Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2022

Το «market pass» θα εξαϋλωθεί μόνο με τις ανατιμήσεις που αναμένονται τον Γενάρη!

 

Απάτη ολκής από την κυβέρνηση, την ώρα που οι μεγάλες αλυσίδες ανακοινώνουν νέο γύρο αυξήσεων σε βασικά αγαθά από τον νέο χρόνο

 

Οι ανατιμήσεις σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα διατροφής, οι οποίες το τελευταίο 6μηνο έχουν φτάσει μέχρι και το 60%, έχουν οδηγήσει χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά στην απελπισία, με την ακρίβεια να εξαϋλώνει το 40% - 50% του εισοδήματός τους. Την ίδια στιγμή, οι επιχειρηματικοί όμιλοι εμφανίζουν υπέρογκα κέρδη μήνα με τον μήνα (ο συνολικός τζίρος για τα ταχυκίνητα καταναλωτικά αγαθά το πρώτο 8μηνο του 2022 ανήλθε σε 5,41 δισ. ευρώ, κινούμενος ανοδικά κατά 3,5%).

Και σαν να μην έφτανε αυτό, νέα ψυχρολουσία περιμένει τα νοικοκυριά, αφού από τον Γενάρη αναμένεται νέο κύμα ανατιμήσεων σε τουλάχιστον 500 βασικά καταναλωτικά προϊόντα! Οι ανατιμήσεις θα φτάσουν μεσοσταθμικά το 10% - 15%, με περισσότερες από 60 εταιρείες να έχουν αποστείλει ήδη στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ νέα τιμολόγια, με ανατιμήσεις για πάνω από 30 κατηγορίες προϊόντων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον τελευταίο χρόνο τα προϊόντα διατροφής και τα αλκοολούχα ποτά έχουν ανατιμηθεί κατά 15% - 25%: Στα γαλακτοκομικά και στα αυγά κατά 25,3%, στα έλαια και στα λίπη 20,4%, στο ψωμί και στα δημητριακά κατά 18,7%, στα κρέατα 16,7%, στα ψάρια 1,9%, στα λαχανικά 12,6%, στη ζάχαρη, στις σοκολάτες, στα γλυκά και στα παγωτά 6,1%, στον καφέ 13,4%, στο μεταλλικό νερό, στα αναψυκτικά και στους χυμούς φρούτων κατά 8,6%.

Κάψε...

 

Εναν εφιάλτη για τον λαό προβλέπουν τα σενάρια της Τράπεζας της Ελλάδας για το 2023 και τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να θωρακιστεί η καπιταλιστική κερδοφορία και οι επενδύσεις να συνεχίσουν να «τρέχουν» «με ρυθμούς 10% κατά μέσο όρο ετησίως, υποστηριζόμενες από την ενίσχυση της ρευστότητας στον τραπεζικό τομέα και από την αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων». Δηλαδή, από τα «πακέτα» στους ομίλους που θα συνεχίσουν να πληρώνουν οι λαοί. Ολα αυτά με προϋπόθεση ότι «οι εξελίξεις στο μισθολογικό κόστος θα διατηρήσουν τα οφέλη σε όρους ανταγωνιστικότητας που επιτεύχθηκαν την τελευταία δεκαετία». Θα διατηρήσουν δηλαδή τους μισθούς στον πάτο, την ώρα που ο πληθωρισμός θα «τρέχει» και θα «αντιμετωπιστούν οι υφιστάμενες στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας», με νέο κρεσέντο αντεργατικών μέτρων. Αλλη προϋπόθεση είναι να συνεχίζεται «το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας "Ελλάδα 2.0", ιδιαίτερα όσων αφορούν θεσμικές παρεμβάσεις που υποβοηθούν την περαιτέρω απελευθέρωση των αγορών αγαθών και υπηρεσιών». Την παραπέρα δηλαδή εμπορευματοποίηση βασικών λαϊκών αναγκών για να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας. Μια τρίτη προϋπόθεση είναι να συνεχιστούν «η επιτάχυνση της μετάβασης σε πράσινη ενέργεια και η ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας». Η πολιτική δηλαδή που βυθίζει βαθιά τον λαό στην ενεργειακή φτώχεια και στους κινδύνους από τη συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Διαβάστε Ντίκενς κύριε Πρωθυπουργέ

