Τετάρτη 12 Μαΐου 2021

Οι νέες αλλαγές στα εργασιακά ενταγμένες στη λογική των αντιμεταρρυθμίσεων του ευρωπαϊκού εργατικού δικαίου

 

   Ι. Η ιστορία ρύθμισης της εργάσιμης ημέρας όπως και του ύψους της
εργατικής αμοιβής κρύβει μέσα τους μακραίωνους αγώνες μεταξύ των κατόχων των μέσων παραγωγής και των εργατών. Το αίτημα για το 8ωρο, που γεννήθηκε για πρώτη φορά μετά τον Αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο, απαιτήθηκε ανοιχτά και μαζικά στην απεργία της Πρωτομαγιάς του 1886, όταν οι εφημερίδες της Νέας Υόρκης δήλωναν ότι το κίνημα ήταν ανατριχιαστικό και αχαλίνωτο και θα έφερνε μείωση των μισθών, φτώχεια και κοινωνική υποβάθμιση ενώ θα έσπρωχνε τους εργάτες σε αλητεία, χαρτοπαιξία, βία και αλκοολισμό (Ρίτσαρντ Μπόγερ- Χέρμπερτ Μόρε, Η άγνωστη ιστορία του εργατικού κινήματος των ΗΠΑ, σελ. 145). 

Σταδιακά όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι, όλο και περισσότεροι κλάδοι κατακτούσαν στις ΗΠΑ το 8ωρο μέσα από τη συνδικαλιστική δράση, τους βίαιους και αιματηρούς αγώνες, τους πρόωρους θανάτους και τα εργατικά ατυχήματα. Οι αγγλικοί εργοστασιακοί νόμοι (Factory- Acts) του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα προδιαγράφουν ως μέση ημέρα της εβδομάδας τις 10 ώρες και τις 8 ώρες για το Σάββατο. Το ανώτατο όριο της εργάσιμης ημέρας συμπίπτει σχεδόν με τα όρια που επέβαλε ήδη από το 1349 το Καταστατικό για τους Εργάτες του Εδουάρδου του Γ’. Παρατηρείται από τότε ότι η εργάσιμη ημέρα ανέρχεται καθημερινά σε 24 ώρες αφού αφαιρεθούν οι λίγες ώρες ανάπαυσης, χωρίς τις οποίες η εργασιακή δύναμη αποτυγχάνει τελείως να επιτελέσει εκ νέου την υπηρεσία της. Το 8ωρο επιβλήθηκε ως χρόνος αναγκαίος για μόρφωση, πνευματική ανάπτυξη, ψυχαγωγική κοινωνική επαφή. Η υπερεργασία με την παράταση της εργάσιμης ημέρας διαπιστώθηκε ότι προκαλεί την πρόωρη εξάντληση και νέκρωση της ίδιας της εργασιακής δύναμης, κατάσταση που δεν συνέφερε ούτε τους εργοδότες. Οι τελευταίοι βρήκαν στην εντατικοποίηση της εργασίας και στην αυξημένη ταχύτητα των μηχανών έναν βολικό τρόπο να συμπυκνώσουν την ίδια εργασία σε μικρότερο χρονικό διάστημα της ημέρας εξοικονομώντας ταυτόχρονα ένα μέρος των λειτουργικών τους δαπανών.

«Στείλτε για ελιές τον Χατζηδάκη, το 8ωρο ανήκει στον εργάτη»

 

ΣΕ ΘΕΣΗ ΜΑΧΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ

Με κινητοποίηση στο υπ. Εργασίας η πρώτη άμεση απάντηση στο αντεργατικό - τερατούργημα (VIDEO - ΦΩΤΟ)

 

 

 
 

Με το σύνθημα, «7ωρο, πενθήμερο, σταθερή δουλειά», ολοκληρώθηκε το μεσημέρι η σημερινή μαζική συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας, για να παρθεί πίσω το νομοσχέδιο - έκτρωμα.

Την ώρα που η κυβέρνηση «παρουσίαζε» τις αντεργατικές ρυθμίσεις που επιτίθενται στο 8ωρο, στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, στην απεργία, εργαζόμενοι και συνδικαλιστικές οργανώσεις απαίτησαν την απόσυρσή του και το ξήλωμα όλων των νόμων που θεσμοθετούν την «ευελιξία»,  βάζουν εμπόδια στη δράση των σωματείων, περιορίζουν το απεργιακό δικαίωμα.

