Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

Η εκτέλεση του πρωτομάρτυρα της ειρήνης Νίκου Νικηφορίδη





Η εκτέλεση του πρωτομάρτυρα της ειρήνης Νίκου Νικηφορίδη – του Ανδρέα Δενεζάκη

 

«Αγαπούσε τη ζωή, για τούτο πάσχισε να τη φτιάξει!»

 

Εκείνο το χάραμα της Δευτέρας, στις 5 Μάρτη του 1951, το μισαλλόδοξο κράτος των νικητών του εμφύλιου έστησε εκτελεστικό απόσπασμα, στο δάσος του Σέιχ Σου, και τουφέκισε τον νεαρό Νίκο Νικηφορίδη, πιστεύοντας πως έτσι ξεμπερδεύουν με τους αγωνιστές της ειρήνης και το όραμα μιας κοινωνίας αντάξιας των ανθρώπων.

Ο Νίκος Νικηφορίδης και τα τελευταία του λόγια, «Ζήτω η ειρήνη! Ζήτω η πανανθρώπινη λευτεριά!» έγιναν σύμβολα αγώνα που ενέπνευσαν χιλιάδες  νέους και άνοιξαν δρόμους από όπου πέρασαν αργότερα ο Γρηγόρης Λαμπράκης και εκατομμύρια άλλοι αγωνιστές της ειρήνης.


Ο Νίκος Νικηφορίδης
 Ο Νίκος Νικηφορίδης γεννήθηκε στα προσφυγικά του Βύρωνα το 1928, από γονείς πρόσφυγες, ξεριζωμένους από τη Μικρά Ασία με την καταστροφή του 1922. Στα χρόνια του πολέμου και της κατοχής, ο Νίκος, μαθητής τότε στο 7ο Γυμνάσιο Παγκρατίου, δραστηριοποιείται από τους πρώτους στην Αντίσταση. Αετόπουλο στην αρχή, και με την ίδρυση της ΕΠΟΝ, σε ηλικία μόλις 15 ετών, γραμματέας της ΕΠΟΝ Παγκρατίου.

Πάλεψε ακούραστα μέρα και νύχτα για τη λευτεριά. Πότε μοίραζε το παράνομο υλικό με ανακοινώσεις του ΕΛΑΣ και του ΕΑΜ, πότε με το Χωνί, τις νύχτες, ενημέρωνε και καλούσε σε αντίσταση το λαό των ανατολικών συνοικιών και πότε έγραφε συνθήματα στους τοίχους με κόκκινη μπογιά: Λευτεριά ή θάνατος».  
Μετά τα Δεκεμβριανά, συνεχίζει τον αγώνα του για να μείνουν ζωντανά τα τσακισμένα από τις βρετανικές δυνάμεις του Σκόμπυ, όνειρα του λαού μας.
Το 1947 μόλις τελείωσε το γυμνάσιο, στάλθηκε μαζί με χιλιάδες άλλους αγωνιστές στην Ικαρία. Στα τέλη του 1948, μόλις συμπλήρωσε τα 20 του χρόνια, μεταφέρεται στο κολαστήρι της Μακρονήσου. και αργότερα στη Μακρόνησο, όπου βασανίστηκε απάνθρωπα.

ΜΑΘΗΜΑ ΠΕΡΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ



Κι επειδή για βδομάδες μέσα ενημέρωσης και πολιτικά κόμματα επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στις δωροδοκίες και  το  ξέπλυμα μαύρου χρήματος στην υπόθεση Novartis αλλά και στην υλοποίηση έργων του Μετρό στην Αθήνα  η διαφθορά πάλι παρουσιάζεται ως σημαντικός κίνδυνος για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. Και οι προβληματισμοί για τη σημασία που της αποδίδεται δεν είναι άκαιροι. 
 
