Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ


Η Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης πιστοποιεί ότι οι λαοί μπορούν να νικήσουν
 
 
Από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης
Από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης
Τιμώντας την 74η επέτειο Απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής και τους ηρωικούς αγωνιστές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, που στις 30 Οκτώβρη του 1944 μπήκαν νικητές στην πόλη, η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία σημειώνει:«Τιμή και δόξα στην ηρωική γενιά της αθάνατης Εθνικής μας Αντίστασης, του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, του ΔΣΕ, στους αγωνιστές και τις αγωνίστριες, όλους όσοι δεν λύγισαν στους ναζί - φασίστες και τα μαύρα κελιά της Ασφάλειας, των ντόπιων συνεργατών τους.

Τιμή και δόξα σε αυτούς που έπεσαν στα πεδία των μαχών, που εκτελέστηκαν, βασανίστηκαν, εξορίστηκαν, πέρασαν πολλά δεινά για να κρατήσουν άσβεστη τη φλόγα του αγώνα, του ηρωικού παραδείγματος, της ιστορικής συνέχειας, για να ξημερώσει ένα καλύτερο μέλλον για τις νέες γενιές.

Στη διάρκεια της Κατοχής, οι αστικές πολιτικές δυνάμεις και τα όργανά τους προσπαθούσαν να σπείρουν στη λαϊκή συνείδηση την ηττοπάθεια, τη "φρονιμάδα". Να πείσουν το λαό ότι οι χιτλερικές στρατιές ήταν αήττητες, πως η αναμέτρηση μαζί τους ισοδυναμούσε με τρέλα.

Σήμερα, προσπαθούν να πείσουν το λαό ότι οι κρίσεις, η φτώχεια, οι πόλεμοι και η προσφυγιά είναι φυσικά φαινόμενα, ότι η συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχηματισμούς της ΕΕ και του ΝΑΤΟ είναι μονόδρομος, ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή για το λαό. Μας καλούν να στρατευτούμε πίσω από τις "εθνικές επιλογές", όλοι μαζί να βάλουμε πλάτη στην καπιταλιστική ανάπτυξη, που πατάει πάνω στο πετσόκομμα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων. Ταυτόχρονα, με τις πρόσφατες συμφωνίες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τη συναίνεση και των υπόλοιπων κομμάτων, έχει μετατρέψει τη χώρα μας σε σημαιοφόρο των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, σε ορμητήριο των αμερικανοΝΑΤΟικών εγκληματικών σχεδιασμών και συμμετοχής στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, προκαλώντας μεγάλους κινδύνους για τη χώρα και το λαό μας.

Φάρμακο


Ως φάρμακο «διά πάσαν νόσο» διαφημίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, με αιχμή τα ζητήματα των σκανδάλων και της διαφθοράς. Τώρα διαδίδουν ότι όλες οι παθογένειες του «παλιού πολιτικού συστήματος» θα εξαφανιστούν με τις θεσμικές αλλαγές που προωθούνται στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης, όπως η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, η κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας και άλλα. Τα ίδια λένε όμως και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στις Περιφέρειες και τους δήμους, προαναγγέλλοντας μια «κοσμογονία» από την αλλαγή άρθρων του Συντάγματος που αφορούν την Τοπική Διοίκηση και τις αρμοδιότητές της. Λένε για παράδειγμα ότι υπάρχει «αλληλοκάλυψη αρμοδιοτήτων» ανάμεσα σε κυβέρνηση, Περιφέρειες, δήμους και άλλους φορείς και ότι αυτό επιδρά ακόμα και στα αντανακλαστικά του κράτους σε περίπτωση φυσικών καταστροφών! Πάνε να δικαιολογήσουν τη διαφθορά και τη διαπλοκή, που φυτρώνουν πάνω στη σύμφυση των επιχειρηματικών ομίλων με το κράτος τους, ως παθογένεια τάχα του «παλιού» συστήματος η οποία θα βρει γιατρειά με την αναθεώρηση του Συντάγματος! Κατά τον ίδιο τρόπο προσπαθούν να δικαιολογήσουν την αντιλαϊκή πολιτική, που θρέφει τα κέρδη του κεφαλαίου και συνθλίβει τις λαϊκές ανάγκες, αφήνοντας απροστάτευτο το λαό από τη μανία της φύσης, ή των πυρκαγιών. Κανείς από τα λαϊκά στρώματα να μην πιστέψει τις διακηρύξεις της κυβέρνησης. Ούτε να πατήσει την μπανανόφλουδα των ψεύτικων διαχωριστικών γραμμών που στήνουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ με αφορμή και αυτό το θέμα.