«Οι πρώτες διατάξεις του νομοσχεδίου είναι πολύ χειρότερες από όσα είχαν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι σήμερα», ανέφερε ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της Διοίκησης του ΕΚΑ και της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Ενημερώνοντας τους εργαζόμενους για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου που παρουσίασε το υπουργείο, ξεχώρισε τα εξής σημεία:

Και η υποκρισία έχει (;) τα όριά της...

 

 

Σε κινητοποίηση έξω από τα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής καλούν οι Νομαρχιακές Επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ στη Δυτική Αθήνα και τη Δυτική Αττική, με θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων, και με ...σύνθημα: «Φυλή και Σχιστό δεν μπορεί να είναι οι μοναδικοί σκουπιδότοποι του Λεκανοπεδίου». Εάν δεν διαβάζαμε με τα ίδια μας τα μάτια την ανακοίνωση θα νομίζαμε ότι ήταν troll του διαδικτύου. Και όμως, δεν είναι! Είναι πραγματική ανακοίνωση! Ποιος έχασε το φιλότιμο για να το βρει ...ο ΣΥΡΙΖΑ, που καλεί σε διαδήλωση ενάντια στη χωματερή της Φυλής την οποία η περιφερειακή αρχή ΣΥΡΙΖΑ (της κας Δούρου) θα έκλεινε; Οχι μόνο όμως δεν την έκλεισε, αλλά μέσα στο κατακαλόκαιρο, τον Αύγουστο του 2019, πήρε την απόφαση για την επέκταση του ΧΥΤΑ στη Φυλή (αυτού που θα έκλεινε!). Και σαν να μην έφτανε αυτό, Πατούλης, Δούρου και Τζήμερος τον Οκτώβρη του 2019 στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής μαζί και αντάμα ψήφισαν την επέκταση της χωματερής και με επιχειρήματα - παρωδία τη λειτουργία του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό.

Πατέντα στην ... κοροϊδία...

 

Από την περασμένη Τετάρτη, όταν μετά από τρία εκατομμύρια θύματα της πανδημίας στον πλανήτη, η κυβέρνηση Μπάιντεν ...«θυμήθηκε» ότι απαιτούνται «έκτακτα μέτρα» και προανήγγειλε ότι επεξεργάζεται την κατάθεση πρότασης για μια προσωρινή «άρση» της πατέντας στα εμβόλια, οι εξελίξεις που μεσολάβησαν, με πιο χαρακτηριστική την κόντρα εντός του ευρωατλαντικού άξονα και τις «μπηχτές» μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, ένα πράγμα επιβεβαιώνουν: Οτι τόσο η πρόταση Μπάιντεν όσο και η αντιπαράθεση είναι πλήρως ενταγμένες στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για το μοίρασμα της αγοράς εμβολίων, τη γεωπολιτική επιρροή και το προβάδισμα στην «επόμενη μέρα» της εντεινόμενης διεθνούς ιμπεριαλιστικής διαπάλης.

Πάνω και σε αυτή την πλευρά του διεθνούς ανταγωνισμού στήθηκε ξανά και στη χώρα μας ένα αποπροσανατολιστικό γαϊτανάκι: Με διθυράμβους από όλο το φάσμα του αστικού πολιτικού συστήματος για την «τολμηρή απόφαση» του Αμερικανού Προέδρου, με άλλη μια διαμάχη ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος είναι... πιο Μπάιντεν από τον Μπάιντεν, αλλά και με την κοινή τους προσπάθεια να «λουστράρουν» την απάτη περί «ανθρώπινου καπιταλισμού».

Για «αναγκαία επιστροφή του κράτους» και «μεταρρύθμιση του δημοκρατικού καπιταλισμού» μιλούν οι μεν, το σύνθημα «οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη» ξεθάβουν οι δε, πανηγυρίζοντας ότι η πρόταση Μπάιντεν αποτελεί την ενσάρκωσή του!

Πίσω όμως από την πρόταση της αμερικανικής κυβέρνησης, την ενδοαστική αντιπαράθεση και όλη αυτήν την προπαγάνδα, βρίσκεται η αδυσώπητη πραγματικότητα. Η πρόταση Μπάιντεν για προσωρινή άρση της πατέντας στα εμβόλια δεν αφορά στην προστασία των λαών, αλλά το τι υπηρετεί καλύτερα συνολικά τους επιχειρηματικούς ομίλους των ΗΠΑ, σε συνθήκες που η προοπτική μιας επ' αόριστον εξάπλωσης της πανδημίας - με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αναζωπύρωση στην Ινδία - δημιουργεί απρόβλεπτους κινδύνους για την κερδοφορία τους.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Καλούν σε σύσκεψη στις 13 Μάη ενόψει της κατάθεσης του αντεργατικού νομοσχεδίου

