Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

Θέλουν να μετατραπεί η Ελλάδα σε «επενδυτικό Ελντοράντο» για την κερδοφορία τους




Ως «κίνητρο» για την απαρέγκλιτη εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων του Μνημονίου θεωρούν οι βιομήχανοι την «επιτυχημένη έξοδο στις αγορές», ενώ παράλληλα αξιώνουν να μετατραπεί η Ελλάδα σε «Ελντοράντο» για τα κέρδη του κεφαλαίου. 

«Η επιτυχής έξοδος στις αγορές ήδη θέτει de facto τέρμα στην πρακτική των καθυστερήσεων στις αξιολογήσεις και την παροχολογία καθώς, σε διαφορετική περίπτωση, η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με αύξηση επιτοκίων στην επόμενη έκδοση, με αυτοκαταστροφικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία», σημειώνει ο ΣΕΒ στο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων.

«Η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να αποκτήσει εκ νέου πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένη, με τις αγορές πλέον να πιστεύουν ότι η Ελλάδα έχει μπει σε μια διαδικασία κατά το "μάλλον ή ήττον" εύρωστης δημοσιονομικής πειθαρχίας, που θα βοηθήσει τους δανειστές της να προχωρήσουν σε ελάφρυνση του χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο», θεωρούν οι βιομήχανοι. Ωστόσο, σπεύδουν να υπενθυμίσουν ότι «το επιτόκιο της έκδοσης, πάντως, ήταν 5 φορές υψηλότερο του μεσοσταθμικού επιτοκίου που πληρώνει η Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ)».

Με αφορμή τη δέσμευση της συγκυβέρνησης για διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων έως το 2060, ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι αυτή θα είναι η «κανονικότητα» από εδώ και πέρα, αφού διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις «θα πρέπει να ενσωματώσουν στα προγράμματά τους και τη λειτουργία τους το μακροχρόνιο περιορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων».

Μάλιστα, δίνοντας «οδηγίες προς ναυτιλλομένους», εκτιμά ότι «η κυβέρνηση έχει κάθε δυνατό πολιτικό κίνητρο να τηρήσει πρώτα ευλαβικά τις προθεσμίες των αξιολογήσεων και αφού πρώτα βγάλει τη χώρα από το Μνημόνιο, τότε μόνο να ζητήσει και την επιβράβευση του εκλογικού σώματος». Σπεύδει δε να προσθέσει πως «αν μπορεί αυτό να γίνει και χωρίς παροχές προεκλογικού χαρακτήρα, τόσο το καλύτερο για την ελληνική οικονομία και τόσο το καλύτερο για τη χώρα». 

Στο Εβδομαδιαίο Δελτίο, οι βιομήχανοι παρουσιάζουν -όπως και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ- τάχα ως «αντίβαρο στην οριοθετημένη, πλέον, και προσδιορισμένη εκ των προτέρων ανάγκη για την παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων» την «ταχύρρυθμη ανάπτυξη "über alles" (υπεράνω όλων) της ελληνικής οικονομίας», κάτι το οποίο χαρακτηρίζουν εθνικό στόχο, όπως άλλωστε κάνουν και τα κόμματα που προασπίζουν τα συμφέροντά τους. 

Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι «η χώρα, εάν σέβεται τον εαυτό της, πρέπει να γίνει ένα επενδυτικό Ελντοράντο», αξιώνοντας περισσότερο ζεστό χρήμα και άλλα κίνητρα για την καπιταλιστική ανάπτυξη που θα πληρώσει ο λαός μέσω των «ματωμένων» πρωτογενών πλεονασμάτων και των τσακισμένων εργατικών δικαιωμάτων.

