Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

κάποιοι θερίζουν κέρδη και κάποιοι θάνατο…


Μακάβριος καπιταλισμός…

Μεταφορά αστέγου, στην Πολωνία

Ουκρανία: Από τα τέλη Δεκέμβρη τουλάχιστον 40 άνθρωποι πέθαναν από το κρύο. Η πλειονότητα των θυμάτων πέθανε στο δρόμο, διευκρίνισε η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Υγείας.

Πολωνία: «Ο αριθμός των θυμάτων από υποθερμία φτάνει πλέον τους 71» (Ανακοίνωση κυβερνητικού αξιωματούχου στις 10/1/2017).

Βουλγαρία: Τουλάχιστον 7 άνθρωποι πέθαναν από το κρύο στο πρόσφατο κύμα κακοκαιρίας.

Αλβανία: 10 άνθρωποι πέθαναν από το κρύο τις τελευταίες δέκα μέρες. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αριθμό νεκρών που έχει καταγραφεί ποτέ στην Αλβανία από το κρύο.

Όταν ο καπιταλισμός διαφημίζει την αναλγησία του
Το γεγονός ότι οι κύβοι της Knorr ενδεχομένως (για όσους το πιστεύουν) να νοστιμίζουν το φαγητό, αυτό δε σημαίνει ότι νοστιμίζουν και το σύστημα μέσα στο οποίο και χάρη στο οποίο υπάρχει ως επιχείρηση: τον καπιταλισμό. Αντίθετα, η ύπαρξή της καθώς και η ύπαρξη των ομοίων της (δηλαδή των πολυεθνικών ανεξαρτήτως του παραγόμενου προϊόντος τους)  είναι ακριβώς αυτή εξ’ αιτίας της οποίας «δηλητηριάζονται» και καταδικάζονται εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές στη σχετική ή απόλυτη εξαθλίωση. Εξ’ αιτίας αυτής της εξαθλίωσης, μεγαλώνουν, κερδοφορούν, εξαγοράζουν η μία την άλλη και διαιωνίζουν την ύπαρξή τους.

Η «ενεργειακή φτώχεια» και η «λύση»


Ποια απελευθέρωση της Ενέργειας και ποια εμπορευματοποίηση κοινωνικών αγαθών όπως το ηλεκτρικό ρεύμα; Ποια ιδιωτικοποίηση και ποια αξιοποίηση των ενεργειακών υποδομών και αποθεμάτων με κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου; Τίποτα από τα παραπάνω δεν φταίει για τις διακοπές της ηλεκτροδότησης σύμφωνα με την «Αυγή», που χτες επικαλέστηκε την αυθεντία της «Greenpeace». Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας του ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, ρίζα του προβλήματος είναι ότι «περίπου 4.600.000 κατοικίες διαθέτουν ανεπαρκή ή καθόλου θερμομόνωση, με αποτέλεσμα εκατομμύρια οικογένειες που μαστίζονται από την ενεργειακή φτώχεια να καταφεύγουν σε ανορθόδοξες και μη αποδοτικές μεθόδους θέρμανσης...»! Ποια είναι, λοιπόν, η λύση για τα λαϊκά νοικοκυριά που ζουν σε συνθήκες ψύχους μέσα στα ίδια τους τα σπίτια και που, με τον εφιάλτη των λογαριασμών, σκέφτονται ακόμα και το θερμοσίφωνο να ανάψουν; Προφανώς, όχι η δραστική μείωση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος και η κατάργηση της φορομπηξίας στο πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά ένα «φιλόδοξο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης» των κτιρίων, που η «Greenpeace» καλεί την κυβέρνηση να προωθήσει αποφασιστικά. Δεν φτάνουν, δηλαδή, οι παροχές στους βιομηχάνους με φτηνό ρεύμα ή αφορολόγητο πετρέλαιο, αλλά η «Αυγή» (μέσω «Greenpeace») προτείνει και νέες επιδοτήσεις με κρατικό χρήμα σε κατασκευαστικούς ομίλους, για να γίνουν θερμομονώσεις και να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά στις λαϊκές κατοικίες...