Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024

Κατοχή


Το 2023 εκδόθηκε από το κράτος του Ισραήλ ο μεγαλύτερος αριθμός οικοδομικών αδειών για εποίκους τα τελευταία 30 χρόνια! Συγκεκριμένα, εκδόθηκαν 12.349 νέες οικοδομικές άδειες στη Δυτική Οχθη και 18.333 στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Στο σύνολό τους (30.682), πρόκειται για τις περισσότερες οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν μετά το 2012, ενώ το 2024 αναμένεται νέα αύξηση. Ηδη, 490.000 έποικοι ζουν στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, δίπλα σε σχεδόν 3 εκατομμύρια Παλαιστίνιους, που υποφέρουν από την κατοχή των Ισραηλινών. Την ίδια χρονιά κατασκευάστηκαν 26 νέα φυλάκια, τα περισσότερα μετά το 1991. Είναι φανερό ότι το Ισραήλ κλιμακώνει τους εποικισμούς και την εξόντωση του Παλαιστινιακού λαού, με στόχο να ξεγράψει κάθε προοπτική ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους. Οι αντικατοχικές αντιδράσεις καταστέλλονται με ακόμα μεγαλύτερη βία, με την κάλυψη Αμερικανών και Ευρωπαίων συμμάχων, που στηρίζουν το «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα». Δηλαδή, το «δικαίωμα» του κράτους - δολοφόνου να κλέβει τη γη των Παλαιστινίων, να κατοχυρώνει de facto εδάφη με τους εποικισμούς, να συλλαμβάνει και να σκοτώνει όποιον αντιστέκεται. Πάνω από 600 Παλαιστίνιοι έχουν δολοφονηθεί στη Δυτική Οχθη από τη μέρα που ξεκίνησε η εισβολή στη Γάζα. Αυτό το κράτος - κατακτητή, καταπατητή και εγκληματία στηρίζει και η κυβέρνηση της ΝΔ, μαζί με όλα τα άλλα κόμματα του ευρωατλαντικού τόξου.

ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ-ΔΟΛΟΦΟΝΟΥ Ισραηλινές φυλακές: στρατόπεδα φρίκης, βιασμών και κακοποιήσεων Παλαιστινίων κρατουμένων

 

 

Ισραηλινά μέσα δημοσίευσαν σήμερα βίντεο που αποδεικνύει τη σεξουαλική κακοποίηση ενός Παλαιστίνιου από τη Γάζα από ισραηλινούς στρατιώτες στο κέντρο κράτησης «Sde Teman», μία υπόθεση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις εντός και εκτός του Ισραήλ.

Το ισραηλινό Channel 12 δημοσίευσε βίντεο από τις εσωτερικές κάμερες στο κέντρο κράτησης, που διευθύνεται από τον στρατό, που δείχνει έναν αριθμό στρατιωτών να επιλέγουν έναν κρατούμενο ανάμεσα σε περισσότερους από 30 που ήταν ξαπλωμένοι στο έδαφος στο προαύλιο του κέντρου κράτησης με καλυμμένα τα μάτια .

Στη συνέχεια οι στρατιώτες φαίνονται να τον πηγαίνουν σε μια γωνία του προαυλίου, χρησιμοποιώντας ασπίδες για να κρύψουν ό,τι έκαναν.

Σύμφωνα με το Channel 12 «είναι σαφές» ότι οι στρατιώτες γνώριζαν τις κάμερες ασφαλείας και προσπαθούσαν να κρύψουν τις ενέργειές τους με τις ασπίδες. Το ρεπορτάζ του καναλιού αναφέρει ότι το βίντεο τεκμηριώνει την πράξη του σοδομισμού για την οποία κατηγορούνται οι στρατιώτες. Προσθέτει ότι «ώρες αργότερα, ο κρατούμενος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με αιμορραγία».

Αφιέρωμα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Αλεξανδρούπολη

 

Τιμούν το έργο του ερμηνευτή και δάσκαλου Χρόνη Αηδονίδη


Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος απ' όταν άνοιξε τις πύλες του για πρώτη φορά το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στις 19 Σεπτέμβρη του 1975 στο γήπεδο Ζωγράφου στην Αθήνα, προς τιμήν των 7 χρόνων από την ίδρυση της ΚΝΕ, μέσα στα χρόνια της δικτατορίας!

Πενήντα χρόνια τώρα οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ απλώνονται απ' άκρη σ' άκρη σε όλη τη χώρα, σε κάθε πόλη, σε δεκάδες χωριά και νησιά, μεταφέροντας τις πιο φρέσκιες ιδέες που αποτελούν την πηγή της νεότητάς του, παρά τον μισό αιώνα ζωής του, προβάλλοντας την πάλη για να μπορέσει να απολαύσει η εργατική τάξη τους καρπούς της δικιάς της δουλειάς, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό!

Μέσα και απ' τα Φεστιβάλ της ΚΝΕ, γενιές και γενιές γνώρισαν την ΚΝΕ και το ΚΚΕ και πήραν την απόφαση να παλέψουν μέσα απ' τις γραμμές τους, ενώ παράλληλα ήρθαν σε επαφή με την προοδευτική τέχνη, όλων των ειδών! Πραγματικά χρειάζονται βιβλία ολόκληρα για να περιγράψει κανείς όσα έχουν ζήσει όσοι και όσες παρευρέθηκαν όλα αυτά τα χρόνια στις εκδηλώσεις του!

