Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023

Γυρνάει

 

«Κάθε Ελληνας υπουργός Οικονομικών ξεκινά με μερικά γκολ από τα αποδυτήρια (είναι) ... η εξυπηρέτηση του χρέους ... οι αμυντικές δαπάνες, δηλαδή φρεγάτες, αεροπλάνα, στοιχίζουν, από κάπου πρέπει να βρεθούν, ... το τρίτο είναι οι συντάξεις». Ετσι απάντησε χτες ο υπουργός Οικονομικών στο ερώτημα γιατί η κυβέρνηση δεν καταργεί τον ΦΠΑ και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα, όπως διεκδικούν εκατοντάδες σωματεία και φορείς, κι όπως έχει ζητήσει με προτάσεις νόμου το ΚΚΕ. «Κάρφωσε» έτσι τους πραγματικούς λόγους πίσω από την άρνησή τους, που καμία σχέση δεν έχουν με την «αναποτελεσματικότητα του μέτρου», όπως τσαμπουνάνε. Ισα ίσα που η φοροληστεία του λαού, με άμεσους και έμμεσους φόρους, αποτελεί προϋπόθεση για να στέκονται «στο ύψος τους» οι ΝΑΤΟικές δαπάνες, αλλά και οι φοροαπαλλαγές και τα προνόμια των επιχειρηματικών ομίλων. Οσο για τις συντάξεις, γελάνε κι οι πέτρες με την «ευαισθησία» των κυβερνήσεων που τις πετσόκοψαν, ενώ σήμερα συνεχίζουν να λεηλατούν τα Ταμεία, παίζοντας τις εισφορές των ασφαλισμένων στον χρηματιστηριακό τζόγο. Απ' όπου κι αν το πιάσει κανείς, οι εργαζόμενοι και ο λαός ξεκινάνε με «γκολ απ' τα αποδυτήρια» στο πλαίσιο του σάπιου συστήματος, που «υπεράνω όλων» έχει το καπιταλιστικό κέρδος και την εξυπηρέτηση του. Γι' αυτό και το «ματς» γυρνάει μόνο με οργάνωση κι αγώνα για αυξήσεις μισθών και συντάξεων, στοχεύοντας τον πραγματικό αντίπαλο, την καπιταλιστική κερδοφορία κι όσους την υπηρετούν.

«Πράσινα άλογα» η έγνοια τους για το περιβάλλον και το κλίμα


Σε μια «αρένα» σφοδρού ανταγωνισμού και «ευκαιριών» για κερδοφόρες επενδύσεις στην Ενέργεια έχει μετατραπεί και η φετινή Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα (COP28) που διεξάγεται στο Ντουμπάι (30 Νοέμβρη - 12 Δεκέμβρη). Πάντοτε σ' αυτές τις Διασκέψεις τα ευχολόγια και η υποκρισία για το περιβάλλον περίσσευαν. Και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού ανάμεσα στους συμμετέχοντες είναι τα μεγαλύτερα ενεργειακά (και όχι μόνο) μονοπώλια, αλλά και οργανώσεις που κάνουν «λόμπινγκ» για τα συμφέροντά τους. Εννοείται βέβαια ότι οι όποιες αποφάσεις κρατών και κυβερνήσεων δεν είναι δεσμευτικές, αφού οι ανταγωνισμοί γύρω από την «πράσινη» ανάπτυξη είναι τεράστιοι.

Ιδιαίτερα φέτος, με φόντο την οξυμένη αντιπαράθεση μεταξύ παγκόσμιων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, οι αναφορές στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και της καταστροφής του περιβάλλοντος αποδεικνύονται περισσότερο από ποτέ «κενό γράμμα». Ολα κινούνται γύρω από το μεγαλύτερο κέρδος. Ετσι, στη Διάσκεψη κυριαρχούν ο ανταγωνισμός των μονοπωλιακών ομίλων για επενδύσεις σε στρατηγικής σημασίας υποδομές με στόχο το μέγιστο κέρδος και τη γεωπολιτική επιρροή, ενώ ό,τι «συμφέρει» τα μονοπώλια της μιας ή της άλλης πλευράς βαφτίζεται «πράσινο» από τους πολιτικούς εκπροσώπους τους. Υπάρχουν για παράδειγμα προτάσεις να συμπεριληφθούν στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας το ...πετρέλαιο και το φυσικό αέριο (το οποίο η ΕΕ έχει ήδη κατατάξει στα ...σχεδόν «πράσινα» μεταβατικά καύσιμα, για ευνόητους λόγους)!

Κούνια που τους κούναγε

 

Πηγή: Eurokinissi

 

«Επενδυτική βαθμίδα» συν «μεταρρυθμιστική έκρηξη» ίσον «ανάπτυξη για όλους». Αυτή είναι η εξίσωση που πλασάρει η κυβέρνηση, μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από έναν ακόμα «οίκο αξιολόγησης». Ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της ρίχνει άδεια και νομίζει ότι θα πιάσει γεμάτα... Κούνια που τους κούναγε όμως.

Αν και χωρίς επενδυτική βαθμίδα, το 2022 καταγράφηκε ιστορικό υψηλό στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις στην Ελλάδα. Για την ακρίβεια, η αξία τους διαμορφώθηκε στα 7,6 δισ. δολάρια, αυξημένες κατά περισσότερο από 20% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Τι «είδε» όμως ο λαός από αυτόν τον επενδυτικό οργασμό; Την ακρίβεια να κατατρώει το εισόδημά του. Τον νόμο Γεωργιάδη να κάνει ακόμα φτηνότερη την εργασία του και να ορθώνει νέα εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση και στην απεργία. Και τώρα, τον νόμο Χατζηδάκη να αυξάνει τη φορολογία στους ΕΒΕ.