Σάββατο 8 Απριλίου 2017

Το Χρήμα δεν Μυρίζει




Το Χρήμα δεν Μυρίζει  

 

Ήταν το 1946, όταν ο Αμερικάνος οικονομολόγος Kenneth Boulding στην 57η συνδιάσκεψη της Αμερικανικής Οικονομικής Ένωσης με κυνισμό ομολογούσε:«Ο σημερινός Κόσμος ζει κάτω από το αφόρητο καταπιεστικό δίλημμα: είτε θα διευρύνει την κατανάλωση ακολουθώντας τον δρόμο του πολέμου, είτε θα μειώνει την παραγωγή ακολουθώντας το δρόμο των κρίσεων και της ανεργίας». Δηλαδή, για να διατηρηθεί ο καπιταλισμός, οι φορείς του δεν θα διστάσουν να χρησιμοποιήσουν κάθε μορφή βίας για να τον κρατήσουν στην ζωή.


Όμως ο «δρόμος των κρίσεων και της ανεργίας» στερούνταν ιδεολογίας και ορθολογισμού. Άρα, χρειαζόταν νέα δομικά στοιχεία και εξειδίκευση, διότι οι φιλελεύθερες ορθοδοξίες του ανταγωνισμού και της ελεύθερης αγοράς είχαν χάσει, από την δεκαετία του 1930, με αφορμή το «μεγάλο Κραχ»,  κάθε ίχνος αξιοπιστίας.


Επιπρόσθετα, μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου επικράτησε ένα θεσμικό πλέγμα το οποίο περιέκλειε μια νέα σχέση μεταξύ πολιτικής και οικονομίας. Ήταν η «Κεϋνσιανή Συναίνεση» που κατ΄ επέκταση οδήγησε στο «κοινωνικό κράτος».

Η μεταπολεμική αυτή έκφραση του καπιταλισμού, με συνιστώσες που παραλλάζουν από χώρα σε χώρα και από κοινωνία σε κοινωνία, ήταν η απάντηση στις εκπληκτικές οικονομικές και πολεμικές επιδόσεις του σοσιαλιστικού στρατοπέδου• καθώς επίσης, και στην αποτελεσματικότητά του όσο αφορούσε στο επίπεδο διαβίωσης του πληθυσμού της ΕΣΣΔ, λόγω της νέας μορφής οργάνωσης της κοινωνίας και παρά την καταστροφή των πλουτοπαραγωγικών πηγών  και των υποδομών της.

Παραδοχή εξ αντανακλάσεως


«Αυξήσεις των συντάξιμων αποδοχών» που περιορίζουν «σε ορισμένες περιπτώσεις σημαντικά τις μειώσεις των συντάξεων...». Με αυτόν τον τρόπο σχολίαζε η «Αυγή» την έκδοση σχετικής εγκυκλίου του υπουργείου Εργασίας για την αντικατάσταση του δείκτη της μεταβολής των μισθών από τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών, σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου. Εστω και εξ αντανακλάσεως, η κυβερνητική εφημερίδα αναγκάζεται να παραδεχτεί ότι οι συντάξεις που θα αποδίδονται στο εξής με τον καινούργιο νόμο (4387/2016) είναι σαφώς μικρότερες απ' αυτές που έδινε το προηγούμενο σύστημα, όπως υποστήριζαν από την πρώτη στιγμή και με ατράνταχτα στοιχεία τα ταξικά σωματεία εργαζομένων και συνταξιούχων. Τότε όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ και η εφημερίδα του, με πρωταγωνιστή τον πρώην υπουργό Γ. Κατρούγκαλο, διέρρεαν ψεύτικους πίνακες και διαλαλούσαν πως όχι μόνο δεν υπάρχουν μειώσεις με το νέο σύστημα, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις θα έχουμε και αυξήσεις (!) εξαιτίας της εθνικής σύνταξης, που κάλυπτε τάχα και την κατάργηση του ΕΚΑΣ... Οσο για το νέο δείκτη, που θα συγκρατήσει - όπως ισχυρίζονται - την κατρακύλα των νέων συντάξεων, η αλήθεια είναι ότι έχει ημερομηνία λήξης και δεν μπορεί να αντιστρέψει ούτε στο ελάχιστο τη μεγάλη μείωση, η οποία μεσοσταθμικά υπολογίζεται στο 20%, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις (ΟΑΕΕ, Δημόσιο και ΔΕΚΟ), θα είναι ακόμα μεγαλύτερες.