 



 

Κύριε πρωθυπουργέ, 

λάβαμε κι εμείς τις χριστουγεννιάτικες ευχές σας και αντευχόμαστε υγεία και ευημερία. Ηταν πολύ συγκινητική η αναδρομή στις μνήμες σε αγαπημένα Χριστούγεννα και θα θέλαμε να πιστέψουμε (αν και δεν είναι και τόσο εύκολο) ότι θα σας… συγκινούσαν κι εσάς το Χριστούγεννα της μικρής Μαρίας που ο μπαμπάς της είναι άνεργος κι έτσι ίσως να μην καταφέρει να εξασφαλίσει από τον Αγιο Βασίλη ούτε παιχνίδι από το περίπτερο.

Θα πείτε βέβαια, “μα τόσα κουπόνια” δώσαμε, αλλά να…. σκέφτεται κανείς πώς ο πρωθυπουργός μιας χώρας που ζει, τρώει, ζεσταίνεται με κουπόνια έχει τουλάχιστον το … τακτ, να μην περιγράφει φανταχτερά Χριστούγεννα κάτω από το δέντρο, διότι υπάρχει πάντα και το κοριτσάκι με τα σπίρτα… αν καταλαβαίνετε τί εννοούμε.  

Πριν από 31 χρόνια ήταν μια χώρα που την έλεγαν «Σοβιετική Ένωση»…

 


Συμπληρώθηκαν 31 χρόνια από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Ήταν 25 προς 26 Δεκέμβρη 1991 όταν η κόκκινη σημαία έπαψε να κυματίζει στο Κρεμλίνο μετά από 74 χρόνια.

Τότε υπήρξαν εκατομμύρια άνθρωποι σε κάθε σημείο της Γης που, ανεξάρτητα από πολιτική και ιδεολογική τοποθέτηση, συναισθάνθηκαν τις αρνητικές συνέπειες αυτής της εξέλιξης. Οσα ακολούθησαν ξεπέρασαν ακόμα και την πιο δυσοίωνη φαντασία.  

Υπήρχαν όμως και οι άλλοι. Εκείνοι που, όπως έχω σημειώσει, στη θέση της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών έστησαν την λέσχη της δικής τους… «ΕΣΣΔ»:

Τη λέσχη της «Ένωσης Σαχλαμάρας Σπουδαιοφανών Δοκησίσοφων».

  Είναι αυτοί που πρωτοστάτησαν σ’ ένα τρελό πανηγύρι «δημοκρατίας», «ελευθερίας» και «ευημερίας» πάνω στα «ερείπια του σιδηρού παραπετάσματος»… Μιλάμε για τους θαμώνες στο κλαμπ του «επιστημονικού κομπογιαννιτισμού», αυτά τα εκλεκτά δείγματα του υβριδίου της γελοιότητας που προκύπτει από τη σύζευξη του πρωτόγονου αντικομμουνισμού με την ιδεολογική τύφλωση.

  Ένας από τους τελάληδες του χυδαίου αναθεωρητισμού της Ιστορίας σε εγχώριο επίπεδο (σε σημείο δικαιολόγησης ακόμα και των δωσίλογων της Κατοχής που τι να κάνουν οι καημένοι έπρεπε να αντιμετωπίσουν το ΕΑΜ και τους κομμουνιστές γι’ αυτό… αναγκάστηκαν να γίνουν δωσίλογοι) είναι ο Μαραντζίδης. Ο εν λόγω πριν λίγα χρόνια μας χάρισε τα φώτα του και στο θέμα της «απελευθέρωσης» που επέφεραν στον κόσμο και ειδικά στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες οι ανατροπές του ’90.