Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

ΥΠΟΘΕΣΗ «NOVARTIS» Δ. Κουτσούμπας: Δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε διαδικασίες-παρωδία, αποχωρεί το ΚΚΕ από τη συζήτηση στη Βουλή (VIDEO)





Την αποχώρηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ από τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την υπόθεση «Novartis», ανακοίνωσε ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, επισημαίνοντας πως το ΚΚΕ «δεν θα νομιμοποιήσει διαδικασίες-παρωδία». Οι βουλευτές του ΚΚΕ δεν θα συμμετάσχουν ούτε στην ψηφοφορία.

Στην τοποθέτησή του, ο Δ. Κουτσούμπας είπε:

«Το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή που άνοιξε η συζήτηση για το σκάνδαλο "Novartis", ξεκαθάρισε ορισμένα ζητήματα όσον αφορά τη στάση του.

Ζητήματα που θα συνέβαλαν και στη διαλεύκανση της υπόθεσης -όσο αυτό είναι δυνατόν-, αλλά και στην ανάδειξη του μεγάλου σκανδάλου που δεν είναι άλλο, απ' το γεγονός ότι το Φάρμακο από κοινωνικό αγαθό, όπως θα έπρεπε να είναι, σήμερα είναι εμπόρευμα, πηγή τεράστιας κερδοφορίας για συγκεκριμένους ομίλους.

Αυτή είναι η ρίζα του κακού και αυτό κανένα κόμμα, πλην ΚΚΕ, δεν το λέει, δεν το αναδεικνύει, πολύ περισσότερο δεν το αμφισβητεί.

Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι αυτή η υπόθεση πρέπει πλήρως να διερευνηθεί.

Ότι η Επιτροπή πρέπει να κάνει ουσιαστική έρευνα και ότι η έρευνα αυτή θα έπρεπε να είναι επί της ουσίας και όχι επί της διαδικασίας.

Να συμπεριλαμβάνει όλα τα αδικήματα - και αυτά που θεωρούνται παραγεγραμμένα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών, αν θέλουμε να είμαστε και συνεπείς με αυτό που παραδέχονται όλα τα κόμματα, στα λόγια φυσικά, ότι αυτός ο νόμος είναι απαράδεκτος.

Μάκης Μαΐλης: Η σημασία και ο απόηχος της 12ης Ολομέλειας

 

18-05-2018

Η 12η Ολομέλεια, παρά το γεγονός ότι δεν έβαλε το μαχαίρι στη στρατηγική και τις επιλογές του Κόμματος της δεκαετίας του ’50, κατάφερε να ανακόψει τη συνεχώς φθίνουσα πορεία του ΚΚΕ, το οποίο στη συνέχεια συγκρότησε παράνομες κομματικές οργανώσεις και ίδρυσε την ΚΝΕ, που αποτέλεσαν την ψυχή του αντιδικτατορικού αγώνα.



Το περασμένο Σαββατοκύριακο, η εφημερίδα “Τα ΝΕΑ” κυκλοφόρησε με ένα ιστορικό ένθετο, αφιερωμένο στα 50 χρόνια από τη 12η Ολομέλεια και τη διάσπαση του ΚΚΕ. Αντιγράφουμε από την έκδοση και δημοσιεύουμε το άρθρο του Μάκη Μαΐλη, υπεύθυνου του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, που αποτελεί όαση σε σχέση με τις υπόλοιπες τοποθετήσεις (ανάμεσά τους και ο γνωστός Θ. Πάγκαλος, που συμμετείχε σε εκείνη την Ολομέλεια ως στέλεχος του ΚΚΕ τότε) που φιλοξενούνται στον τόμο.
Το ΚΚΕ σε ντοκουμέντα του, ως καταστάλαγμα συλλογικών διαδικασιών, έχει επανειλημμένα εκτιμήσει ότι η 12η Ευρεία Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ είναι ένα από τα ιστορικής σημασίας γεγονότα στην 100χρονη διαδρομή του. Θα ήταν τελείως διαφορετική η πορεία του ΚΚΕ (τότε διακυβευόταν ακόμα και η ύπαρξή του ως ΚΚ), αν δεν είχε επέλθει ρήξη των κομμουνιστικών δυνάμεων με τον αναθεωρητισμό-οπορτουνισμό.

