Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

Η σπατάλη, η απληστία και το οξυγόνο

 
"Το σπάταλο μοντέλο κατανάλωσης οδηγεί τον πλανήτη στα άκρα"

Ηταν ένας από τους τίτλους που έπεφταν στην πρωινή Σαββατιάτικη εκπομπή eco news που δήθεν ασχολείται με τα οικολογικά προβλήματα του πλανήτη.
Με περισσευούμενο πόνο για τον δύσμοιρο πλανήτη που κινδυνεύει από ...όλους(!) εμάς τους άμυαλους, παρουσιάζονται τα διάφορα οικολογικά προβλήματα, χωρίς βέβαια να συνδέονται με τον τρόπο ανάπτυξης της οικονομίας. Το "καλό του πλανήτη" άλλωστε δεν συμβαδίζει με το "καλό της οικονομίας" σ' αυτό τον άδικο ντουνιά.

Πριν από τη συγκεκριμένη εκπομπή ένα μπουκέτο "αναλυτών" εξηγούσε πόσο πρέπει να ματώσουμε ακόμη για να "αναπτυχθεί" η οικονομία, δηλαδή οι ισολογισμοί μεγάλων κρίσιμων για το σύστημα επιχειρήσεων. Με λίγα λόγια έψαχναν τα περιθώρια που υπάρχουν, ή μάλλον που δεν υπάρχουν, για να μειωθούν οι απαιτήσεις του εργαζόμενου και επομένως να εξατμιστεί το όποιο επίπεδο ζωής του έχει απομείνει, προκειμένου να ανθίσουν οι ισολογισμοί εταιρειών και ο κύκλος εργασιών τους. Σ' αυτή την εκπομπή με οικονομικό περιεχόμενο κανείς δε νοιαζόταν για τις συνέπειες στη ζωή των πολλών, παρα μόνο για τους αριθμούς που περιγράφουν την οικονομική κατάσταση των μεγάλων εταιρειών, όπως πχ την άύξηση της παραγωγής τους όπως φυσικά και την αύξηση της κατανάλωσης των παραγόμενων προϊόντων. Εκεί το κατά ποσο τα προιόντα αυτά είναι χρήσιμα στην κοινωνία δηλ. το κατα πόσο ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες του λαού ήταν αδιάφορο.

H κουβανική ιατρική μπριγάδα συμπλήρωσε 17 χρόνια δουλειάς στη Γουατεμάλα

H κουβανική ιατρική μπριγάδα συμπλήρωσε 17 χρόνια δουλειάς στη Γουατεμάλα

Πηγή: dca.gob.gt

Aπό την άφιξή της στη χώρα το 1998, μετά τον τυφώνα Μιτς, η κουβανική ιατρική μπριγάδα έχει πραγματοποιήσει 38.832.281 εξετάσεις και παροχές ιατρικής φροντίδας, ανέφερε μια επίσημη πηγή.

Σύμφωνα με τον πρέσβη της Κούβας στην Γουατεμάλα Κάρλος ντε Σέσπεδες, η αποστολή αποτελείται από 445 ιατρούς που χωρίζονται σε 23 ομάδες του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Υγείας και προσφέρουν υπηρεσίες σε 19 διαμερίσματα της χώρας.

Αν και το βασικό είναι η πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα, παρέχεται επίσης δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια, όπως χειρουργικές επεμβάσεις και οι ειδικότητες της ορθοπεδικής, της παιδιατρικής και της στοματολογίας, μεταξύ άλλων.

Ο Μανόλο Τόρες, συντονιστής της κουβανικής ιατρικής μπριγάδας, δήλωσε ότι η παροχή εξατομικευμένης ιατρικής φροντίδας, είναι ο βασικός πυρήνας της δραστηριότητας των κουβανών ιατρών στη χώρα.

Σε αυτά τα πλαίσια, οι οφθαλμολογικές χειρουργικές επεμβάσεις του προγράμματος “Επιχείρηση Θαύμα” (Misión Milagro), είναι ένα από τα δύο πιο σημαντικά προγράμματα.

Στις 5 του προσεχούς Νοέμβρη, η αποστολή θα συμπληρώσει 17 χρόνια αδιάκοπης εργασίας.

Μέχρι σήμερα έχει περιθάλψει 2.284.251 ανθρώπους.




Αντοχές...


«Απόλυτα υπερήφανος» για το νόμο - λαιμητόμο, με τον οποίο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τσάκισε ακόμα παραπέρα την Κοινωνική Ασφάλιση, δήλωσε για μια ακόμα φορά χτες ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, κάνοντας λόγο για «μεταρρύθμιση που είναι αντίθετη στο γενικό ρεύμα των μεταρρυθμίσεων των Ασφαλιστικών στην Ευρώπη».
Ο βαθιά αντιλαϊκός χαρακτήρας, βέβαια, αυτής της «μεταρρύθμισης» επιβεβαιώνεται από αυτά που είπε αμέσως μετά: «Δεν λέω ότι δίνουμε υψηλές συντάξεις, δίνουμε πολύ χαμηλές, αλλά είναι αυτές που αντέχει η οικονομία».

Μα είναι ακριβώς οι «αντοχές» της καπιταλιστικής οικονομίας αυτές που δε χωράνε τα δικαιώματα του εργαζόμενου λαού που παράγει όλο τον πλούτο, αλλά χωράνε μια χαρά τα κάθε είδους προνόμια προς το μεγάλο κεφάλαιο, τα οποία διατηρεί και αυγατίζει και η σημερινή συγκυβέρνηση, με νέες φοροαπαλλαγές, ενισχύσεις, «αναπτυξιακούς νόμους», «επενδυτικά κίνητρα» κ.ο.κ.

Είναι οι «αντοχές» της καπιταλιστικής οικονομίας αυτές που επικαλούνται όλες οι αστικές κυβερνήσεις, για να πείσουν το λαό να ξεχάσει τις τεράστιες απώλειες όλων των προηγούμενων χρόνων, να ξεχάσει τις πραγματικές σύγχρονες ανάγκες του και να περιμένει μήπως περισσέψει κανένα ψίχουλο από την ανάκαμψη των κερδών των καπιταλιστών.

Κόντρα στους κυβερνητικούς προπαγανδιστικούς ισχυρισμούς, η αντιλαϊκή πολιτική με κριτήριο αυτές τις «αντοχές» όχι μόνο δεν είναι «αντίθετη στο γενικό ρεύμα στην Ευρώπη», αλλά είναι η ίδια η στρατηγική της ΕΕ, η οποία τσακίζει τους λαούς σε όλα τα κράτη - μέλη της, για λογαριασμό των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.