Τετάρτη, 22 Αυγούστου 2012

Τραπεζική αποδέσμευση της Σερβίας από ΕΕ - Γεωπολιτική στροφή προς ΡωσίαΕπανάσταση στον τραπεζικό τομέα και στην λειτουργία της εθνικής οικονομίας αλλά και στην βαλκανική πολιτική φέρνει ο νόμος που ψηφίστηκε από το σερβικό κοινοβούλιο σύμφωνα με τον οποίο η Τράπεζα της Σερβίας
εγκαταλείπει το τραπεζικό σύστημα του ευρωπαϊκού μοντέλου και υποχρεώνεται να λειτουργεί σε όφελος της εθνικής οικονομίας και των αναγκών του Σερβικού λαού.
Με την απόφαση αυτή η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Βελιγραδίου απαντά στην επικυριαρχία των Τραπεζών της Ευρώπης του ΔΝΤ και των διεθνών κερδοσκόπων. Στο πλαίσιο της νέας πολιτικής της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ivica Dacic παραιτήθηκε και ο πρόεδρος της Τράπεζες της Σερβίας Dejan Soskic ενώ η θητεία του έληγε το 2016.
Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη πολιτική απόφαση απάντηση στον απόλυτο έλεγχο της ΕΚΤ και του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος το οποίο υποτίθεται ότι ενδιαφέρεται και λειτουργεί για την ευημερία των λαών της Ευρώπης. Με τον νέο νόμο η Τράπεζα της Σερβίας υποχρεώνεται να λειτουργεί σε όφελος της εθνικής οικονομίας και των αναγκών του σερβικού λαού και να μην τηρεί τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του ΔΝΤ και των διεθνών κερδοσκόπων !
Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί και την στροφή της Σερβίας προς μία πιο εθνικά υπερήφανη πολιτική αφού από την μέχρι σήμερα αντιμετώπιση της ΕΕ η Σερβία δεν έχει κερδίσει τίποτα ιδιαίτερα δε μετά τις συνεχιζόμενες έμμεσες «πιέσεις» των Ευρωπαίων προς την Σερβία για την αναγνώριση του Κοσσόβου από το Βελιγράδι κάτι που κανένας πολιτικός της χώρας θα μπορούσε να πράξει.
Δεν ήταν τυχαία η πρόσφατη σύσφιξη των σχέσεων της Σερβίας με την Ρωσία μετά την εκλογή του νέου Σέρβου προέδρου Tomislav Nikolic, ούτε ήταν τυχαίες οι δηλώσεις του Tomislav Nikolic, κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στην Μόσχα ότι η χώρα του δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το Κόσσοβο και πως αν υπάρξουν επίσημες πιέσεις από την ΕΕ για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου θα σταματήσει άμεσα τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
Όπως φαίνεται το νέο πολιτικό δίδυμο της χώρας ο πρόεδρος Tomislav Nikolic και ο πρωθυπουργός Ivica Dacic έχουν αντιληφτεί από καιρό ότι η Δύση «εμπαίζει» την σερβική κυβέρνηση και τον περήφανο σερβικό λαό με το μέλλον του Κοσσόβου, αφού το 2008 η Δύση αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσσόβου
πετώντας στον κάλαθο των αχρήστων την απόφαση 1244 του ΟΗΕ η οποία προέβλεπε την ύπαρξη ενός αυτόνομου Κοσσόβου εντός όμως της Σερβικής Ομοσπονδίας.
Η υποκρισία της Δύσης σε όλο της το μεγαλείο συναντά την αντίδραση ενός λαού που κατάλαβε ότι τον εξαπάτησαν και τον εκβιάζουν με παραχωρήσεις για να ενταχτεί σε μία Ένωση των τραπεζών και όχι των ευρωπαικών λαών.

Και λίγο μουσική.

82.000 τόνοι απόβλητα από μπαταρίες στον Όλυμπο!Φίλες και φίλοι του Ολύμπου, Η τοπική κοινωνία στο Ν. Πιερίας είναι
ανάστατη! Ο Δήμος Δίου-Ολύμπου, με την πλήρη στήριξη της Αντιπεριφέρειας Πιερίας, έχει εγκρίνει τον ενταφιασμό 82.000 τόνων βιομηχανικών αποβλήτων (ηλεκτρολυτικό διοξείδίο του μαγγανίου, το οποίο αποτελεί βασικό συστατικό μπαταριών), στο χώρο του λατομείου, στους πρόποδες του Ολύμπου.

Όποιο κι αν είναι αυτό το «αδρανές», «μη επικίνδυνο» και «φιλικό προς το περιβάλλον» υλικό, δεν παύει να είναι ένα βιομηχανικό απόβλητο, του οποίου ο ενταφιασμός στους πρόποδες του Ολύμπου αποτελεί ύβρη για την ιστορία και τον πολιτισμό μας. Εκτός αυτού, η ύπουλη τροποποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Όρων ανοίγει διάπλατα την πόρτα για παρόμοιους ενταφιασμούς βιομηχανικών αποβλήτων στους πρόποδες του μυθικού βουνού.

Απευθυνόμαστε σε εσάς, διότι στο παρελθόν στηρίξατε το αίτημα της επέκτασης των ορίων του Εθνικού Δρυμού του Ολύμπου. Σας παρακαλούμε να στηρίξετε και τώρα τον αγώνα μας, να αποτρέψουμε άλλον ένα ωμό βιασμό αυτού του ιστορικού μνημείου.

Ενημερωθείτε διαβάζοντας σχετικά άρθρα όπως «Το περιβάλλον δεν είναι το τσιφλίκι σας!» στην ενότητα «ΟΛΥΜΠΟΣ» στην ιστοσελίδα της ομάδα μας και καταθέστε την άποψή σας κάνοντας κλικ στο σύνδεσμο «Πες τη γνώμη σου» της ίδιας ενότητας.
Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας εκ των προτέρωνΣας παρακαλούμε να το προωθήσετε

-- Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας (ΕΟΔνΠ)Φλέμινγκ 19, Κατερίνη 601 00Τηλ. 23510 31906 / Φαξ 23510 34 174
info@otoposmou.gr - www.otoposmou.gr
Ακολουθείστε μας στο Twitter
Βρείτε βίντεο από τις δράσεις μας μας στο YouTub