Τρίτη 1 Μαΐου 2018

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2018 Μαζική και μαχητική η απεργιακή συγκέντρωση και πορεία στη ΘεσσαλονίκηΜε συνθήματα όπως «Εργάτη, νέε, το ΠΑΜΕ σε καλεί, σου κήρυξαν τον πόλεμο, πολέμα τους και εσύ», χιλιάδες εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, γυναίκες και νέοι συμμετέχουν στην απεργιακή πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, τιμώντας αγωνιστικά την Εργατική Πρωτομαγιά.

Νωρίτερα στη συγκέντρωση στο Άγαλμα του Βενιζέλου, μίλησε ο Λεωνίδας Στολτίδης, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ και χαιρέτισε ο Γιώργος Ευθυμιάδης, γενικός γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στην «Coca Cola» και μέλος του ΔΣ της ΠΟΕΕΠ.

Η ομιλία του Λ. Στολτίδη


Μιλώντας στην πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, ο Λεωνίδας Στολτίδης, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ και της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, ανέφερε τα εξής:

«Ταξική Πρωτομαγιά, πρωτοπόρα εργατιά.

Από το Σικάγο μέχρι την πρώτη αιματοβαμμένη Πρωτομαγιά στην Αθήνα το 1924. Από τον ηρωικό Μάη του 1936 της Θεσσαλονίκης μέχρι τη συγκλονιστική θυσία των 200 κομμουνιστών στον τοίχο της Καισαριανής, το 1944. Ημερομηνίες - σταθμοί, ένα μικρό δείγμα του λαϊκού ηρωισμού, που συμπυκνώνουν όλες τις αρετές της εργατικής τάξης και της πρωτοπορίας της.

Η Πρωτομαγιά είναι μέρα που η εργατική τάξη όλου του κόσμου τιμά τους νεκρούς της, όχι μνημονεύοντάς τους, αλλά κάνοντας επιθεώρηση των δυνάμεών της

Οι μεγάλες μάχες, όπως αυτή για την κορυφαία κατάκτηση του 8ωρου, δείχνουν ότι κάθε εργατικό δικαίωμα είναι αποτέλεσμα σκληρών αγώνων και θυσιών. Δείχνουν ότι δεν υπάρχουν "σωτήρες" για τους εργαζόμενους. Δεν υπάρχει μικρή ή μεγάλη κατάκτηση χωρίς ταξική πάλη. Ότι καμιά επιτυχία του εργατικού κινήματος στο έδαφος του καπιταλισμού δεν είναι μόνιμη ή δεδομένη.

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2018 Δείτε απευθείας την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα
Δείτε απευθείας την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα για την Εργατική Πρωτομαγιά από το κανάλι του ΠΑΜΕ στο youtube.

Πρωτομαγιά: «Κύριοι δικαστές…»

Πρωτομαγιά: «Κύριοι δικαστές…» – του Νίκου Μπογιόπουλου

 Τίποτα δεν χαρίστηκε. Το δικαίωμα του ανθρώπου να δουλεύει για να ζει και όχι να ζει για να δουλεύει. Το 8ωρο και το δικαίωμα στην ξεκούραση και στον ελεύθερο χρόνο. Το δικαίωμα για μόνιμη, σταθερή, δημιουργική και αξιοπρεπώς αμειβόμενη εργασία. Οι Συλλογικές Συμβάσεις, το δικαίωμα της κοινωνικής ασφάλισης, η άδεια, η συνδικαλιστική ελευθερία στους χώρους δουλειάς.

Τίποτα απ’ όλα όσα κατακτήθηκαν εδώ και ενάμιση αιώνα και που σήμερα ο καπιταλισμός τα παίρνει πίσω με «τόκο», δεν χαρίστηκε. Είναι ποτισμένο με αμέτρητο μόχθο, ιδρώτα και αίμα. Τίποτα δεν θα επιστραφεί από μόνο του. Ο,τι κερδήθηκε κι ό,τι χάθηκε, ό,τι κλάπηκε κι ό,τι «επιστραφεί», θα έχει πάνω του την ίδια σφραγίδα: Τη σφραγίδα της θυσίας, της αγωνίας, της ενότητας των εκατομμυρίων εργαζομένων.

Τίποτα απ΄ όλα όσα έμειναν ανεκπλήρωτα και που σήμερα οι «δουλοκτήτες» τα παρουσιάζουν σαν «αδύνατα», δεν θα χαριστεί. Θα είναι ο καρπός μιας αδιάκοπης σποράς αγώνων. Των αγώνων ώστε το νόμιμο και το ηθικό να συμπορευτεί με το δίκιο του εργάτη. Αυτή είναι η μόνη προοπτική που πάνω της μπορεί να φυτρώσει η ελπίδα για τον λαό – εργάτη.

Αν ο λαός παραιτηθεί από αυτή την προοπτική, τότε από την εξέγερση του Σικάγου, από τη ματωμένη Κυριακή του 1905 στη Ρωσία, από τον Μάη του ’36 και τον «Επιτάφιο» του Ρίτσου, από τον τοίχο της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του ’44, θα έχουν απομείνει μόνο οι αγχόνες των εκμεταλλευτών.