 902gr

Πώς θα ένιωθες με ένα ηλεκτρονικό μικροτσίπ φυτεμένο στο χέρι σου;






 

Πριν από καιρό μια είδηση μας ενημέρωνε ότι στις ΗΠΑ εργαζόμενοι μιας εταιρείας φόραγαν πάνες την ώρα της δουλειάς, για να μη χάνουν χρόνο πηγαίνοντας στην τουαλέτα. Παλαιότερα, σε εργοστάσιο στο Μπαγκλαντές που έπιασε φωτιά, κάηκαν εργαζόμενοι επειδή η εταιρεία τους είχε κλειδωμένους, για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα εγκαταλείπουν σε καμιά περίπτωση τη θέση τους και δεν θα χάνεται χρόνος από την παραγωγή.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ «Βέλτιστη πρακτική» και το «ξήλωμα» της κυριακάτικης αργίας


Υπέρ της «πλήρους απελευθέρωσης» επιχειρηματολογεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απαντώντας σε Ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σ. Ζαριανόπουλος

Το γεγονός ότι και η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των αντεργατικών «βέλτιστων πρακτικών» της ΕΕ επιβεβαιώνει ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, απαντώντας σε Ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος, για το παραπέρα «ξήλωμα» της κυριακάτικης αργίας που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μαζί με την ΕΕ και το ΔΝΤ, ικανοποιώντας τις χρόνιες απαιτήσεις επιχειρηματικών ομίλων.Μάλιστα, στην απάντησή του εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Π. Μοσκοβισί τάσσεται ανοιχτά υπέρ της «πλήρους απελευθέρωσης», επιβεβαιώνοντας ότι αυτός ακριβώς είναι ο στόχος του κεφαλαίου, των κυβερνήσεων και των λυκοσυμμαχιών του: Η πλήρης «απελευθέρωση» του ωραρίου, για να μπορούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι να εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους όσο, όποτε και όπως θέλουν.

Μην κινείσθε...


Η «δίκαιη ανάπτυξη» του κεφαλαίου απαιτεί εργασιακές συνθήκες «λάστιχο» για τους εργαζόμενους
Η «δίκαιη ανάπτυξη» του κεφαλαίου απαιτεί εργασιακές συνθήκες «λάστιχο» για τους εργαζόμενους
«Ερωτηθέντες για το πότε είναι η καταλληλότερη περίοδος για να εκδοθεί το δεκαετές, είπαν πως εάν "τρέξει" ομαλά και σε καλό κλίμα η τρίτη αξιολόγηση, η έκδοση μπορεί να πραγματοποιηθεί και πριν από την έξοδο από τα Μνημόνια και μάλιστα ακόμα και μέσα στο τρέχον έτος. Ωστόσο, παρατήρησαν, η διάρκεια μιας αξιολόγησης και οι διακυμάνσεις του κλίματος αποτελούν αστάθμητους παράγοντες οι οποίοι μπορεί να ενισχύσουν ή να έχουν επιπτώσεις στο "αισιόδοξο" αυτό σενάριο». Ποιο είναι το «αισιόδοξο» σενάριο, κατά τις εκτιμήσεις χρηματιστών που μεταφέρει η χτεσινή «Αυγή»; Η τρίτη «αξιολόγηση», που μεταξύ άλλων προβλέπει ξήλωμα συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία, κατακρεούργηση των προνοιακών επιδομάτων σε λαϊκά νοικοκυριά, νομοθέτηση ανώτατου ορίου στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου για το 2017 και το 2018, «επανυπολογισμό» των συντάξεων και «σάρωμα» αυτοαπασχολούμενων για νέα πεδία κερδοφορίας στο κεφάλαιο, να «τρέξει»... ομαλά και «σε καλό κλίμα», χωρίς να κουνηθεί φύλλο, ώστε να «σταθεροποιηθεί» ακόμα περισσότερο η εμπιστοσύνη των αγορών στην εγχώρια καπιταλιστική οικονομία. Αν μη τι άλλο, οι «αναλύσεις» αυτές είναι ενδεικτικές και της σιγής νεκροταφείου που απαιτεί η επιχείρηση καπιταλιστικής ανάκαμψης αλλά και των θυσιών που θα απαιτούνται συνεχώς από το λαό, στο όνομα πότε της «εξόδου της χώρας στις αγορές» και πότε της σταθεροποίησης σε αυτές. Οι στόχοι των εργαζόμενων είναι στην αντίθετη κατεύθυνση, σε σύγκρουση με τους στόχους του κεφαλαίου και την «κοινωνική ειρήνη» για την επίτευξή τους.