Απ' το μέλλον


«Η ΕΕ στηρίζει τη δέσμευση των εταίρων των Δυτικών Βαλκανίων να συνεχίσουν την ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας, της περιφερειακής σταθερότητας και της αμοιβαίας συνεργασίας. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για την εξεύρεση και την εφαρμογή οριστικών, ολοκληρωμένων και δεσμευτικών λύσεων για τις διμερείς διαφορές τους που έχουν τις ρίζες τους στο παρελθόν...», σημειώνει ανάμεσα σε άλλα η Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων. Τα περί «παρελθόντος» και «διμερών» διαφορών είναι άλλωστε και ένα από τα αγαπημένα επιχειρήματα της κυβέρνησης, που αξιοποιεί συχνά - πυκνά σε ό,τι αφορά τις διευθετήσεις που δρομολογεί με ΠΓΔΜ και Αλβανία, όσο και τους συνολικότερους «διαμεσολαβητικούς» ρόλους που αναλαμβάνει στα Δ. Βαλκάνια για να «τρέξουν» τα ευρωατλαντικά σχέδια, καλώντας το λαό να «δει μπροστά», στο «κοινό μέλλον». Λίγο παρακάτω, βέβαια, στο ίδιο κείμενο βρίσκει κανείς σε τι πραγματικά συνίσταται αυτό το «κοινό μέλλον», έτσι όπως το σχεδιάζουν ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ: Τα σχέδια για ενίσχυση της «συνδεσιμότητας» στους τομείς των μεταφορών και της Ενέργειας, που κάνουν τα Βαλκάνια πεδίο αντιπαράθεσης καπιταλιστικών κρατών και ιμπεριαλιστικών κέντρων. Είναι αυτά τα σχέδια του κεφαλαίου, που όχι μόνο δεν αποτελούν παράγοντα «σταθερότητας», αλλά όπως χτες άφησαν ερείπια και διαμέλισαν χώρες στην περιοχή, έτσι και σήμερα θέτουν τις βάσεις για ένα νέο κύκλο ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων, για φούντωμα των εθνικισμών και των αλυτρωτισμών. Γι' αυτό οι λαοί της περιοχής πρέπει να κάνουν τα δικά τους σχέδια, δυναμώνοντας την αλληλεγγύη και την κοινή πάλη, ενάντια στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς.

Ο φράχτης στη Γάζα που χωρίζει τους γενναίους από τους δειλούς


Τι είναι δειλία αν όχι η απόφαση να σκοτώσεις μαζικά άοπλους πολίτες που διαδηλώνουν ενάντια στο μακροχρόνιο εγκλωβισμό τους;



Ένα άρθρο-καταπέλτης για τη δολοφονική βία Ισραηλινού στρατού και κυβέρνησης, το οποίο παράλληλα εκφράζει το θαυμασμό του για την απίστευτη αντοχή των κατοίκων της Γάζας, την ώρα που φέρει προ των ευθυνών του κάθε πολίτη της χώρας που επιχαίρει ή ανέχεται την κατάσταση. Το ενδιαφέρον είναι πως το κείμενο γράφτηκε στην μακροβιότερη ισραηλινή εφημερίδα, τη Haaretz, φιλελεύθερων και κεντροαριστερών απόψεων, σίγουρα πάντως όχι θετικά διακείμενη προς τη Χαμάς ή εξορισμού εχθρική στο ισραηλινό κράτος.
Στη Λωρίδα της Γάζας, ο συνοριακός φράκτης χωρίζει τους γενναίους από τους δειλούς. Χωρίζει αυτούς που είναι οπλισμένοι με τα γυμνά τους χέρια, χαρταετούς και λάστιχα που καίγονται από μια στρατιωτική δύναμη και τους στρατιώτες της. Χωρίζει τους κρατούμενους που εκτίουν ισόβια ποινή από τους δεσμοφύλακές τους.

