Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020

Γέμισαν οι ΜΕΘ στην Ελβετία – Ζητούν από τους βαριά ασθενείς να επιλέξουν “αν θέλουν μέτρα επιμήκυνσης της ζωής τους ή όχι”

 



Είναι ο καπιταλισμός άρρωστοι…

Είναι ο καπιταλισμός άρρωστοι. Δε συμβαίνει σε κάποια τριτοκοσμική χώρα ή σε κάποιο αποκομμένα νησί, αλλά στην καρδιά της Ευρώπης σε μια από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου, με ένα από τα πιο πολυδιαφημισμένα συστήματα υγείας. Τα 876 κρεβάτια ΜΕΘ ενηλίκων, αριθμός όχι εντυπωσιακός είναι η αλήθεια για μια χώρα 8,5 εκ. είναι πλέον γεμάτα, παρά τη δραστική αναστολή των τακτικών χειρουργείων, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό και άλλες επείγουσες παθήσεις ή τραύματα.

Ποια είναι η απάντηση σε όλα αυτά; Η Ελβετική Εταιρεία Εντατικολογίας εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία καλεί “Όλα τα άτομα – κυρίως όσα κινδυνεύουν ιδιαίτερα από τον κορονοϊό […] να αναρωτηθούν […] αν σε περίπτωση βαριάς ασθένειας επιθυμούν να λάβουν μέτρα επιμήκυνσης της ζωής. Με αυτό τον τρόπο υποστηρίζονται οι συγγενείς αλλά και οι ομάδες των εντατικών στη λήψη απόφασης, ώστε να γίνεται η θεραπεία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σύμφωνα με τις ατομικές επιθυμίες του ασθενούς”.

Εξορμήσεις και παρεμβάσεις αύριο για συχνά και ασφαλή δρομολόγια για τον λαό, επίταξη των ιδιωτικών λεωφορείων

 

Φωτό αρχείου

Φωτό αρχείου

Εξορμήσεις και παρεμβάσεις θα γίνουν και στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη 19 Νοέμβρη, στο πλαίσιο της μέρας δράσης για τις αστικές συγκοινωνίες, από εργατικά σωματεία του νομού. Ανάλογες παρεμβάσεις θα γίνουν επίσης την Πέμπτη και στην Αττική από Εργατικά Κέντρα, Συνδικάτα και φορείς.

Συγκεκριμένα, στη Θεσσαλονίκη εξορμήσεις θα γίνουν πρωί και απόγευμα στις στάσεις του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού, Αριστοτέλους στο πέταλο, Μητροπόλεως στο ύψος της Αριστοτέλους και στηn Καμάρα. Επίσης το απόγευμα παρεμβάσεις θα γίνουν σε πολλές γειτονιές της πόλης.

Η ανακοίνωση των εργατικών σωματείων της Θεσσαλονίκης

Οσο ποτέ

 

«Αυτό είναι το πρόβλημα του κόσμου τώρα;». Με αυτό το «επιχείρημα» προσπαθούσαν να επιτεθούν στις χτεσινές αγωνιστικές εκδηλώσεις κυβερνητικά στελέχη, μετά την κατακραυγή για την άθλια απαγόρευση των συναθροίσεων. Αλλοι πάλι «καρφώνονταν» για τις πραγματικές στοχεύσεις και τον εκνευρισμό τους... από πρεσβεία μεριά, λέγοντας ότι «το αντιαμερικανικό και το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα έχασαν τον λόγο ύπαρξής τους». Αυτά τα έλεγαν τη μέρα που η κυβέρνηση - η οποία δεν «γεννάει» λεφτά για προσλήψεις, ΜΕΘ, λεωφορεία, σχολικές τάξεις και όλα όσα χρειάζονται για την προστασία του λαού - έστελνε «αίτημα ενδιαφέροντος» για να πάρει αμερικανικά «F-35» αξίας δισ., ενώ ο πρωθυπουργός με την κουστωδία του επισκεπτόταν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για να στήσει έναν ακόμα «άξονα» για τα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στη Μ. Ανατολή. Το αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα του Πολυτεχνείου - αυτό που προσπάθησαν να φιμώσουν με τις άθλιες απαγορεύσεις - είναι επίκαιρο όσο ποτέ. Οπως και ο αγώνας για την υγεία και τα δικαιώματα του λαού, που είναι το σύγχρονο περιεχόμενο του αγωνιστικού γιορτασμού. Το ξέρουν καλά, και γι' αυτό λύσσαξαν χτες να διαλύσουν τη συγκέντρωση στα Προπύλαια.

Η αλήθεια του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

 


«Εμείς αποφασίσαμε σήμερα (σ.σ χθες 17 Νοεμβρίου) να μην σταματήσουμε τη ζωή στην πόλη. Είπαμε ότι η πόλη, την ημέρα του Πολυτεχνείο – όχι μόνο φέτος, πάντα – πρέπει να λειτουργεί. Κι έτσι, λοιπόν, λειτουργούσαν οι συγκοινωνίες, η κυκλοφορία, οι υπηρεσίες, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, ο καθένας, σαν να ήταν μια καθημερινή μέρα, μια συνηθισμένη μέρα. Και θα το συνεχίσουμε αυτό, θέλω να σας πω. Για να τελειώνει αυτή η υπόθεση με τις διαδηλώσεις, οι οποίες καταλύουν και καταργούν πλήρως την κοινωνική ζωή».

Αυτά είπε, χθες στον ΣΚΑΙ, ο κύριος Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υπουργός Προστασίας του Πολίτη της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Υποστήριξε, λοιπόν, την αλήθεια του ο κύριος υπουργός, ανάμεσα σε άλλα αδιανόητα ψέματα για τη χθεσινή απροκάλυπτη αστυνομική βία.