Η σημερινή γενιά της ΚΝΕ νιώθουμε τεράστια τιμή που συνεχίζουμε σε αυτόν τον δρόμο! Εχουν ήδη γίνει βήματα και στη δική μας περιοχή, όπου, για παράδειγμα, πριν από περίπου 15 χρόνια κάναμε για πρώτη φορά ξεχωριστά φεστιβάλ σε Ροδόπη και Εβρο, ενώ σήμερα κάνουμε φεστιβάλ σε πολύ περισσότερα μέρη!

Η ευρωατλαντική προπαγάνδα ... βογκάει στην ανηφόρα

 

Σειρά «δημοσκοπήσεων» ετοιμάζει η αμερικάνικη πρεσβεία στην Αθήνα, προκειμένου να αποτυπώσουν ακριβέστερα «το εύρος και το βάθος» των σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ, την απήχηση δηλαδή που έχουν η ευρωατλαντική πολιτική και η αμερικανοΝΑΤΟική προπαγάνδα στον ελληνικό λαό. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ερωτηματολόγια θα «απλωθούν» σε τομείς όπως η ασφάλεια, οι επενδύσεις, το εμπόριο, η ενεργειακή συνεργασία, η Εκπαίδευση, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η «κακόβουλη ξένη επιρροή» και η λεγόμενη κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με τις ίδιες διαρροές, θα περιλαμβάνονται επίσης ερωτήσεις «σχετικά με δημογραφικές πληροφορίες, οι οποίες θα συμβάλουν ώστε να προσδιοριστούν καλύτερα οι αντιλήψεις, η ευαισθητοποίηση και τα επίπεδα υποστήριξης της πολιτικής των ΗΠΑ». Με αυτόν τον στόχο, δημοσκοπικές εταιρείες που συνεργάζονται με την πρεσβεία, έχουν στα σκαριά τουλάχιστον τέσσερις έρευνες, με ερωτηματολόγια που έχουν ήδη εγκριθεί από τον ...πελάτη και τα αποτελέσματά τους αναμένονται μέσα στο 1ο εξάμηνο του 2025. Ο προγραμματισμός της πρεσβείας για τη «χαρτογράφηση» της κοινής γνώμης επεκτείνεται και στο 2026, σε ενότητες όπως: «Παγκόσμιες - τοπικές εξελίξεις και κοινωνικοπολιτικές υποθέσεις», «κοινωνικοπολιτικό βαρόμετρο για το εσωτερικό κλίμα και τις αντιλήψεις», «δραστηριότητες της πρεσβείας» κ.ά.

* * *

Μα καλά - θα σκεφτεί κανείς - τι μύγα τους τσίμπησε τους Αμερικάνους, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση και όλα τα αστικά κόμματα στη χώρα μας στηρίζουν αναφανδόν τον ευρωατλαντικό σχεδιασμό και έχουν μετατρέψει αέρα, γη και θάλασσα σε πολεμικό προγεφύρωμα των ΑμερικανοΝΑΤΟικών «συμμάχων»; Η απάντηση βρίσκεται στην απόσταση που μεγαλώνει ανάμεσα στην πολιτική των κομμάτων του ευρωατλαντικού τόξου και στην αμφισβήτηση που δείχνει ο λαός στο ΝΑΤΟικό «αφήγημα» και στην προπαγάνδα της «ασφάλειας και της σταθερότητας», που τάχα προσφέρει η εμπλοκή της Ελλάδας στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Χρεοκοπημένη πολιτική


 

Κόλαφο για τη χρεοκοπημένη πολιτική της κυβέρνησης στη ΛΑΡΚΟ αποτελεί η ανακοίνωση ότι οι διαγωνισμοί για την πώληση των περιουσιακών στοιχείων, των μεταλλευτικών δικαιωμάτων και του εργοστασίου της Λάρυμνας ήταν χωρίς αποτέλεσμα.

Επιβεβαιώνεται ταυτόχρονα πόσο δίκιο είχαν οι εργαζόμενοι, όταν πριν από τεσσερισήμισι χρόνια πήραν την απόφαση να συγκρουστούν και όχι να συμβιβαστούν μ' αυτήν την πολιτική, να συσπειρωθούν στα σωματεία τους και να παλέψουν για να παραμείνει η ΛΑΡΚΟ ανοιχτή και οι ίδιοι στις δουλειές και στον τόπο τους.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι ο «προτιμητέος επενδυτής» που αναδείχτηκε από τον τελευταίο διαγωνισμό (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και AD Holdings) «απέσυρε το ενδιαφέρον του».

Στην εξέλιξη αυτή συντέλεσαν - σύμφωνα με το υπουργείο - «οι δυσμενείς μεταβολές που μεσολάβησαν στην παγκόσμια αγορά της Ενέργειας, των μετάλλων και ιδίως των προϊόντων νικελίου, καθώς και οι αλλεπάλληλες και συνεχιζόμενες εμπλοκές στη δικαιοσύνη».