Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022

Η εμπορευματοποίηση της αναπαραγωγικής ( παρένθετη μητρότητα ) διαδικασίας στο φόντο του πολέμου


Κλινική στην Ουκρανία που προσφέρει «υπηρεσίες» παρένθετης μητρότητας
Κλινική στην Ουκρανία που προσφέρει «υπηρεσίες» παρένθετης μητρότητας
Οι εικόνες δεκάδων νεογέννητων μαζεμένων σε υπόγεια καταφύγια ήταν από τις πρώτες που κατέκλυσαν την επικαιρότητα με το ξέσπασμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, πριν από περίπου 10 μήνες.

Σύντομα βρέθηκαν στο επίκεντρο οι επιπτώσεις του πολέμου και σε μια άλλη, πιο «ειδική» κατηγορία νεογέννητων: Στα παιδιά που γεννιούνται στην Ουκρανία από παρένθετες μητέρες για λογαριασμό ζευγαριών από μια σειρά χώρες σε όλο τον κόσμο.

Με τον όρο «παρένθετη μητρότητα» ή «παρένθετη κυοφορία» περιγράφεται η διαδικασία κατά την οποία μια γυναίκα κυοφορεί και γεννά για λογαριασμό ενός άλλου ατόμου. Η κύηση είναι αποτέλεσμα εξωσωματικής γονιμοποίησης και μεταφοράς γονιμοποιημένων ωαρίων, με χρήση ωαρίου ξένου προς την γυναίκα που εγκυμονεί το έμβρυο.

Η διαδικασία της παρένθετης κυοφορίας αναγνωρίζεται ως ένα ζήτημα ιδιαίτερης ηθικής πολυπλοκότητας, το οποίο εγείρει σειρά ερωτημάτων και προβληματισμών για τα δικαιώματα των γυναικών που εμπλέκονται και των παιδιών που γεννιούνται μέσα απ' αυτή.

Η συνθετότητα του θέματος αποτυπώνεται και στα διαφορετικά νομοθετικά πλαίσια ανά τον κόσμο, με τις ρυθμίσεις να κινούνται από την πλήρη απαγόρευση της διαδικασίας μέχρι τη θεσμοθέτηση της εμπορικής παρένθετης μητρότητας. Οι όποιες νομοθετικές ρυθμίσεις δεν μπορούν να αναιρέσουν το γεγονός της εμπορευματοποίησης της αναπαραγωγικής διαδικασίας, με αποτέλεσμα γυναίκες να εκτίθενται σε μια ακραία μορφή εκμετάλλευσης.

Απεργία στην «Amazon» σε περισσότερες από 30 χώρες του κόσμου

 

Από το Μιζούρι των ΗΠΑ
 Από το Μιζούρι των ΗΠΑ
Πηγή: Associated Press

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν εργαζόμενοι στην «Amazon» σε όλο τον κόσμο, σε περισσότερες από 30 χώρες του, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γερμανίας και της Γαλλίας, διεκδικώντας καλύτερους μισθούς.

Είναι η πρώτη φορά που η «Amazon» έχει διεθνή απεργία και γίνεται με αφορμή την Black Friday, μέρα με τη μεγαλύτερη εμπορική κίνηση για τις πολυεθνικές και ευκαιρία για τους εργοδότες να τσακίσουν τα ωράρια και δικαιώματα των εργαζομένων. 

Στη Γερμανία υπήρξαν διαδηλώσεις σε δέκα αποθήκες της «Amazon», ενώ στη Γαλλία απεργία έγινε σε οκτώ αποθήκες.

Ταξική σύγκρουση στου Ζωγράφου

 



Όλο το σκηνικό της επιχείρησης έξωσης της κ. Κολοβού από το σπίτι της και όσων ακολούθησαν, ξεδίπλωσε στα μάτια του κόσμου την απίστευτη αγριότητα του καπιταλιστικού συστήματος και των θεσμών του, όμως ξεμπρόστιασε και ανέδειξε την υποκρισία και τον κυνισμό, των πολιτικών εκπροσώπων του.