Eurovision, ποδήλατο, gay και άλλοι παράμετροι της επικοινωνιακής πολιτικής του Ισραήλ στο παιχνίδι των τετελεσμένων





Από atexnos

«Τον επόμενο χρόνο τα λέμε στην Ιερουσαλήμ», θριαμβολογούσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου μετά τη νίκη της ερμηνεύτριας Νέτα στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. Μία δήλωση που όμως— καθώς σημειώνει η ισπανική εφημερίδα La Vangiardia—φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση τους διοργανωτές του διαγωνισμού, καθώς η Ιερουσαλήμ, με βάση το διεθνές δίκαιο και τη εξαιρέσει του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δεν θεωρείται από την Ευρώπη ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. 

Για το ίδιο το εβραϊκό κράτος η «Ιερή Πόλη» αποτελεί την νόμιμη κι αδιαφιλονίκητη πρωτεύουσά του και θα κάνει τα πάντα για να διεξαχθεί εκεί ο επόμενος τελικός. Προφανής στόχος του Νετανιάχου; Να αποδεχθεί de facto όλος ο κόσμος την Ιερουσαλήμ ως νόμιμη πρωτεύουσα του Ισραήλ, παρά τις αντιδράσεις που προβάλλει εναντίον αυτής της προοπτικής ολάκερος ο Αραβικός κόσμος.

Παιχνίδια αποπροσανατολισμού με τον «Κλεισθένη 1»




Εδώ και μερικές μέρες, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει θέσει σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον «Κλεισθένη 1», που αφορά στην έναρξη ενός νέου κύκλου αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στην Τοπική Διοίκηση. Πρόκειται για θεσμικές αλλαγές που αποτελούν τη συνέχεια όσων εφαρμόστηκαν με τον «Καποδίστρια» και τον «Καλλικράτη», μέσω των οποίων προωθούνται οι απαραίτητες προσαρμογές ώστε να υπηρετούνται πιο αποτελεσματικά οι στόχοι του μεγάλου κεφαλαίου μέσα και από την Τοπική Διοίκηση. Να αποκτήσουν οι δήμοι και οι Περιφέρειες ακόμα μεγαλύτερη ικανότητα και ευελιξία διασύνδεσης με τις ανάγκες των επιχειρηματιών ομίλων, με τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Από την πρώτη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε το νομοσχέδιο, η αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη ΝΔ, το Κίνημα Αλλαγής, τα συλλογικά όργανα της Τοπικής Διοίκησης (ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ) επικεντρώθηκε στις αλλαγές στο εκλογικό σύστημα για τις τοπικές εκλογές. Το ίδιο επαναλήφθηκε προχτές στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Είναι προφανές ότι αυτή η αντιπαράθεση λειτουργεί αποπροσανατολιστικά για το λαό και κρύβει την ουσία και την πραγματική στόχευση της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης.

To ναζιστικό σκουπίδι…


 

To ναζιστικό σκουπίδι… -του Παναγιώτη Θεοδωρόπουλου

 



Είναι ναζί. Υπάνθρωπος. Φασίστας. Σκέφτεται και λειτουργεί έτσι. Ο λόγος του αποπνέει βρωμιά, δυσωδία και σαπίλα. Είναι όμως και πολιτικά επικίνδυνος.  Ως ιδεολογικός απόγονος των ταγματαλητών, των Χουντικών, των ναζί, «ονειρεύεται» να στήσει της δικής του, γενιάς, τα «ξερονήσια», τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τους τόπους εξορίας. 

