Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022

Γιγαντώνεται το πλέγμα των βάσεων του θανάτου, μεγαλώνει η στοχοποίηση του λαού

 

ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΝΑΤΟΙΚΟ ΟΡΜΗΤΗΡΙΟ


Δεκάδες αμερικανικά τεθωρακισμένα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, στη «Σούδα του Βορρά» Δεκάδες αμερικανικά τεθωρακισμένα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, στη «Σούδα του Βορρά»

 

Η ανάπτυξη των αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων προς την πρώτη γραμμή του μετώπου του πολέμου γίνεται με ορμητήριο ένα ευρύ πλέγμα βάσεων, σε κομβικά σημεία στην ελληνική επικράτεια.

Τα «θεμέλια» μπήκαν ήδη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που άνοιξε τον δρόμο και πλέον, με βάση και την κατάπτυστη Συμφωνία για τις Βάσεις (MDCA), οι ΗΠΑ αναπτύσσουν εκεί τις δυνάμεις τους και «επενδύουν» μεγάλα ποσά για να επεκτείνουν και παραπέρα τις υποδομές τους, μετατρέποντας ολόκληρη τη χώρα σε αμερικανοΝΑΤΟικό προμαχώνα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη στοχοποίησή της από άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

«Φαραωνικά» έργα στη Σούδα «για τις προκλήσεις του στρατηγικού ανταγωνισμού»

Χαρακτηριστική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός - που επιβεβαιώνει στο ακέραιο σχετικό ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» στις 13 Ιούλη φέτος - ότι τη Δευτέρα ξεκίνησαν εργασίες κατασκευής ενός νέου κέντρου τηλεπικοινωνιών της βάσης τους στη Σούδα, σε πρώτη φάση εκσκαφές θεμελίωσης και διαμόρφωσης του χώρου.

Συγκεκριμένα, η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε σε εταιρεία συμβόλαιο ύψους 37 εκατ. δολαρίων για την κατασκευή ενός Κέντρου Επικοινωνιών («Communications Center»). Το έργο προχωρά βάση κατευθύνσεων της Naval Facilities Engineering Systems Command (NAVFAC), Διοίκηση του Ναυτικού των ΗΠΑ. Αφορά καταρχάς την κατασκευή πολυώροφης εγκατάστασης για το εκεί απόσπασμα της Naval Computer and Telecommunications Area Master Station Atlantic (NCTAMS LANT).

Είναι κομμάτι της NAVIFOR (Διοίκησης Πληροφοριών του Ναυτικού των ΗΠΑ), με αποστολή επισήμως τη διεκπεραίωση σημάτων και τη διαχείριση δεδομένων, όπου «αυτός ο συνδυασμός επικοινωνιών και τεχνολογιών υπολογιστών είναι το κλειδί για να διασφαλιστεί ότι ο πολεμιστής έχει πρόσβαση στις σωστές πληροφορίες τη σωστή στιγμή», όπως αναφέρεται αρμοδίως.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ “ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ” ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 18-11-202

 


1.  Η κατάσταση των κεντρικών οδών Νεοχωρούδας και Πεντάλοφου προς την Π.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης -Κιλκίς είναι άθλια. Πότε σκοπεύει η δημοτική αρχή να προβεί στη στοιχειώδη αποκατάσταση της φθοράς του οδοστρώματος;

2.  Ποιά είναι τα 5 από τα 13 χρόνια προβλήματα του 1ου Νηπιαγωγείου Παλαιοκάστρου τα οποία έθεσε ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου και τα οποία δεν επιλύθηκαν, παρά τον επείγοντα χαρακτήρα τους;

3.  Υπάρχουν υδραυλικοί και ηλεκτρολόγοι ως ειδικότητες στις δημοτικές υπηρεσίες;

4.  Διαφυλάσσονται τα υλικά ανακύκλωσης συσκευών που συγκεντρώνονται στο κεντρικό αμαξοστάσιο του δήμου  και στα οποιαδήποτε “πράσινα σημεία”;

5.  Σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο ο κ. Δήμαρχος είχε υποστηρίξει τη θέση ότι είναι υπέρ των Φωτοβολταϊκών Πάρκων τα οποία δεν θα τοποθετούνταν σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Για το πρόβλημα που προέκυψε στην αγροτική περιοχή του Δρυμού με την άναρχη κάλυψη εδαφών 2.500 στρεμμάτων σε 220 αγροτεμάχια, ποιά ήταν η πολιτική του θέση, πέραν των τυπικών - νομικών επιχειρημάτων του για τη δημοτική αδράνεια που λειτουργεί υπέρ της σχετικής εταιρείας;

