Σάββατο 17 Αυγούστου 2024

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ Μαρτύριο της σταγόνας για τον λαό η πολιτική εμπορευματοποίησης του νερού

 

Χρεοκοπημένο άλλοθι η «κλιματική αλλαγή» για την κυβέρνηση και τα κόμματα που υπηρετούν το «κόστος - όφελος» και τη στρατηγική της «πράσινης μετάβασης»

 

«Στεγνώνουν δεκάδες χιλιάδες απότιστα στρέμματα με καλλιέργειες», «"Κίτρινος συναγερμός" στην Αττική», «SOS για το νερό στην Κρήτη». Τα παραπάνω είναι μερικά από όσα γράφονται στον Τύπο σχετικά με το θέμα της λειψυδρίας, με την κατάσταση σε πολλές περιοχές να βρίσκεται στο «κόκκινο».

Καθημερινές είναι και οι πολύμορφες δράσεις μαζικών φορέων σε νησιά του Ιονίου, στα Γιάννενα, στην Καρδίτσα, με διεκδικήσεις για τη διασφάλιση φθηνού, ελεγμένου, ποιοτικού νερού για τον λαό, άμεση υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής.

Τραγική ειρωνεία... Την ίδια ώρα που το νερό στερεύει σε βρύσες και πομόνες, ο λαός ζει με τον φόβο ότι θα ξαναπλημμυρίσει με τις πρώτες φθινοπωρινές βροχές, αφού η χώρα παραμένει αθωράκιστη, λόγω της ανυπαρξίας ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας και πρόληψης.

Χρεοκοπημένο άλλοθι η «κλιματική αλλαγή»

Η συζήτηση για τη λειψυδρία δεν είναι καινούργια. Οι παλιότεροι θυμούνται ότι με υπόδειξη της τότε κυβέρνησης ΝΔ, οι κάτοικοι της Αθήνας έβαζαν ...τούβλα στα καζανάκια το 1991, για να εξοικονομήσουν νερό, ενώ επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ δέκα χρόνια αργότερα, η συζήτηση περί λειψυδρίας κατέληξε στην κατάθεση ενός ακόμα «εθνικού σχεδίου διαχείρισης των υδάτινων πόρων».

Ούτε βέβαια είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας αντιμετωπίζει συνθήκες παρατεταμένης ξηρασίας.

Απ' αυτή την άποψη, το άλλοθι που αναζητούν η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα στην «κλιματική κρίση», κάνοντας ταυτόχρονα επικλήσεις στην «ατομική ευθύνη» των πολιτών, έχει χρεοκοπήσει, όσο κι αν οι επιπτώσεις από την ανομβρία μεγαλώνουν, εξαιτίας της έλλειψης των αναγκαίων υποδομών και της διαχείρισης του νερού από το κράτος με κριτήριο το κέρδος και όχι τις ανάγκες των εργαζομένων και των άλλων βιοπαλαιστών.

«ΠΕΔΙΟ ΜΑΧΗΣ» ΟΛΟΣ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ 56 ενεργές συγκρούσεις, οι περισσότερες μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

 

Σε αυτές εμπλέκονται 92 συνολικά κράτη, που αποτελεί επίσης αριθμό - ρεκόρ. Οι θάνατοι από πολεμικές συγκρούσεις έχουν αυξηθεί κατά 482% τα τελευταία 15 χρόνια

 

Την ένταση της πολεμικής προετοιμασίας παγκοσμίως και την αύξηση των συγκρούσεων, ως αποτέλεσμα της κλιμάκωσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, επιβεβαιώνει μια ακόμα διεθνής έρευνα και συγκεκριμένα η 18η έκδοση του Παγκόσμιου Δείκτη Ειρήνης «Global Peace Index» (GPI) από τη διεθνή «δεξαμενή σκέψης» «Institute for Economics & Peace» (IEP) (Ινστιτούτο για την Οικονομία και την Ειρήνη).

Η έρευνα χρησιμοποιεί ποιοτικούς και ποσοτικούς δείκτες από κρατικές και άλλες πηγές για να μετρήσει το επίπεδο των διεθνών στρατιωτικών εντάσεων.

Τα συμπεράσματα είναι αποκαλυπτικά για το «σημείο βρασμού» που έχουν φτάσει οι ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις παγκόσμια, στο φόντο της κλιμακούμενης αντιπαράθεσης ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα για την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Ορισμένα χαρακτηριστικά ευρήματα παρουσιάζει ο «Ριζοσπάστης».

Εκεί που μας χρωστάγανε, ζητάνε και το βόδι...

 

Τι να πει κανείς για τις αθλιότητες της κυβέρνησης

που ζητάει και τα ρέστα για να περάσει ...«άκαη»

από τη φονική πυρκαγιά στη Βορειοανατολική Αττική...

Σαν να μην έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι και να κινδύνεψαν χιλιάδες...

Σαν να μην κάηκαν 100.000 στρέμματα...

Σαν να μην καταστράφηκαν 100 σπίτια...

Και κυρίως, σαν να μην έφτασε η φωτιά μέσα στον οικιστικό ιστό της Αθήνας!

* * *

Ο Μαρινάκης (κυβερνητικός εκπρόσωπος)

καταγγέλλει για ...«ισοπεδωτική λογική»

όποιον φωνάζει αγανακτισμένος«κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια»!

Και αραδιάζει με θράσος στατιστικά

για να πείσει ότι οι φωτιές ήταν φέτος περισσότερες

και οι κλιματικές συνθήκες χειρότερες...

Αρα, μια χαρά τα πήγε η κυβέρνηση!

* * *

Παρεμπιπτόντως, αν σε κάτι ισχύει με βεβαιότητα το «κάθε χρόνο τα ίδια και ίδια»

είναι οι δικαιολογίες και τα προσχήματα που επικαλούνται οι κυβερνήσεις

μετά από κάθε τέτοια ...ισοπεδωτική καταστροφή.

Διαβάστε στο «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 17 - 18 Αυγούστου

 

 

Διαβάστε στο «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου», Σάββατο 17 και Κυριακή 18 Αυγούστου: 

  • Όχι στο ίδιο έργο θεατές! Στάχτες και αποκαΐδια ξανά η Αττική - Στην Αθήνα έφτασε η φωτιά. Σύγκρουση με την πολιτική που καίει τα δάση, απειλεί την περιουσία και τη ζωή του λαού! 

Το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει... Εδωσε τη μάχη μαζί με τον λαό για να σώσει το δάσος και το βιος του. Πρωτοστατεί για αποζημιώσεις 100%, άμεση αποκατάσταση.

Να πληρώσει η κυβέρνηση για την καταστροφή και την κοροϊδία. ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ υπηρετούν την ίδια εγκληματική πολιτική.

Οδοιπορικό του «Ριζοσπάστη» στον Βαρνάβα, απ' όπου ξεκίνησε η φωτιά: «Οι πυρόπληκτοι θα οργανωθούμε, δεν το βάζουμε κάτω».

Τεράστια ανταπόκριση από σωματεία και φορείς στο κάλεσμα για αλληλεγγύη.