λειτουργία νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, που και αυτά γίνονται στόχος επίθεσης των ισραηλινών αεροπλάνων.

Η ΕΥΠ, το «Watergate» και ο «εχθρός λαός»

 

Η σκοτεινή Ιστορία της ΕΥΠ, της αμαρτωλής υπηρεσίας που στήθηκε για να ασχολείται κυρίως με τον «εσωτερικό εχθρό», υπό τον ασφυκτικό έλεγχο των ξένων μυστικών υπηρεσιών, πάει πολύ πίσω, γύρω στις αρχές του περασμένου αιώνα. Και, φυσικά, δεν έχει καμία σχέση με τις κινηματογραφικές εκδοχές της φαντασμαγορικής μυθολογίας του Τζέιμς Μποντ, με τις Aston Martin και τα ευφάνταστα γκάτζετς που εξουδετέρωναν αστραπιαία τους αντιπάλους. Μόνο στις λαβυρινθώδεις πλοκές και στις συνωμοσίες θα μπορούσε κανείς να βρει ομοιότητες. Επισήμως - με δυο λόγια - η ελληνική Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, που εδρεύει επί της οδού Π. Κανελλοπούλου 4, έχει ως σκοπό - όπως αναφέρει στο επίσημο site της - την πρόληψη, αποτροπή, ανάσχεση και εξουδετέρωση της κατασκοπευτικής και της τρομοκρατικής απειλής, με στόχο τη θωράκιση της χώρας και την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων. Μότο της, το ρητό του Περίανδρου «Λόγων απορρήτων εκφοράν μη ποιού». Κωμικοτραγικό;

Μόλις το 2020 η ΕΥΠ ανακοίνωνε ότι η κυβερνοασφάλεια αναδεικνύεται σε μία εκ των βασικών προτεραιοτήτων της και το 2022 - τι ειρωνεία! - η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica», αναφερόμενη στο πρόσφατο μέγα σκάνδαλο των υποκλοπών, μιλάει για την «πιο σκοτεινή ιστορία κατασκοπείας από την εποχή της δικτατορίας των συνταγματαρχών». Με ένα άρθρο - καταπέλτη εναντίον του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, γράφει: «Πολιτικοί της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφοι υπό παρακολούθηση, το "ελληνικό Γουότεργκεϊτ" πνίγει τον Μητσοτάκη». Λίγες μέρες πριν, άρθρο στη βρετανική εφημερίδα «Guardian» σημείωνε: «Σκάνδαλο υποκλοπών που θυμίζει τις χειρότερες μέρες της χούντας. Η κυβέρνηση κατηγορείται για σκοτεινές πρακτικές. Ο Ελληνας πρωθυπουργός αντιμετωπίζει την πιο δύσκολη ώρα της θητείας του». Και η «Washington Post»: «Το ελληνικό Watergate - σκάνδαλο παρακολουθήσεων προκαλεί αναταραχή στην κυβέρνηση».

ΑΠΑΤΗ ΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ

 


Κι αναρωτιέται κανείς αν υπάρχει ακόμα η πίστη στο αστικό αξίωμα των δικαιωμάτων της ισότητας, ελευθερίας και άλλων ηχηρών, όταν γύρω μας βλέπουμε ότι ο καθημερινός άνθρωπος τα αποστερείται όλο και περισσότερο. Φαίνεται πως για κάθε άνθρωπο που δεν είναι προνομιούχος να ανήκει στην κυρίαρχη τάξη κανένα δικαίωμα δεν είναι δεδομένο. Τίποτε δεν του ανήκει, πρέπει κάθε πράγμα να το καταχτά από την αρχή, κάθε μέρα. Και τα δικαιώματα μοιάζει να είναι μια επινόηση πονηρής απάτης της αστικής τάξης για να επικυρώσει τα λάφυρα της περασμένης της νίκης, στη σύγκρουσή της με τις εκμεταλλευόμενες τάξεις, εφησυχάζοντας τους φόβους τους για να εξουδετερώσει τη δύναμή τους. Και τώρα τα χρησιμοποιεί για να θησαυρίζει ελέγχοντας τη δυναμική των αγώνων τους κάθε φορά με επίκληση σε δικαιώματα που η ίδια καταπατά. 
 
          Η ιδέα ότι οι δυτικές δημοκρατίες υποστηρίζουν τις αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να είναι μια από τις πιο επιτυχημένες απάτες στις οποίες έχουμε πέσει. Οι δυτικές δημοκρατίες καλλωπίζονται με τα δικαιώματα, ενώ  καταπατούν κάθε ένα από αυτά στα αστικά κράτη τους όταν έχουν να αντιμετωπίσουν διεκδικήσεις των εργαζομένων τους ή και  σε κάθε άλλη χώρα όταν δεν υποκύπτει στα ιμπεριαλιστικά συμφέροντά τους. Κάθε πόλεμος τους που διεξάγεται στο όνομα της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή της ελευθερίας είναι ένα ψέμα. Τα κέρδη, η εξουσία, η επέκταση τους είναι τα αληθινά κίνητρα και όσοι δεν το συνειδητοποιούν πιστεύουν σ’ αυτή την απάτη. Χρησιμοποιώντας  τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία κ.λπ., η Δύση είναι  το αντίθετο από αυτό που ισχυρίζεται. Δεν είναι μια δύναμη καλού παρά μόνο στις φαντασιακές αναπαραστάσεις της κυρίαρχης εξουσίας που αναπαράγονται παντού. Και είναι μακρύς ο κατάλογος που το επιβεβαιώνει. Όπως για παράδειγμα η αδιαφορία της για τα εγκλήματα του Ισραήλ στην Παλαιστίνη.  