«Επαγγελματικός κίνδυνος» η εργοδοτική ασυδοσία και η κρατική ασυλία στους ομίλους

 

Τα στοιχεία για τα εργατικά «ατυχήματα» και τον βαρύ φόρο αίματος που πληρώνει η εργατική τάξη πραγματικά σοκάρουν. Από το 1999 μέχρι σήμερα, πάνω από 2.200 εργαζόμενοι έχουν χάσει τη ζωή τους στον χώρο εργασίας. Μιλάμε για έναν νεκρό εργαζόμενο περίπου κάθε τρεις με τέσσερις μέρες!

Από την αρχή του 2022 εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών εργατών σε πάνω από εξήντα, με τον διοικητή της «Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας» (πρώην ΣΕΠΕ) να ...καταγράφει 43 περιπτώσεις. Συνολικά σύμφωνα με τον διοικητή το πρώτο 9μηνο του 2022 έχουν καταγραφεί σχεδόν 8.500 εργατικά «ατυχήματα», χωρίς να διευκρινίζεται πόσα από αυτά είχαν ως αποτέλεσμα το σακάτεμα εργαζομένων.

Η Eκθεση Πεπραγμένων του ΣΕΠΕ του 2017, η τελευταία που δημοσιεύτηκε, κατέγραψε 7.357 εργατικά «ατυχήματα», από τα οποία τα 76 θανατηφόρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2018, το 2019 και το 2020 καταγράφηκαν 46, 51 και 41 θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα» αντίστοιχα, στοιχεία που αν ευσταθούν δείχνουν ήδη «απογείωση» για το 2022.

Κάθε εργατικό «ατύχημα» φέρει την υπογραφή της θωράκισης της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας

Μία ακόμα όψη της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (ΥΑΕ), η οποία δεν καταγράφεται σχεδόν πουθενά, είναι οι επαγγελματικές ασθένειες που θερίζουν στους χώρους δουλειάς. Επαγγελματική ασθένεια είναι μια ασθένεια που συνδέεται - οφείλεται σε παράγοντες κινδύνου του χώρου εργασίας.


Σε κάθε χώρο εργασίας, ανάλογα με τη δραστηριότητα, υπάρχουν κίνδυνοι ΥΑΕ που αν δεν προληφθούν μπορεί να οδηγήσουν σε εργατικά «ατυχήματα» και επαγγελματικές ασθένειες, τραυματισμούς, βαριές αναπηρίες, σοβαρά προβλήματα υγείας ή και στον θάνατο του εργαζόμενου. Οι κίνδυνοι αυτοί μπορεί να σχετίζονται π.χ. με κίνδυνο πτώσης από ύψος, τραυματισμούς κατά την εργασία με μηχανήματα που δεν πληρούν τις προδιαγραφές ασφάλειας, ηλεκτροπληξίες, πυρκαγιές - εκρήξεις, έκθεση των εργαζομένων σε επικίνδυνους χημικούς ή και καρκινογόνους παράγοντες, έκθεση σε βιολογικούς παράγοντες.

Θέλουμε οι νέες γενιές να θυμούνται τους αθλητές που έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους για μεγάλα, για υψηλά ιδανικά

 

 

Στον σύντομο χαιρετισμό του, πριν την αποκάλυψη της τιμητικής πλακέτας του ΚΚΕ για τον αγωνιστή της ΕΑΜικής αντίστασης και θρυλικό ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ, Σπύρο Κοντούλη, στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου της ΑΕΚ, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας είπε τα εξής: 

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, έξω από το νέο γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια για να τιμήσουμε τον Σπύρο Κοντούλη, έναν πραγματικό θρύλο της ΑΕΚ, ένα μέλος του ΕΑΜ, αγωνιστή της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, που βασανίστηκε, διώχθηκε κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

Θέλουμε οι νέες γενιές να θυμούνται τον Κοντούλη της ΑΕΚ, τον Γόδα του Ολυμπιακού, τον Μεσσάρη του Παναθηναϊκού και τόσους άλλους ποδοσφαιριστές, αθλητές, αγωνιστές που έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους για μεγάλα, για υψηλά ιδανικά.