Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020

Υπεκφεύγει στο αίτημα του ΚΚΕ για κατάθεση των συμβολαίων για τα εμβόλια με τους φαρμακευτικούς ομίλους

 

Υπεκφεύγει η ΕΕ στο αίτημα της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για κατάθεση των συμβολαίων για τα εμβόλια με τους φαρμακευτικούς ομίλους.

Παράταση 15 ακόμα ημερών ζητά η Διεύθυνση Υγείας της Κομισιόν για να απαντήσει στο αίτημα της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ να γνωστοποιήσει τα έγγραφα των συμβολαίων που έχει συνάψει η ΕΕ με τους φαρμακευτικούς ομίλους με τους όρους και τις δεσμεύσεις των συμφωνιών. Στην επιστολή της, επικαλείται ότι χρειάζεται «χρόνο για εσωτερικές διαβουλεύσεις και μια διεξοδική ανάλυση του αιτήματος». Μεταθέτει δε την απάντηση της για τις 12 Ιανουαρίου.

Η στάση αυτή της Κομισιόν γεννά σοβαρά ερωτηματικά, πολύ περισσότερο που αυτή η χρονική μετάθεση σημαίνει ότι θα έχουν μεσολαβήσει οι εγκρίσεις των εμβολίων από τα κράτη-μέλη και θα έχει ξεκινήσει κι η χορήγησή του, με βάση τις ως τώρα ανακοινώσεις των κυβερνήσεων της ΕΕ.

Το αίτημα του ΚΚΕ είναι ξεκάθαρο: να δοθούν αμέσως τα συμβόλαια των συμφωνιών ΕΕ - φαρμακοβιομηχανιών γιατί είναι ανάγκη οι λαοί να γνωρίζουν όλη την αλήθεια για τη διασφάλιση της υγείας τους και για το τί συμφωνίες κλείνονται με τα δικά τους λεφτά που είναι πάνω από κάθε εμπορικό απόρρητο.

902gr

Αλ. Παπαρήγα: Οι διαφωνίες ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ είναι για τη διαχείριση των συμφερόντων του κεφαλαίου (VIDEO)

 

Το ΚΚΕ έχει εμπιστοσύνη στο εργατικό - λαϊκό κίνημα και σήμερα εκκολάπτονται οι παράγοντες για την αντεπίθεσή του, τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για τον νέο προϋπολογισμό, που όπως σημείωσε είναι απολύτως συνεπής με τους αντιλαϊκούς στόχους της κυβέρνησης.

Αναφερόμενη στα συνολικά 72 δισ. ευρώ που θα κληθούν αυτή και η επόμενη κυβέρνηση να διαχειριστούν, σημείωσε πως ένα μέρος τους είναι δάνεια που αυξάνουν το κρατικό χρέος και ένα μέρος από τα Ταμεία της ΕΕ που γεμίζουν από τον ίδρωτα και το αίμα των εργαζομένων. Πρόσθεσε ότι θα γίνει μεγάλο μακελειό μεταξύ των επιχειρηματικών ομίλων με αντικείμενο το πακέτο των 72 δισ. ευρώ. Σημείωσε ότι οι διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ της ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν να κάνουν με τη διαχείριση των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων και αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ταύτιση στην υπεράσπιση του καπιταλιστικού συστήματος. 

“Θέλουμε εμβόλιο ενάντια στα αφεντικά” – Παρέμβαση του Κομμουνιστικού Κόμματος ενάντια στην απόλυση 60 εργαζομένων της Pfizer στην Ιταλία



Λίγο πριν τις γιορτές η πολυεθνική που έφερε ένα από τα πρώτα εμβόλια κορονοϊού στην αγορά απέλυσε 60 εργαζόμενους που είχε νοικιάσει στη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας στην Ιταλία.

Ενώ η αβεβαιότητα για το πότε θα ξεκινήσει η μαζική διάθεση εμβολίων στον πληθυσμό και τα ερωτήματα για το ποιος θα αναλάβει την ευθύνη σε περίπτωση επιπλοκών στο ζήτημα της ασφάλειας εντείνονται, οι φαρμακευτικές παραμένουν στο απυρόβλητο, όταν δεν εγκωμιάζονται για την ιστορική ταχύτητα με την οποία έφεραν στην αγορά τα εμβόλια.