«Η ειρήνη τους και ο πόλεμός τους μοιάζουν όπως ο άνεμος και η θύελλα»

 

ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ - 66 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ
 

Στις 14 Αυγούστου συμπληρώνονται 66 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου κομμουνιστή διανοητή Μπέρτολντ Μπρεχτ, που προσπάθησε «να βάλει τη μοίρα των ανθρώπων στα δικά τους χέρια», να δημιουργήσει ενεργητικούς και συνειδητοποιημένους αναγνώστες και θεατές, για «τους σεισμούς που μέλλονται να 'ρθουν». Με τα δικά του λόγια: «Σκοπός του θεάτρου μου είναι να ξυπνήσει στον θεατή την επιθυμία να καταλάβει την κοινωνία στην οποία ζει και να μεθοδέψει σ' αυτόν το μεράκι να πάρει μέρος στην αλλαγή της».

Με αφορμή την επέτειο του θανάτου του μεγάλου διανοητή, αναδημοσιεύουμε ένα πολύ μικρό δείγμα των γραπτών του για τον πόλεμο και τις αιτίες του, που αναδεικνύει τη σύνδεση που έχουν στον καπιταλισμό η ειρήνη και ο πόλεμος, ότι ο πόλεμος δεν είναι παρά ένας τρόπος συνέχισης με άλλη μορφή της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης: «Ο καπιταλισμός είναι από την κορυφή ως τα νύχια η οικονομική οργάνωση των κρίσεων και των πολέμων».

***

«Εδώ κατά βάθος υπάρχει ακόμα και στην ειρήνη μία πολεμική πλευρά. Στο εσωτερικό της σφαίρας της παραγωγής και μάλιστα σε ολόκληρη τη σφαίρα της παραγωγής κυριαρχεί η βία, είτε η ανοιχτή βία του ποταμού που γκρεμίζει τα φράγματα είτε η λανθάνουσα βία των φραγμάτων που συγκρατούν τον ποταμό. Το ζήτημα δεν είναι μόνο αν κατασκευάζονται κανόνια ή άροτρα - άλλωστε στους πολέμους για την τιμή του ψωμιού τα κανόνια είναι τα άροτρα. Οι επιχειρηματίες αρπάζουν από τους εργάτες την εργατική δύναμη, οι εργάτες από τους επιχειρηματίες τους μισθούς. Και στην αέναη και αμείλικτη πάλη των τάξεων για τα μέσα παραγωγής, οι καιροί της σχετικής ειρήνης είναι μόνο οι καιροί της δημιουργίας. Από εδώ, από τα κάτω, γίνεται φανερό ότι το "πολεμοχαρές πνεύμα", που απελευθερώνουν οι πόλεμοι, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς δε θα μπορούσαν ποτέ να κυριαρχούνται από κάποιο πιο ειρηνικό πνεύμα, είναι το πνεύμα των επιχειρήσεων. Δεν ισχύει ότι κάποιο καταστροφικό, πολεμοχαρές στοιχείο (το οποίο όμως μπορεί ενδεχόμενα να εξουδετερωθεί) διακόπτει ξανά και ξανά την ειρηνική παραγωγή, αλλά η ίδια η παραγωγή βασίζεται στην αρχή της καταστροφής και του πολέμου.

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 12-14 Αυγούστου 2022

 

Κυκλοφορεί από σήμερα ο «Ριζοσπάστης του Σαββατοκύριακου»

 

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 12-14 Αυγούστου 2022 που κυκλοφορεί από σήμερα:

 

  • Παρακολουθήσεις και γενικευμένο φακέλωμα: Αντιλαϊκός βούρκος το θεσμικό πλαίσιο πίσω από τις υποκλοπές. Ένα επικίνδυνο «πλέγμα» από ευρωπαϊκές Οδηγίες, νόμους και διακρατικές συμφωνίες έχουν αναγάγει σε κανόνα την παρακολούθηση και το φακέλωμα των πάντων, τη συστηματική και γενικευμένη παραβίαση της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων του λαού | Αυτό το σκοτεινό θεσμικό πλαίσιο έχει την υπογραφή της ΕΕ, των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και των Ομάδων τους στο Ευρωκοινοβούλιο | Με ευθύνη της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, αυξάνονται κάθε χρόνο οι εισαγγελικές άδειες για άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, ξεπερνώντας τις 15.000 το 2021! | Εξι χρόνια μετά το πρώτο κρούσμα «συνακροάσεων» - υποκλοπών στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, η υπόθεση βρίσκεται στα «αζήτητα».