Πράξη πρώτη. Ξεκινούν την εισβολή τους ξημερώματα (γιατί άραγε;), όπως έκαναν οι ναζί με τους ταγματασφαλίτες. Δυο καίριοι θεσμοί του αστικού κράτους, δικαιοσύνη (μέσω του δικαστικού επιμελητή) και αστυνομία δρουν ανοιχτά ξεδιάντροπα και με βίαιο τρόπο, (σπάσιμο πόρτας, εξουσιαστικός, προσβλητικός, απειλητικός λόγος, εναντίον ενός αδύναμου πολίτη), πετώντας τον έξω από το σπίτι του. Και την ίδια στιγμή δρουν και υπερασπίζονται βασικά συστατικά κομμάτια του συστήματος: τράπεζες, funds, κοράκια τα λέει ο λαός. Θα πει κάποιος τους νόμους εφάρμοσαν. Όμως οι νόμοι αυτοί ούτε φυσικά φαινόμενα είναι, ούτε από τον ουρανό έπεσαν. Κάποιοι τους ψήφισαν, υπηρετώντας ταξικά συμφέροντα, εναντίον του λαού και υπέρ των τραπεζών.

Ούτε ανοχή - ούτε αναμονή! Οργάνωση, πάλη, συμπόρευση με το ΚΚΕ παντού!

 

Η ασυζητητί απόρριψη στη Βουλή από κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ των τροπολογιών του ΚΚΕ για καθολική και άνευ όρων προστασία της πρώτης κατοικίας της λαϊκής οικογένειας από τους πλειστηριασμούς, για επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης για όλους κ.ά. ήταν ένα ακόμα μήνυμα στον λαό από τους επίδοξους κυβερνητικούς «σωτήρες» του. Στο εύλογο ερώτημα, ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, ότι «αντιπολίτευση είναι, τι θα τους κόστιζε να στηρίξουν τέτοια φιλολαϊκά μέτρα;», απάντηση δίνει ο πυρήνας της στρατηγικής που υπηρετούν, που είτε ως συμπολίτευση είτε ως αντιπολίτευση, έχει ως «κόρη οφθαλμού» όλα εκείνα που τσακίζουν τις ζωές των εργαζομένων: Θωράκιση της ανταγωνιστικότητας, «καλό επενδυτικό κλίμα», δημοσιονομική σταθερότητα κ.λπ. Γι' αυτό και επιλέγουν ο καβγάς τους με την κυβέρνηση να περιορίζεται στα ψίχουλα που μοιράζονται στον λαό, ώστε να μείνει άθικτο το καρβέλι του κεφαλαίου.

Η στάση τους αυτή απέναντι στις τροπολογίες του ΚΚΕ είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Αντικρίζοντας τη «μεγάλη εικόνα» με αφορμή και τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών σε μια σειρά μέτωπα, αποκαλύπτεται πόσο επιζήμια είναι η όποια στάση αναμονής από τις εργατικές - λαϊκές δυνάμεις, η επιλογή του «μικρότερου κακού», η αναζήτηση λύσεων από την εναλλαγή κυβερνήσεων.

Διαβάστε στο «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου», 26 - 27 Νοέμβρη

 

 

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκυριακου», 26 - 27 Νοέμβρη 2022:

 

Πλειστηριασμοί - Ακρίβεια - Ενεργειακή φτώχεια «πνίγουν» τα λαϊκά νοικοκυριά

 

  • Διέξοδο θα δώσει η πάλη του λαού! Καμία αναμονή από «σωτήρες» - Συμπόρευση με το ΚΚΕ στον καθημερινό αγώνα για να γίνει ο λαός πρωταγωνιστής των εξελίξεων 
  • Σύγχρονη και δωρεάν Υγεία για όλο τον λαό! 
  • Κανένας συμβιβασμός με το σάπιο σύστημα που συνθλίβει τις ανάγκες της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας για τα κέρδη μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων. 
  • Λύσεις «από τα πάνω» δεν υπάρχουν! ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ που τσακώνονται για την κυβερνητική εναλλαγή, υπηρετούν την ίδια αντιλαϊκή στρατηγική.