               Η αλήθεια είναι πως σε όλα τα χρόνια της κρίσης –που μονιμοποιήθηκε πια- ραγδαίως αυξήθηκε η συζήτηση για τη διαφθορά και την αναζήτηση εκείνων των τεχνικών εργαλείων που θα την αντιμετωπίσουν, ενώ εστιάζεται το ενδιαφέρον στην κρισιμότητα της διαφθοράς,  ως δημόσιου προβλήματος,  και στην ποσοτικοποίηση του φαινομένου. Μάλιστα καμπάνιες ευαισθητοποίησης και δείκτες   μέτρησής της εντείνουν την αίσθηση της απειλητικής παρουσίας της.  Οι διεθνείς δείκτες μέτρησής της, που επιφυλάσσουν μια ιδιαίτερα υψηλή  κατάταξη για την Ελλάδα και  ενισχύουν την κατεστημένη αντίληψη για ένα δυσλειτουργικό κράτος με προβληματικό δημόσιο τομέα ο οποίος απαρτίζεται από υπαλλήλους που, μεταξύ άλλων …δεινών, είναι επιρρεπείς στη διαφθορά, χρησιμοποιήθηκαν για να δικαιωθούν πολιτικές επιλογές συρρίκνωσης των κοινωνικών παροχών και ιδιωτικοποίησης δημοσίων αγαθών.   

Καμία συμμετοχή στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια


ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Συγκέντρωση στις 6 Μάρτη στη Θεσσαλονίκη - Θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την εμπλοκή της Ελλάδας
 

Την Τρίτη 6 Μάρτη στις 7.00 μ.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου, θα πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την εμπλοκή της Ελλάδας, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα. Θα ακολουθήσει πορεία στο αμερικανικό προξενείο.

Προσυγκεντρώσεις των ΚΟ έχουν οριστεί στις 6.00 μ.μ., στο Βαρδάρη και το Συντριβάνι.

Στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την επιτυχία της συγκέντρωσης, οι Οργανώσεις του Κόμματος πραγματοποιούν μεγάλη πολιτική εξόρμηση, με συσκέψεις, συγκεντρώσεις και περιοδείες σε τόπους δουλειάς και λαϊκές γειτονιές. (Διαβάστε αναλυτικά εδώ).

Αβυσσος


«Δεν είμαστε όλοι ίδιοι», έλεγε ο Αλ. Τσίπρας, από την «αναπτυξιακή» φιέστα της κυβέρνησης στην Τρίπολη την περασμένη Τρίτη. Ο πρωθυπουργός απευθυνόταν στη ΝΔ, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τις γνωστές κάλπικες διαχωριστικές γραμμές, με βάση τη σκανδαλολογία και το ποιοι είναι λιγότερο διεφθαρμένοι. Δεν πέρασαν όμως πάνω από 24 ώρες και ήρθε η συζήτηση στη Βουλή για την παράδοση των υδρογονανθράκων της Ηπείρου στα μονοπώλια, να αποκαλύψει με πάταγο τις... διαφορές τους. Εκεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είπε απευθυνόμενος στη ΝΔ: «Ποτέ δεν πίστευα ότι εσείς στη ΝΔ μπορείτε να χειριστείτε αυτά τα θέματα με αξιοπιστία, με διαφάνεια και κυρίως με αποτελεσματικότητα»... Και ο Δένδιας, παίρνοντας τη σκυτάλη εκ μέρους της ΝΔ, εξέφρασε τη χαρά του που το κόμμα του «συναγωνίζεται» με την κυβέρνηση για τις ιδιωτικοποιήσεις: «Ο διάλογος στο μέλλον θα διεξάγεται ακριβώς σε αυτό το επίπεδο. Ποιος είναι καλός στις ιδιωτικοποιήσεις», είπε το στέλεχος της ΝΔ. 
Μιλάμε δηλαδή για μια ...άβυσσο που χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Μια «άβυσσος» που φαίνεται στα κρίσιμα για το κεφάλαιο ζητήματα, όπως ο διαμοιρασμός του ορυκτού πλούτου σε μια χούφτα ενεργειακούς ομίλους. Οσο λοιπόν κοκορομαχούν το πρωί γύρω από τη λάσπη των σκανδάλων, άλλο τόσο κάνουν «διαγωνισμούς» το βράδυ για το ποιος είναι καλύτερος στην προώθηση των μεγάλων «σκανδάλων», όπως τα σχέδια που αποφάσισαν για τους υδρογονάνθρακες.