Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021

Η επιστήμη της μπουρδολογίας


- του Νίκου Καψάλη

Η ελληνική κυβέρνηση δείχνει τώρα, περισσότερο από ποτέ, την απόσταση που κρατάει από την κοινωνία. Έχοντας χτίσει ένα σύστημα προπαγάνδας για μικροπολιτικούς σκοπούς, τα μέλη της ζουν πια μέσα σε αυτό έχοντας ξεχάσει, ηθελημένα ή εσκεμμένα, ποια είναι η πραγματικότητα. Θαυμάζουν τόσο τον εαυτό τους όταν κοιτάζονται στον καθρέφτη που τους είναι αδιανόητο οι εντολές και οι επιθυμίες τους, οι ισχυρισμοί και οι τοποθετήσεις τους να μην βρίσκουν αποδοχή από όλους. Έχουν περάσει στο επόμενο στάδιο, έτοιμοι να προτρέψουν τους πεινασμένους να χορτάσουν την πείνα τους με παντεσπάνι. Σαλτιμπάγκοι που δεν μπορούν να μοιράσουν δύο γαϊδάρων άχυρα, παρελαύνουν καθημερινά μπροστά από τις οθόνες ξεστομίζοντας ασυναρτησίες, παραβιάζοντας την λογική, φουσκώνουν σαν παγώνια από μία υπερηφάνεια που μόνο εκείνοι αντιλαμβάνονται. Θεωρώντας ότι απευθύνονται σε όντα μειωμένης αντίληψης έχουν επιστρατεύσει κάθε φτηνή σοφιστεία για να στηρίζουν το δογματισμό τους. Και αυτός ο νεοφιλελεύθερος δογματισμός μπαίνει πάνω από όλα, ακόμα και τώρα που τα απογεύματά μας, μοιάζουν με πολεμικά ανακοινωθέντα μετρώντας χαμένες ζωές σαν να πρόκειται απλά για αριθμούς σε βιβλία ισολογισμών.

Όλγα τ’ όνομα της – Συγγνώμη κοριτσάκι…


Στην αρχή δεν καταλαβαίνεις τι διαβάζεις.

‘Η δεν θέλεις να καταλάβεις. Περισσότερο δεν θέλεις να δεχθείς.

Το βλέμμα «κολλάει» στους τίτλους και τους πλαγιότιτλους. Αρνείσαι να πας παρακάτω. Μια τέτοια «είδηση» δεν χωνεύται καθόλου εύκολα. Γιατί αν χωνευτεί είναι σαν να χωνεύεται ταυτόχρονα και η κατάντια μας, αυτή που δεν θέλουμε να κοιτάξουμε κατάματα.

Αποφασίζεις να διατρέξεις όλο το χρονικό… Aναγκαιότητα ή διαστροφή του επαγγέλματος; Να δεις λεπτό προς λεπτό τα γεγονότα; Μα το γεγονός είναι ένα και είναι συνταρακτικό.  Ενα παιδάκι πολτοποιήθηκε μπροστά στα μάτια περαστικών και αφού άφησε την πνοή του κάτω από μια πόρτα, μια κλωτσιά στο κεφάλι (για να δουν, λέει, αν ζει) ήταν το κατευόδιο στον άλλο κόσμο…

Πονάει και σπαράζει το μυαλό. Η εικόνα που προσπαθεί να ανασυνθέσει, τελικά έρχεται και ξανάρχεται τρομαχτική και βέβηλη σε ένα βίντεο που κάνει ανενδοίαστα το γύρο των ΜΜΕ και μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ενας τραγικός, ντροπιαστικός θάνατος, που συμβαίνει ξανά και ξανά, δεκάδες φορές. Και όσο περισσότερο τον ακούμε, τον διαβάζουμε και τον βλέπουμε, τόσο περισσότερο τον συνηθίζουμε.

Τι είπαν...τι «ξέχασαν»


Ως «μεγάλη διπλωματική επιτυχία», που προστατεύει τάχα τη χώρα από απειλές, παρουσίαζε πριν έναν χρόνο η κυβέρνηση τη συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών πανηγύριζε επειδή στη συμφωνία «εμπεριέχεται πρωτοποριακή ρήτρα αμυντικής συνδρομής, που υπάρχει για πρώτη φορά σε διμερή συμφωνία (...) μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου». Οι δε κυβερνητικές «διαρροές» ίδρωναν για να εξηγήσουν ότι η συμφωνία αυτή, με έναν από τους βασικούς ανταγωνιστές της Τουρκίας στην περιοχή όπως είναι τα ΗΑΕ, «θωρακίζει» τη χώρα απέναντι στην επιθετικότητα του «απομονωμένου» γείτονα και ...συμμάχου στο ΝΑΤΟ. Αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευδε διά του τομεάρχη εξωτερικών του, Γ. Κατρούγκαλου, να χαιρετίσει τη «θετική εξέλιξη», θυμίζοντας σε όλους πως «εμείς είχαμε άλλωστε προτείνει την τριμερή συνεργασία με τα Αραβικά Εμιράτα και την Κύπρο» από τον Ιούνη του 2019.

