Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2025

Μοναδικότητα

 

Με τη σεισμική - ηφαιστειακή δραστηριότητα να συνεχίζεται στη Σαντορίνη, οι ειδικοί συμφωνούν στην αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει την εξέλιξή της. Ταυτόχρονα όμως δεν κρύβουν την αγωνία τους για τις μεγάλες ελλείψεις σε μέσα παρακολούθησης, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Καταγγέλλουν για παράδειγμα ότι «δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία» και ότι δεν έχει αναπτυχθεί σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή για συστηματική παρακολούθηση, ενώ ερευνητικές ομάδες δεν έχουν καν εγκαταστάσεις για τις υποδομές τους. Αν και υπάρχουν σήμερα μεγάλες δυνατότητες παρατήρησης, με σύγχρονη τεχνολογία, που έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες, αυτή είναι ...άφαντη. Τώρα που είναι σε εξέλιξη το φαινόμενο, το κράτος θυμήθηκε να ποντίσει σεισμογράφους και να εγκαταστήσει κάποια όργανα στην περιοχή, κάτι που έπρεπε να έχει γίνει πολλά χρόνια πριν, για να παρακολουθούνται τάσεις και να συγκρίνονται δεδομένα. Οι ελλείψεις αυτές δυσκολεύουν την ουσιαστική παρατήρηση και την ασφαλή εξαγωγή συμπερασμάτων, με επιστήμονες να σημειώνουν ότι στη σημερινή κατάσταση «κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει τίποτα» και να κυριαρχεί η αβεβαιότητα σε βάρος μιας ασφαλούς μελέτης. Η «μοναδικότητα» της Σαντορίνης, λοιπόν, στα «καλύτερά της», αφού εστιάζει στην τουριστική εκμετάλλευση της φυσικής της ομορφιάς, στο μέγιστο και γρήγορο κέρδος για τους ομίλους του τουρισμού και όχι στην ουσιαστική μελέτη φαινομένων που δικαιολογημένα ανησυχούν κατοίκους και επισκέπτες.

ΕΕΔΥΕ Καταγγέλλει τα νέα ισραηλινά εγκλήματα - Να σταματήσει τώρα η εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους

 

 

Να σταματήσει τώρα η εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ απαιτεί η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) σε ανακοίνωσή της με την οποία καταγγέλλει τις νέες επιθέσεις του Ισραήλ κατά Παλαιστίνιων στη Δυτική Οχθη, με θύματα τρεις ανθρώπους, ανάμεσα στους οποίους μια έγκυο στον όγδοο μήνα.

Συγκεκριμένα, αναφέρει: 

«Η συγκεκριμένη δολοφονική επίθεση αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στο μπαράζ επιθέσεων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, που έχει προκαλέσει από την αρχή της χρονιάς τον θάνατο τουλάχιστον 70 Παλαιστίνιων.

Αποκαλύπτει το εν εξελίξει σχέδιο γενοκτονίας και ξεριζωμού του Παλαιστινιακού λαού, με τη στήριξη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και από κοντά και της ελληνικής κυβέρνησης.

Η αποστροφή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι «είμαι αποφασισμένος να αγοράσω και να αποκτήσω τη Γάζα», σε συνδυασμό με τις νέες αιματηρές επιθέσεις του ισραηλινού στρατού σε Γάζα και Δυτική Όχθη, απειλούν να βάλουν μπουρλότο στην εύθραυστη συμφωνία εκεχειρίας και συνολικά στη Μέση Ανατολή.

Σταθερή ... πλεύση συστημισμού και φαιδρότητας

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Κωνσταντοπούλου: Τώρα για εσάς έλεγα...

Γεωργιάδης: Τι λέγατε;

Κωνσταντοπούλου: Οτι ακόμη και τα ΜΑΤ θα φέρνατε για να γλιτώσετε από εμένα.

Γεωργιάδης: Ως κομπλιμέντο το είπα, είστε τόσο δυναμική.

Δημοσιογράφος: Τη θεωρείτε αξιόλογη αντίπαλο;

Γεωργιάδης: Βεβαίως, είναι η πιο αξιόλογη πολιτική αντίπαλος.

Πιερρακάκης, υπουργός Παιδείας: «Κυρία Κωνσταντοπούλου, σας άκουσα με πολύ μεγάλη προσοχή, όπως κάνω πάντα και το γνωρίζετε καλά. Και ήθελα να ξεκινήσω ευχαριστώντας για τη στάση του κόμματος και τη δική σας προσωπικά για τις εποικοδομητικές προτάσεις που έχουμε συνολικά ακούσει και εισπράξει από εσάς. Και το ευχαριστώ είναι ειλικρινές (...) Οταν μία κυβέρνηση θέλει να προκαλέσει τη συναίνεση, οφείλει να συμμετάσχει στη συναίνεση (...) Θα αδικούσε το Ιδρυμα Ωνάση και τον δωρητή αν δεν προσπαθούσαμε να δημιουργήσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συνθήκη συναίνεσης σήμερα».

Αγωνίες


 

Πίσω από τα «κονταροχτυπήματα» κυβέρνησης, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων για το «ποιος συγκαλύπτει το έγκλημα στα Τέμπη», «υπονομεύει την εμπιστοσύνη στους θεσμούς» και «έχει σχέδιο αποσταθεροποίησης», η πραγματική ανησυχία των αστικών επιτελείων δεν κρύβεται.

Γράφει ένα συγκρότημα του Τύπου: «Οι "ακυβέρνητες δημοκρατίες" εξαπλώνονται (...) Κι είναι κορυφαίο σφάλμα να πιστεύει κανείς ότι οι παραδοσιακοί θεσμοί που έχουμε συνηθίσει έως τώρα, αρκούν για να τις προστατεύσουν. Το αντίθετο ισχύει. Συνήθως τις κάνουν πιο αργοκίνητες και δυσπροσάρμοστες (...) Το φαινόμενο που ζούμε τώρα στην Ελλάδα είναι ακριβώς αυτό».

Την ίδια αγωνία μοιράζεται και η «αντιπολίτευση» - συμπολίτευση. Όπως ο πρώην πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, ο οποίος έλεγε τις προάλλες με αφορμή τα Τέμπη και την «κρίση εμπιστοσύνης» στο «κράτος δικαίου»: «Ποιος θα αλλάξει το κλίμα της γενικευμένης αναξιοπιστίας στους θεσμούς της δημοκρατίας μας; Ποιος και πώς θα καλύψει το κενό εμπιστοσύνης στη δικαιοσύνη; Και εν τέλει, αρκούν απλά κάποιες μεταρρυθμίσεις; Φοβάμαι πως όχι».