Ο λόγος για τον Κασιδιάρη. Αυτό το ναζιστικό σκουπίδι. Τον «άντρακλα» με τον αγκυλωτό σταυρό στο μπράτσο που άλλοτε βαράει γυναίκες και άλλοτε καθοδηγεί τη ναζιστική συμμορία του ώστε να κυνηγούν κατατρεγμένους μετανάστες και τα παιδιά τους… 

Την Τρίτη το βράδυ, αυτός ο γνήσιος εκφραστής του πολιτικού υποκόσμου που λειτουργεί με όρους τραμπουκισμού – έτσι όπως αυτοί αποπνέονται από την ναζιστική ιδεολογία του –  επιτέθηκε από το βήμα της Βουλής στη βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ Τασία Χριστοδουλοπούλου. 

Με μια εμετική δήλωση, που αποτυπώνει όμως ταυτόχρονα και το βαθιά επικίνδυνο ρόλο των ναζί της Χρυσής Αυγής, ο Κασιδιάρης την απείλησε ότι θα την βάλει σε βραχονησίδα. 

«Κι εμείς έχουμε δικαίωμα αύριο όταν αναλάβουμε να βάλουμε την Χριστοδουλοπούλου σκιάχτρο σε μια βραχονησίδα για να υποδέχεται λαθρομετανάστες (…) Αυτή τη λύση θα επιβάλλουμε (…) και θα λύσουμε το πρόβλημα των προσφυγικών ροών». Σκέτος οχετός ο οπαδός των «τελικών λύσεων», ο υμνητής του Χίτλερ, ο οπαδός του Γκέμπελς, ο θαυμαστής των «Ες – Ες»… 

Ο ναζί Κασιδιάρης έδωσε άλλη μια χυδαία παράσταση στη Βουλή. Ο αγκυλωτός σταυρός στο χέρι του ήταν «κρυμμένος» κάτω από το κουστούμι του. Ο άλλος όμως, αυτός που έχει μέσα στο κεφάλι του, τον καθοδήγησε μια ακόμα φορά γνήσια ναζιστικά, ρατσιστικά, φασιστικά…  

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ Γράφουν την αντιλαϊκή συμφωνία, στα σκαριά ο νέος εφαρμοστικός νόμος


Eurokinissi
Το νέο «κούρεμα» των συντάξεων από την 1η Γενάρη 2019 και βέβαια η παραπέρα κατακρεούργηση του αφορολόγητου ορίου από το 2020 επιβεβαιώθηκαν και στο πλαίσιο των χτεσινών διαβουλεύσεων του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του κουαρτέτου στην Αθήνα, όπως άλλωστε προβλέπεται και στο χρονοδιάγραμμα με τα προψηφισμένα αντιλαϊκά μέτρα της «επόμενης μέρας».
 «Τα συμφωνηθέντα θα τηρηθούν», επιβεβαίωσε χαρακτηριστικά κυβερνητικός αξιωματούχος, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος για το άμεσο κλείσιμο της συμφωνίας σε «τεχνικό επίπεδο», ενόψει της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ στις 24 Μάη. Σε αυτό το πλαίσιο, οι «θεσμοί» αναμένεται να παραδώσουν στην κυβέρνηση το προσχέδιο της τεχνικής συμφωνίας (staff level agreement), ενδεχομένως και σήμερα το βράδυ ή αύριο Σάββατο.

Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, «βλέπει» τα «πρωτογενή πλεονάσματα» στον κρατικό προϋπολογισμό του 2018 στο 3,5% του ΑΕΠ, δηλαδή εντός του αντιλαϊκού στόχου από 2,9% στις προηγούμενες εκτιμήσεις του, σε μια εξέλιξη που σηματοδοτεί την περικοπή του αφορολόγητου στην «ώρα» του και σε συνέχεια βέβαια των «παρεμβάσεων» στις συντάξεις.