 

Στις 6.30 μ.μ., στη νέα παραλία, στο πάρκο των 4 εποχών

 

Από την απεργιακή κινητοποίηση στις 6 Μάη στη Θεσσαλονίκη 
Από την απεργιακή κινητοποίηση στις 6 Μάη στη Θεσσαλονίκη

 

Κάλεσμα για σύσκεψη, ενόψει της κατάθεσης του αντεργατικού νομοσχεδίου, απευθύνουν σωματεία εργαζομένων της Θεσσαλονίκης. Θα γίνει την Πέμπτη 13 Μάη στις 6.30 μ.μ., στη νέα παραλία, στο πάρκο των 4 εποχών.

Η κυβέρνηση, τονίζουν στο κάλεσμά τους, «ετοιμάζεται να φέρει άμεσα στη Βουλή το νομοσχέδιο με το οποίο φιλοδοξεί να καταργήσει το 8ωρο, να αφαιρέσει κι άλλα κατακτημένα δικαιώματα των εργαζομένων, να βάλει χέρι στη λειτουργία των εργατικών σωματείων. Έχουν στόχο να απαλλάξουν τους μεγαλοεπιχειρηματίες από κάθε κατάκτησή μας - τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, τον σταθερό εργάσιμο χρόνο, το δικαίωμα στην ξεκούραση».

Όπως επισημαίνουν, «πρέπει να σημάνει συναγερμός!», να «απαιτήσουμε να μην κατατεθεί, να αποσυρθεί άμεσα. Να δώσουμε απάντηση στην κυβέρνηση με νέα πανελλαδική πανεργατική απεργιακή κινητοποίηση, όταν το φέρουν προς ψήφιση στη Βουλή».

Οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ διέλυσαν την αμυντική βιομηχανία



 

Τις ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ για την διάλυση της αμυντικής βιομηχανίας, ανέδειξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, τονίζοντας πως κοινή τους στρατηγική είναι να ακολουθούν κατά γράμμα την πολιτική της ΕΕ και τις δεσμεύσεις στο ΝΑΤΟ που εξυπηρετούν τα συμφέροντα μονοπωλίων.

Μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων για την εγχώρια Αμυντική Βιομηχανία υπογράμμισε πως ένας ενιαίος δημόσιος φορέας αμυντικής βιομηχανίας θα μπορούσε να καλύψει σημαντικές ανάγκες των ένοπλων δυνάμεων. Πρόσθεσε ότι η θέση αυτή δεν χωράει στην καπιταλιστική αναρχία και στα πλαίσια των διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

Με το «πρώτο κουδούνι»

 

Φωτό αρχείου 
Φωτό αρχείου
Πηγή: Eurokinissi

 

Και μόνο το «πρώτο κουδούνι» ήταν αρκετό για να επιβεβαιωθεί ξανά πως το άνοιγμα των σχολείων με τους ίδιους όρους που έκλεισαν και με μόνο επιπλέον μέτρο την ...αυτοδιάγνωση, οδηγεί γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς σε νέα αδιέξοδα, συσσωρεύει στην πλάτη τους νέα προβλήματα, πρόσθετα σε αυτά που έχει ήδη προκαλέσει η πανδημία.

Ο τραγέλαφος με γονείς και εκπαιδευτικούς «να τρέχουν και να μη φτάνουν» με τα self tests, με τα ηλεκτρονικά συστήματα της κυβέρνησης και την πλατφόρμα δήλωσης των αποτελεσμάτων να τους κρατάνε «στο περίμενε» λόγω τεχνικών προβλημάτων, με εκατοντάδες θετικά κρούσματα να αποδεικνύονται στη συνέχεια αρνητικά, αφού πρώτα πολλοί γονείς χρειάστηκε να πληρώσουν από την τσέπη τους για επαναληπτικά self tests, ακόμα και για μοριακά στον ιδιωτικό τομέα, δείχνει «πανηγυρικά» τι σημαίνει τα πάντα να φορτώνονται στην περιβόητη «ατομική ευθύνη».

Αν σε αυτά προστεθεί και η εμπειρία από το «πειραματικό» άνοιγμα των Λυκείων πριν από το Πάσχα, με τα εκατοντάδες κρούσματα, που οδήγησαν δεκάδες τμήματα και σχολεία να κλείνουν, αναδεικνύεται ότι το πολυδιαφημισμένο «νέο εργαλείο», με το οποίο η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι θα κρατήσει τα σχολεία ασφαλή, δεν αρκεί από μόνο του για να προστατεύσει μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, όταν δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, με ευθύνη του κράτους.