Γιατί τα θυμηθήκαμε όλα αυτά; Με αφορμή το ότι μόλις προχτές ο σεΐχης των ΗΑΕ - για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια εντάσεων και αλληλοκατηγοριών - βρέθηκε στην Τουρκία για συνομιλίες με τον Πρόεδρό της και για την υπογραφή οικονομικών συμφωνιών αξίας 10 δισ. δολαρίων. Γιατί τελικά, όσους μύθους κι αν επιστρατεύσουν τα αστικά κόμματα, δεν κρύβεται με τίποτα ότι οι ανταγωνισμοί για τη μοιρασιά της «λείας», που βάζουν τους λαούς σε περιπέτειες και κινδύνους, είναι η άλλη όψη των λυκοσυμμαχιών για το από κοινού γδάρσιμο των λαών. Δεν κρύβεται με τίποτα ότι συμφωνίες όπως αυτή με τα ΗΑΕ εντάσσονται στα σχέδια επέκτασης του ΝΑΤΟ «προς Ανατολάς», για την αντιμετώπιση της Κίνας, της Ρωσίας, του Ιράν, και ότι είναι αυτά τα σχέδια που θέλουν την Τουρκία αγκιστρωμένη στο ΝΑΤΟ, ενθαρρύνοντας την επιθετικότητά της. Και, πάνω απ' όλα, με τίποτα δεν κρύβεται ότι ο λαός μας, για να ζήσει ειρηνικά και με αμοιβαία επωφελείς σχέσεις με τους γείτονες λαούς, χρειάζεται να παλέψει ενάντια στα σχέδια, στις συμμαχίες και στις συμφωνίες για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, και όχι να περιμένει κάτι απ' αυτές.

ΚΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΤΗΣ ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ Καταγγέλλει την κοινή άσκηση των Ειδικών Δυνάμεων Ελλάδας και ΗΠΑ απέναντι στον «εχθρό» …λαό

 

Πηγή: Eurokinissi

 

«Καταγγέλλουμε την κοινή άσκηση των Ειδικών Δυνάμεων Ελλάδας και ΗΠΑ απέναντι στον «εχθρό» ...λαό. Η εμπλοκή της Ελλάδας στους ΑμερικαΝατοικούς σχεδιασμούς περιλαμβάνει και σχέδια καταστολής του εργατικού κινήματος», σημειώνει η ΚΟ Μεταφορών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Αναλυτικά αναφέρει:

«Η υπογραφή της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας εμπλέκει ακόμη περισσότερο τα σώματα στρατού σε επικίνδυνους, προκλητικούς σχεδιασμούς καταστολής του «εχθρού»… ελληνικού λαού. Η πρόσφατη κοινή άσκηση των Ειδικών Δυνάμεων της Ελλάδας και ΗΠΑ, υπό την εποπτεία ίδιου του Πρέσβη των ΗΠΑ, Τζ. Πάιατ, πραγματοποιήθηκε στο Μεγάλο Πεύκο και είχε σαν σενάρια την ανακατάληψη διυλιστηρίων και την νηοψία σε πλοίο με «απείθαρχους» ναυτεργάτες

Ασυγχώρητοι ψεύτες

 

 

«Πάμε πάλι: Ο Πρωθυπουργός "περιόδευσε" με την προστασία ΜΑΤ και χημικών που ξυλοκόπησαν τους διαδηλωτές, στην πρωταθλήτρια της ανεργίας Κοζάνη (ΔΕΗ). Ο Αλ Τσίπρας στον Βόλο και τη Λάρισα με νέους κ εργαζόμενους. Μαντέψτε για ποιον έβγαλε ανακοίνωση-"κόλαφο" το ΚΚΕ…»

Αυτά έγραψε σε χθεσινή του ανάρτηση στο Τwitter ένα -άγνωστο στον περισσότερο κόσμο, αλλά «καταξιωμένο» στο διαδίκτυο για την αναξιοπιστία του- μέσo που στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ και ονομάζεται theFAQ.gr. Μάλιστα χρησιμοποίησε σαν χάσταγκ για την ανάρτησή του τη λέξη «Ασυγχώρητοι», αναφερόμενο στο ΚΚΕ.