Κουρελόχαρτο το απαγορευτικό της κυβέρνησης από την υποδειγματική συγκέντρωση στα Προπύλαια


Αποφασιστική απάντηση η διαδήλωση του ΚΚΕ. Με όργιο απρόκλητης καταστολής απάντησε η κυβέρνηση

 

Τραυματισμένος διαδηλωτής στα χέρια της αστυνομίας
Τραυματισμένος διαδηλωτής στα χέρια της αστυνομίας
Στο καλάθι των αχρήστων! Εκεί πετάχτηκε με τη συγκέντρωση του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, συνδικάτων, φορέων και του ΣΦΕΑ 1967 - 1974, χτες το μεσημέρι, στο κέντρο της Αθήνας, το κατάπτυστο φιρμάνι της κυβέρνησης, με το οποίο απαγόρευε την αντιιμπεριαλιστική πορεία του Πολυτεχνείου.

Δημιουργώντας κλίμα αγωνιστικής ανάτασης μπροστά στην αναγκαία κλιμάκωση της πάλης για την υγεία, τη ζωή και τα δικαιώματα του λαού, η αποφασιστικότητα του Κόμματος και των συνδικαλιστικών φορέων τσάκισε στην πράξη την προσπάθεια να μπει στο «γύψο» η λαϊκή διεκδίκηση, κάνοντας ξανά κουρελόχαρτο το απαγορευτικό, κάτι για το οποίο είχε άλλωστε προειδοποιήσει το οργανωμένο εργατικό κίνημα.

Το «παρών» στη συγκέντρωση στα Προπύλαια έδωσαν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος, βουλευτές και ευρωβουλευτές του Κόμματος. Επίσης, συνδικαλιστικά στελέχη από το εργατικό κίνημα, εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων και δεκάδων μαζικών φορέων.

Με αυτήν την πράξη «οργανωμένης απειθαρχίας» έσπασε το κρεσέντο τρομοκρατίας, το οποίο ξεκίνησε να καλλιεργεί η κυβέρνηση από την περασμένη βδομάδα, συνεχίστηκε με το «ανακοινωθέν» της αστυνομίας που απαγόρευε τις «συναθροίσεις άνω των 4 ατόμων» και κορυφώθηκε χτες με το όργιο καταστολής ενάντια στην αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση.

Θεσσαλονίκη: Δυνατά ακούστηκαν τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα έξω από το Αμερικανικό Προξενείο (VIDEO - ΦΩΤΟ)

 

 

Και στη Θεσσαλονίκη δεν πέρασε η απαγόρευση. Εκατοντάδες αντιδικτατορικοί αγωνιστές, εργάτες, επιστήμονες, αυτοαπασχολούμενοι, φοιτητές και γυναίκες, αιφνιδιάζοντας τις αστυνομικές δυνάμεις, συγκρότησαν μια μαχητική αντιϊμπεριαλιστική διαδήλωση μπροστά από το Αμερικάνικο Προξενείο, στην οδό Τσιμισκή, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (αποστάσεις, μάσκες).

Τίμησαν την 47η επέτειο του Πολυτεχνείου, σπάζοντας στην πράξη τις αυταρχικές απαγορεύσεις και έστειλαν αποφασιστικό μήνυμα συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική  (δείτε εδώ βίντεο με στιγμιότυπα από τη συγκέντρωση). 

Εκεί μπροστά, πυρπόλησαν το σύμβολο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, την αμερικάνικη σημαία, φωνάζοντας ρυθμικά και δυνατά αντιϊμπεριαλιστικά συνθήματα: «Αυτοί σκοτώσαν Λαμπράκη Μπελογιάννη, φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», «Δώστε λεφτά για την Υγεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία», «αγώνας ρήξη ανατροπή, η ιστορία γράφεται με πάλη ταξική», «το Πολυτεχνείο ζει, έξω οι αμερικανοί» κ.α. (δείτε εδώ βίντεο). 

Συνεχίζουμε!

 

 

Το μήνυμα ακούστηκε και ήταν εκκωφαντικό: Ο λαός, η νεολαία δεν αναβάλλουν για αργότερα την πάλη για την υγεία, τη ζωή, τα δικαιώματά τους, την πάλη ενάντια στην εμπλοκή στα δολοφονικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Οσοι ονειρεύονται ότι θα βάλουν στο γύψο τους αγώνες του λαού, όσοι νομίζουν ότι βρήκαν ευκαιρία να βάλουν «φίμωτρο» στο λαό, διαψεύστηκαν και θα διαψευστούν ξανά.

Η χτεσινή μέρα ήταν μέρα αγωνιστικής ανάτασης και «ανάσας». Αυτό δεν μπόρεσαν να το αλλάξουν ούτε οι τόνοι χημικών ούτε το όργιο της απρόκλητης καταστολής που ξεδιπλώθηκε με ευθύνη της κυβέρνησης. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση και όσοι ήλπιζαν ότι θα φιμώσουν το λαό έφαγαν τα μούτρα τους. Με συμβολικό και ουσιαστικό τρόπο αποδείχθηκε ότι οι αγώνες δεν μπαίνουν σε καραντίνα, ότι μπορεί το εργατικό - λαϊκό κίνημα να συνεχίζει την πάλη του και στις σημερινές συνθήκες, τηρώντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας. Η καταστολή συνάντησε τη μαζική κατακραυγή, ξεσκεπάστηκε ότι η πανδημία και τα πρωτόκολλα είναι πρόσχημα, ο στόχος είναι να μπουν εμπόδια στους αγώνες.