Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

Θεός, Χριστός και… χρυσαυγίτικος οχετός




Θεός, Χριστός και… χρυσαυγίτικος οχετός – του Νίκου Μπογιόπουλου

 


    Τι εκπροσωπούν οι χρυσαυγίτες στη Βουλή; Τι ενσαρκώνουν στην ελληνική κοινωνία; Κρατηθείτε: Την «του Χριστού την πίστη την αγία»! Έτσι είπαν τα ναζιστόμουτρα κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο κοινοβούλιο για το νομοσχέδιο σχετικά με την διόρθωση φύλου.

    Αυτά τα… αγγελούδια, λοιπόν, πιάνοντας το νήμα των χουνταίων προπατόρων τους και παίζοντας το χαρτί του «Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια», μας δήλωσαν ότι εκείνο που έχουν αναλάβει να διαφυλάξουν και να διακονήσουν στον τόπο (στα διαλλείματα προφανώς των δολοφονιών, των πογκρόμ και των λιντσαρισμάτων που διαπράττουν), είναι την «του Χριστού την πίστη την αγία»…  Πάμε, τώρα, να δούμε την πραγματική πίστη αυτού του ναζιστικού οχετού:

Είναι λύση η απαγόρευση των Ναζί; – Το γερμανικό παράδειγμα





 
Ως συνέχεια στον προηγούμενο προβληματισμό σχετικά με τις αιτίες συντηρητικοποίησης των Γερμανών, μπορεί να γίνει μια σύντομη αναφορά στο κατά πόσο τελικώς η συνταγματική απαγόρευση του ναζισμού στα πλαίσια του αστικού κράτους (η οποία στην ΟΔΓ θυμίζουμε ότι συνδυάστηκε ταυτόχρονα με την απαγόρευση του ΚΚΓ, μη εκτεινόμενη -να σημειωθεί- ωστόσο στο ξεκάθαρα φιλοναζιστικό NPD), συνιστά όχι απλώς μη αποτελεσματική λύση, αλλά στην πραγματικότητα αφήνει και σημαντικά παραθυράκια σε μορφώματα ναζιστικής ή φιλοναζιστικής υφής.

Ταξιδιωτικές οδηγίες


«Ταξιδιωτικές» οδηγίες έχουν αρχίσει και δίνουν τα αστικά επιτελεία ενόψει του ταξιδιού του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Για παράδειγμα, η «Καθημερινή» από το πρωτοσέλιδό της έδινε χτες το «στίγμα» των αναλύσεων και των επιδιώξεων της αστικής τάξης, λέγοντας ότι το ρήγμα ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία βαθαίνει και ότι αυτό γεννάει «γεωπολιτικές ευκαιρίες» για την Ελλάδα, που για να αξιοποιήσει το κρίσιμο «γεωπολιτικό της οικόπεδο», χρειάζεται εθνική συνεννόηση και «πρακτικές κινήσεις». Στις παραμέσα μάλιστα σελίδες, άλλος αρθρογράφος έδινε και «λίστα» με τις «πρακτικές κινήσεις», γράφοντας: «Αυτό που πρέπει να κάνει η Αθήνα, είναι να εργασθεί μεθοδικά για την ενίσχυση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, να εξαργυρώσει την αυξανόμενη στρατηγική σημασία της βάσης της Σούδας, να εκμεταλλευθεί το αμερικάνικο ενδιαφέρον για το χώρο της Ενέργειας με την προώθηση των σχεδίων στην Αλεξανδρούπολη και την εμπλοκή της Exxon Mobil σε άλλα μέρη της Ελλάδας και πρωτίστως νοτίως της Κρήτης...». Σε ό,τι αφορά βέβαια την κυβέρνηση, οι επισημάνσεις αυτές είναι περιττές, αφού διεκδικεί προ πολλού ρόλο «σημαιοφόρου» στη στήριξη των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων στην περιοχή, με στόχο να «αναβαθμίσει» τη θέση της εγχώριας αστικής τάξης και να στηρίξει την καπιταλιστική ανάπτυξη. Σε ό,τι αφορά το λαό, φανερώνεται για μια ακόμη φορά τι σημαίνουν και τι κινδύνους γεννάνε οι «φιλοδοξίες» της αστικής τάξης και όσα συζητιούνται πίσω από τις κλειστές πόρτες τέτοιων συναντήσεων...

Διαιτητής ζήτησε να κατέβει αντιφασιστικό πανό σε ποδοσφαιρικό αγώνα



 

Διαιτητής ζήτησε να κατέβει αντιφασιστικό πανό σε ποδοσφαιρικό αγώνα


Επιμέλεια Ειρηναίος Μαράκης //
Την έντονη αντίδραση του διαιτητή στον ποδοσφαιρικό αγώνα του Πατούχα με τον Τηγανίτη (0-2) στη Βιάννο στην Κρήτη και για λογαριασμό της Γ’ Ε.Π.Σ. Ηρακλείου προκάλεσε η ανάρτηση αντιφασιστικού πανό.

Το πανό που κράτησαν στην έναρξη του αγώνα οι ποδοσφαιριστές και των δύο ομάδων και που αργότερα αναρτήθηκε σε σημείο για να φαίνεται σε ολόκληρο το γήπεδο, αναφέρονταν στο Ολοκαύτωμα της Βιάννου και των Ανωγείων από τις δυνάμεις Κατοχής των ναζί στο νησί συνδέοντας το μαρτυρικό παρελθόν της περιοχής με την σημερινή άνοδο της ακροδεξιάς. Στο πανό αναγράφονταν το σύνθημα: “Τη Βιάννο και τα Ανώγεια τα κάψαν οι ναζί / φασίστες δε χωράνε σε τούτο το νησί”.

Η Μάχη της Ηλεκτρικής στον Πειραιά


Αεροφωτογραφία ντοκουμέντο: Το εργοστάσιο της Ηλεκτρικής στο Κερατσίνι τις μέρες που έγινε η ομώνυμη μάχη
Αεροφωτογραφία ντοκουμέντο: Το εργοστάσιο της Ηλεκτρικής στο Κερατσίνι τις μέρες που έγινε η ομώνυμη μάχη
Ωρα 9.45 το πρωί της 12ης Οκτώβρη του 1944. Τα ναζιστικά στρατεύματα αποχωρούν απ' την Αθήνα. Ο λαός αρχίζει να βγαίνει στους δρόμους. Οι μάχες όμως δεν έχουν τελειώσει.
 Τέσσερα τάγματα του Α' Συντάγματος του ΕΛΑΣ στον Πειραιά έχουν μερόνυχτα να κλείσουν μάτι. Από τις αρχές του Σεπτέμβρη η διοίκηση του Α' Συντάγματος του ΕΛΑΣ έχει την πληροφορία ότι οι Γερμανοί έχουν υπονομεύσει όλες τις βιομηχανικές και λιμενικές εγκαταστάσεις στον Πειραιά και έχουν αποφασίσει να τις τινάξουν στον αέρα ταυτόχρονα με την αποχώρηση των δυνάμεών τους.
Η επιδίωξή τους αυτή θα μπορούσε να υλοποιηθεί αναίμακτα, καθώς ήδη ο στρατιωτικός διοικητής Αττικής στρατηγός Π. Σπηλιωτόπουλος και οι Αγγλοι είχαν δόσει εντολή να μην αναλάβει καμιά επιθετική ενέργεια ο ΕΛΑΣ κατά των Γερμανών όταν θα αποχωρούσαν από την Αθήνα.