Μέσα σε αυτό το πανηγυρικό κλίμα, στα ψιλά περνάει και η είδηση της απόλυσης 60 εργαζομένων από τα ιταλικά γραφεία της  πολυεθνικής Pfizer, μιας από τις εταιρείες που έκοψαν από τις πρώτες το νήμα του εμβολίου. Οι εργαζόμενοι αυτοί είχαν προσληφθεί στην αρχή της πανδημίας ως ενοικιαζόμενοι, ενώ, παρά την προοπτική διεύρυνσης του κύκλου εργασιών λόγω εμβολίου, αλλά και άλλων δραστηριοτήτων της εταιρείας, βασισμένες ακριβώς στο κύρος που της προσδίδει η παραγωγή του εμβολίου, λίγο πριν τις γιορτές πετιούνται στο δρόμο. Η συνάντηση των συνδικάτων με την εργοδοσία δεν έφερε αποτέλεσμα και έτσι δεκάδες οικογένειες καλούνται να περάσουν αυτές τις μέρες στην ανεργία.

Πάμε να το παλέψουμε;

Πατριδογνωμόνιο

 
Η κλεισούρα. Η αβεβαιότητα. Ο φόβος. Η 
κοινωνική απόσταση. Η ανεργία. Η φτώχεια. Η αριθμολαγνεία των θανάτων. Η δυστυχία χωρίς πρόσωπο. Το ταξικό χάσμα. Η χαοτική πληροφορολαγνεία. Η βία...

Αυτά κι άλλα τόσα παρεπόμενα της πανδημίας έχουν απέναντί τους δυο θηριώδεις ανάγκες. Τη θεραπεία και το όνειρο. Με την πρώτη να είναι πλέον, ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα του Covid-19, προαπαιτούμενο της δεύτερης, του ονείρου. Η θεραπεία είναι ανάγκη για επιβίωση και το δεύτερο η φύση της διαφοράς του ανθρώπου από το κτήνος. Κι αν οι μεγάλες αρρώστιες από τότε που υπάρχει ο πλανήτης είναι φυσικά αναπόφευκτες, από τότε που ο άνθρωπος οργανώθηκε σε κοινωνία, ξέρει ότι η διαχείρισή τους είναι εντέλει και η βαθύτερη ουσία της πολιτικής. Κι εδώ αρχίζει το παιχνίδι του νου με την πραγματικότητα, σε μια εποχή τεχνολογικά υπερεξελιγμένη και ταυτόχρονα χαοτικά σκοταδιστική.

Τι έχει συμβεί και η πανδημία συνεχίζει ακάθεκτη;

 

Πηγή: Eurokinissi

Του Νικόλαου Χονδρόπουλου*

Με τα περιοριστικά μέτρα του lockdown να έχουν συμπληρώσει πάνω από πέντε εβδομάδες, η αμηχανία της κυβέρνησης να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα είναι εμφανής.

Κυβέρνηση και ΜΜΕ επιδόθηκαν σε μια ανελέητη επίθεση σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, επικαλούμενοι την ατομική ευθύνη. Στόχος τους να κρύψουν την πολιτική τους επιλογή να μην λάβουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της ζωής και της ασφάλειας του λαού, να αφήσουν τα νοσοκομεία ανοχύρωτα.

Καθώς όμως οι εβδομάδες περνούν και οι τραγικοί δείκτες των θανάτων και των διασωληνωμένων δεν μειώνονται, είναι αναγκασμένοι να απαντήσουν: τι έχει συμβεί και η πανδημία συνεχίζει ακάθεκτη, τη στιγμή που η αναζήτηση για παραβάτες, πάρτι και νεολαία που ξεσαλώνει αποβαίνει πια μάταιη. Όπως και στο πρώτο λοκντάουν έτσι και τώρα ο λαός και η νεολαία πειθαρχούν στα μέτρα, συνεχίζουμε όμως να μετρούμε καθημερινά πληγές.