Τρίτη 30 Μαΐου 2017

«Δικαιώθηκε»;





«Δικαιώθηκε»;

 



Ο θάνατος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη έδωσε την αφορμή σε ένα πλήθος διαμορφωτών της κοινής γνώμης να αναμηρυκάζουν: «Η πολιτική του δικαιώθηκε».

Ταυτόχρονα, κάθε ένας που προσπαθεί να αρθρώσει αντίθετο πολιτικό λόγο απέναντι σε αυτή την (εξόχως πολιτική) προσέγγιση, αντιμετωπίζεται περίπου σαν «υβριστής» που δεν σέβεται την μνήμη ενός ανθρώπου που έφυγε από τη ζωή και καταγγέλλεται σαν «ασεβής» διότι προσβάλλει ακόμα και τα ταφικά έθιμα του αρχαιοελληνικού πολιτισμού!

Όμως οι αρχαίοι Έλληνες ήξεραν ότι μαζί με τον άνθρωπο δεν ενταφιάζεται και η αλήθεια. Ότι μαζί με τον νεκρό δεν πεθαίνει και το αποτύπωμά του στη ζωή.

Οι ηγέτες των άλλων


 
 


Οι ηγέτες των άλλων
Η κάθε κοινωνική τάξη έχει το αναμφισβήτητο δικαίωμα να θρηνεί τους νεκρούς της και να τιμά τα δικά της πρότυπα. Αυτούς που υπερασπίστηκαν με συνέπεια και πάθος τα δικά της συμφέροντα, που διέδωσαν την δική της «ηθική», που προχώρησαν, μέσα από τις μεγάλες ιστορικές στιγμές, με την δική της σημαία, κάτω από την οποία εξασφάλιζαν και την δική τους πορεία.  Απέναντι σε αυτό το δικαίωμα δεν χωράνε «καταγγελίες» και «κατάρες». Ο σεβασμός στον αντίπαλο που θρηνεί τους αρχηγούς του είναι, τελικά, σεβασμός στον εαυτό σου.

Πέφτουν κορμιά...


Ενα πράγμα που κυριάρχησε στη δεύτερη «αξιολόγηση» ήταν οι ρυθμίσεις για τα επιχειρηματικά «κόκκινα» δάνεια. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε, γράφτηκε και σβήστηκε πολλές φορές, ενώ υπήρξαν παρεμβάσεις από το σύνολο των κομμάτων και των εργοδοτικών φορέων, στη διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο. Θα αναρωτηθεί κανείς: Γιατί τόση φασαρία για μια ρύθμιση; Την απάντηση τη δώσαμε πολλές φορές από τον «Ριζοσπάστη», γράφοντας για τις επιχειρηματικές και πολιτικές κόντρες που παίζονται στο παρασκήνιο για το ποιες υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και με ποιους όρους θα εξαφανιστούν από τον χάρτη ως «μη βιώσιμες» και προς όφελος άλλων, που θα μοιραστούν μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα.

Καταδίκες μαθητών γυμνασίου σε «κοινωνική εργασία»



Νέο κρούσμα στις προσπάθειες ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων αποτελεί η πρωτοφανής απόφαση του Δικαστηρίου Ανηλίκων, που υποχρεώνει σε 80 ώρες κοινωνικής εργασίας ως «αναμορφωτικό μέτρο» τρεις μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου.
 
Η δίκη έγινε την περασμένη Δευτέρα και οι μαθητές σύρθηκαν στο δικαστήριο από ενέργειες του ίδιου τους του διευθυντή, ο οποίος κατήγγειλε στις αρχές την κατάληψη που έκαναν οι μαθητές του σχολείου στην αρχή της χρονιάς. Μιας χρονιάς κατά την οποία οι μαθητές σε όλη τη χώρα βγήκαν στους δρόμους, με πολύμορφες κινητοποιήσεις ανέδειξαν τις δικές τους ανάγκες, ενάντια στην πολιτική που θέλει την Παιδεία και το μορφωτικό δικαίωμα των μαθητών στα μέτρα του μνημονίου.