Να μην πιάσει τόπο η κυβερνητική κοροϊδία στους συνταξιούχους




Κλίμα αναμονής και ψεύτικων προσδοκιών στους συνταξιούχους επιχειρεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση, με αφορμή και την απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, που δικαίωσε συνταξιούχο για τις περικοπές στις συντάξεις του, μεταξύ αυτών και από την οριστική κατάργηση των δώρων (13η και 14η σύνταξη). Η τακτική αυτή δεν είναι καινούρια. Θυμίζουμε ότι την εποχή ακόμα που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση, υποσχόταν την επιστροφή της 13ης σύνταξης, που δεν είδαν βέβαια ποτέ οι συνταξιούχοι. Το ίδιο κλίμα, προσμονής και αναμονής, επεδίωξε να καλλιεργήσει και πρόσφατα, με το ζήτημα της μη περικοπής των ήδη αποδιδόμενων συντάξεων, επικαλούμενη το «τέλος των μνημονίων» και της «εποπτείας».

Τώρα, για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια στις πλάτες εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων, των οποίων οι συντάξεις λεηλατήθηκαν ανελέητα απ' αυτή και τους προκατόχους τους. Ετσι, με δηλώσεις «ήξεις αφήξεις», θολώνει σκόπιμα τα νερά, με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης να δηλώνει και πάλι χτες πως η κυβέρνηση «θα εφαρμόσει ό,τι αποφασίσει το ΣτΕ για τα αναδρομικά», την ίδια ώρα που εδώ και ενάμιση μήνα έχει ασκήσει έφεση ενάντια στην πρωτόδικη απόφαση! Ταυτόχρονα, δίνοντας ρεσιτάλ υποκρισίας, «κάνει τα γλυκά μάτια» στους συνταξιούχους και τους υπόσχεται «δικαίωση», ανεξάρτητα από το αν προσφύγουν ή όχι στα δικαστήρια, την ίδια στιγμή που προαναγγέλλει με βεβαιότητα ότι η απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης θα καταπέσει στο ΣτΕ και, επομένως, κανένα θέμα επιστροφών και αναπλήρωσης δεν υπάρχει! Ακόμα όμως κι αν υπάρξει, ξεκαθαρίζει ότι αυτή θα κινηθεί «στα όρια του δημοσιονομικού χώρου», που σημαίνει ότι λίγοι θα πάρουν από λίγα και μετά «ούτε γάτα, ούτε ζημιά»...

Αντιλαϊκές προσθαφαιρέσεις


Φωτό αρχείου
 Φωτό αρχείου

Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από την «επόμενη μέρα» που διαφημίζει η κυβέρνηση, και από οποιαδήποτε κυβέρνηση που - όπως η σημερινή - υπηρετεί τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.
Μόνο η δική τους πάλη, σε σύγκρουση με την πολιτική του κεφαλαίου και τις κυβερνήσεις του, μπορεί να βάλει εμπόδια, να αποσπάσει κατακτήσεις, να ανοίξει το δρόμο για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Η αλήθεια αυτή επιβεβαιώνεται ξανά τις μέρες αυτές, με τη συζήτηση που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ανάμεσα σε κυβέρνηση και ιμπεριαλιστικούς «θεσμούς», για το πώς και από πού θα ισοσκελιστούν οι «ζημιές» που θα έχει μια ενδεχόμενη προσωρινή αναβολή της ψηφισμένης περικοπής στις συντάξεις, με αντίστοιχες μειώσεις από τα λεγόμενα «αντίμετρα».