Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

Μακελειό στους χώρους δουλειάς

 

Η είδηση ότι μόνο την τελευταία βδομάδα 18 συνάνθρωποί μας δεν γύρισαν σπίτι τους από το μεροκάματο σοκάρει. Ηταν όλοι τους εργαζόμενοι με ονοματεπώνυμο, με οικογένειες και παιδιά. Δούλευαν για να επιβιώνουν, όπως εκατομμύρια εργάτες σε όλη τη χώρα. Κι όμως... Το νήμα της ζωής τους κόπηκε στον ακήρυχτο πόλεμο που φουντώνει στους χώρους δουλειάς, με σκοπό το κέρδος, όσο κι αν το κράτος και η εργοδοσία προσπαθούν να φορτώσουν τα εγκλήματά τους στην «κακιά την ώρα», ακόμα και στα ίδια τα θύματα.

Ακόμα και οι εκθέσεις της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα, ούτε να την εξωραΐσουν, παρά την επίμονη προσπάθεια των κυβερνητικών επιτελείων. Ετσι, στον απολογισμό του 2023, αυτά που ξεχωρίζει η έκθεση της Αρχής είναι ο μεγάλος αριθμός νεκρών εργατών, η αύξηση της ανήλικης εργασίας και η εδραίωση των «ελαστικών» μορφών απασχόλησης. Κατά μία έννοια όλα αλληλένδετα μεταξύ τους, αφού η «ευελιξία» στην αγορά εργασίας είναι από τους βασικούς παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εργατικών «ατυχημάτων» στους χώρους δουλειάς.

* * *

Τη χρονιά που μας πέρασε αναγγέλθηκαν περίπου 15.000 εργατικά «ατυχήματα». Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ από το 2000, όταν ξεκίνησε η «ολοκληρωμένη καταγραφή» από την Επιθεώρηση Εργασίας. Θανατηφόρα ήταν τα 108, που σημαίνει ότι ένας εργαζόμενος έχανε τη ζωή του σχεδόν κάθε τρεις εργάσιμες μέρες. Το 2021 είχαν καταγραφεί 100 θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα» και το 2022 άλλα 103. Στα στοιχεία δεν περιλαμβάνονται τραυματισμοί ή και θάνατοι εργαζομένων στα ορυχεία και στον κλάδο των ναυτεργατών, που ανεβάζουν κι άλλο τον πραγματικό αριθμό των θυμάτων.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ Εγκρίθηκε το νέο γιγαντιαίο εξοπλιστικό πακέτο που θα φορτωθεί ο λαός

 

 

Άλλο ένα εξοπλιστικό πακέτο - μαμούθ για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ θα φορτωθεί στις πλάτες του ο ελληνικός λαός, σε μια περίοδο που οξύνεται η αντιπαράθεση -και οι αντίστοιχοι κίνδυνοι- ανάμεσα στα αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. 

Αξιοποιώντας την «συναίνεση στα βασικά» που επιδεικνύουν τα υπόλοιπα αστικά κόμματα και μορφώματα, ο υπουργός Άμυνας, Ν. Δένδιας, εισηγήθηκε σήμερα στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής την απόκτηση 20 αεροσκαφών τύπου F-35 (χωρίς να αποκλείεται η άσκηση προαίρεσης αργότερα για επιπλέον 20).

Επίσης, την «έναρξη διερεύνησης συμμετοχής στο πρόγραμμα ναυπήγησης, στην Ελλάδα, με προδιαγραφές ειδικές, της φρεγάτας «Constellation», της νέας γενιάς φρεγάτας του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού», όπως την παρουσίασε.

Πολεμικές δαπάνες


Πηγή: Associated Press

 

«Αυτή η προτεινόμενη πώληση θα υποστηρίξει τους στόχους εξωτερικής πολιτικής και την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, βελτιώνοντας τις αεροπορικές δυνατότητες και τη διαλειτουργικότητα ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ, ο οποίος είναι μια δύναμη για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη».

Δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη για το τι εξυπηρετεί η επικείμενη πώληση των F-35 στην Ελλάδα, από την επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς το αμερικανικό Κογκρέσο, στο οποίο απευθύνεται για να εγκρίνει την αγοραπωλησία 20+20 τέτοιων αεροσκαφών, με κόστος 8,6 δισ. δολάρια, που θα πληρώσει από την τσέπη του ο λαός!

Οπως κυνικά ομολογούν οι Αμερικανοί - που συν τοις άλλοις βρίσκουν πελατεία για το στρατιωτικό τους υλικό, ειδικά σήμερα που εντείνεται ο ανταγωνισμός με την ευρωπαϊκή πολεμική βιομηχανία - τα F-35 και συνολικά οι εξοπλιστικές δαπάνες έχουν ως πρώτη προτεραιότητα την υπηρέτηση των σκοπών του ΝΑΤΟ και όχι βέβαια την υπεράσπιση των συνόρων και την άμυνα της χώρας.