Σάββατο 12 Αυγούστου 2017

Σταγόνα και ευρώ… ενιαία υποχρεωτική τιμολόγηση του νερού για όλη τη χώρα


 Ενιαία τιμολόγηση του νερού για όλη την Ελλάδα-Προσφυγή στο ΣτΕ κατά της απόφασης

Σε υπέρογκες αυξήσεις στην τιμή του νερού αναμένεται να οδηγήσει ο νέος ενιαίος πανελλαδικός τρόπος τιμολόγησης που πρόκειται να ανακοινώσει η Εθνική Επιτροπή Υδάτων.
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις αναμένεται να γίνουν στα νησιά, τα οποία, ήδη, αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα ύδρευσης και καταφεύγουν σε αφαλάτωση.

Βενεζουέλα: Η «μαδουρολογία» και η ουσία




Βενεζουέλα: Η «μαδουρολογία» και η ουσία

 


Εάν περισσεύει μια εξειδίκευση αυτό το καλοκαίρι αυτή είναι η «μαδουρολογία» πολλών και εκλεκτών δημοκρατών στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς. Έχουν πάρει τα «επαναστατικά άρματα» του «λέγε- λέγε κάτι θα μείνει» και περιφέρονται με εξυπναδούλες για τον «δικτάτορα» Μαδούρο, αποδεικνύοντας δύο πράγματα:
  • Η ευκολία που μπορεί κατασκευαστεί από την κυρίαρχη τάξη η προπαγάνδα παρουσίασης μόνο συγκεκριμένων ειδήσεων και σε αρκετές περιπτώσεις ψεύτικων ειδήσεων.
  • Η ατελείωτη υποκρισία των εκλεκτών δημοκρατών που τόσο αγαπούν τα δικαιώματα των λαών και κυρίως του λαού της Βενεζουέλας… 
Ας ξεκινήσουμε με ορισμένες γενικές παρατηρήσεις, δηλώνοντας εξαρχής: 

Δεν είμαστε «μαδουρολόγοι», δεν είμαστε ειδικοί στα ζητήματα της Βενεζουέλας, όπως ορισμένοι συνάδελφοι (;) και αρκετοί πολιτικοί που παρουσιάζουν τον εαυτό τους λες και ζούνε από κοντά τα γεγονότα, λες και μεγάλωσαν σε κάποια συνοικία του Καράκας…   Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να κάνουμε εκτιμήσεις – και πολιτικές εκτιμήσεις- με βάση τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα. Έτσι, για να εξηγούμαστε.

«Success story»


Τα συστατικά του «success story» για την Ελλάδα περιέγραψε για πολλοστή φορά ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, σε άρθρο του στον γερμανικό Τύπο. Αφού χαρακτηρίζει την Ελλάδα «ειδική περίπτωση» ανάμεσα στις χώρες που κατέφυγαν σε προγράμματα δανειοδότησης από τα κράτη και τους μηχανισμούς της ΕΕ, υπογράφοντας φυσικά μνημόνια, απαριθμεί τον πυρήνα των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων που έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, γράφοντας μεταξύ άλλων ότι «(οι Ελληνες) έχουν υποστεί περικοπές σε μισθούς και συντάξεις που θα ήταν αδιανόητες σε άλλες χώρες». Ιδιαίτερα στέκεται στη δημοσιονομική προσαρμογή, που τη χαρακτηρίζει «αξιοσημείωτη», αλλά και στις αλλαγές στην κρατική διοίκηση, για την οποία διαπιστώνει ότι πλέον έχει «25% λιγότερο προσωπικό». Ολα αυτά για να απορρίψει τάχα τον ισχυρισμό που ακούγεται στη Γερμανία ότι «η Ελλάδα δεν έχει πετύχει τίποτα κατά τη διάρκεια της κρίσης». Το καλύτερο όμως το αφήνει για το τέλος, καθώς στο άρθρο του χαρακτηρίζει την Ελλάδα «μεταρρυθμιστική πρωταθλήτρια», για να υπενθυμίσει ότι η ολοκλήρωση του «success story» προϋποθέτει προσήλωση στις «μεταρρυθμίσεις» που έχουν συμφωνηθεί, εντός και εκτός μνημονίων. Βέβαια, στο «success story» που περιγράφει ο Ρέγκλινγκ και «σκηνοθετεί» η κυβέρνηση, ο λαός δεν πρόκειται να αναγνωρίσει ούτε μια επιτυχία προς όφελός του, επαληθεύοντας ότι ο «πρωταθλητισμός» και οι υψηλές επιδόσεις στην πολιτική ανάκαμψης της κερδοφορίας του κεφαλαίου προϋποθέτουν να πατώσουν τα δικά του δικαιώματα και οι σύγχρονες ανάγκες.