Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

Αφροδίτη της Μήλου: Αν είχε χέρια μπορεί και να…μούντζωνε



 
Δεν είναι μόνο η συγκίνηση για το… “Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία”. Δεν είναι η συγκίνηση μόνο για τις φρεγάτες (μετά από τα Ραφάλ). Είναι, με αφορμή την έκθεση στο Λούβρο  για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, και κείνη η αναφορά του Μακρόν και στα 200 χρόνια από την… “είσοδο” στο Μουσείο των Παρισίων της Αφροδίτης της Μήλου.

Αλλά πώς ακριβώς έγινε αυτή η… “είσοδος”  της Αφροδίτης; Πως έφτασε από την Μήλο εκεί; Εκανε…τουρισμό; Ας θυμηθούμε, λοιπόν, την πολλή – μα πάρα πολλή – ενδιαφέρουσα, ιστορία: 

Κρίκος

 

Φωτό αρχείου 
Φωτό αρχείου

 

Η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ΑΕ είναι ένας νέος, σημαντικός κρίκος στη στρατηγική της «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας, που υπηρέτησαν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις, από το 1990, οπότε ξεκίνησε στη χώρα μας, με τις Οδηγίες και τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Τις συνέπειες θα τις βρουν ξανά μπροστά τους τα λαϊκά νοικοκυριά, όπως έγινε και σε όλες τις προηγούμενες φάσεις της «απελευθέρωσης».

Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης ότι έκανε τη ΔΕΗ ΑΕ «κερδοφόρα» και «ανταγωνιστική», ώστε ισχυρά κεφάλαια να ενδιαφέρονται σήμερα για τις μετοχές της, είναι η άλλη όψη της επίθεσης που ξεδιπλώνεται για περισσότερα από 30 χρόνια, απ' όλες τις κυβερνήσεις, ενάντια στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στην Ενέργεια, αλλά και ενάντια στην ανάγκη του λαού για φτηνό ρεύμα.

Σταθμοί σ' αυτήν την πορεία, με νόμους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, είναι οι τρεις αλλεπάλληλες μετοχοποιήσεις της ΔΕΗ, ο διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ, για να πουληθούν ως «θυγατρικές», η αδειοδότηση ιδιωτών να παράγουν ρεύμα με μονάδες φυσικού αερίου και εγγυημένα κέρδη, η απολιγνιτοποίηση και, βέβαια, η κρατική στήριξη στα μεγαθήρια της «πράσινης Ενέργειας».

Πρόλογος... και επίλογος


Με τον πρόλογο του «ασύμφορου λιγνίτη» είχε ξεκινήσει τον περασμένο Σεπτέμβρη ο τότε υπουργός Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης, την παρουσίαση για το «σχέδιο δίκαιης και αναπτυξιακής μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών», λέγοντας πως το ετήσιο μέσο μεταβλητό κόστος (ΜΜΚ) της παραγόμενης από λιγνίτη ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώνεται στα 80 ευρώ/ΜWh, ενώ η Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) ήταν στα 45 ευρώ/MWh. Παρουσίαζε δηλαδή τον λιγνίτη ως οικονομικά ασύμφορο σε σχέση με τα άλλα καύσιμα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, για να δικαιολογήσει τα λουκέτα στα εργοστάσια και την ανεργία που ήδη χτυπάει «κόκκινο» στη Δυτ. Μακεδονία. Αυτό που δεν είπε ο υπουργός είναι ότι το 2019, από τα 73,1 ευρώ/MWh (που στρογγύλεψε προς τα πάνω) του ετήσιου ΜΜΚ του λιγνίτη, τα 38 ήταν το «καπέλο» των προστίμων και της πολιτικής της ΕΕ και τα 35,1 το καθαρό κόστος, το οποίο το διάστημα 2011 - 2019 παρέμεινε σχετικά σταθερό, με τιμές που κυμάνθηκαν από 32,9 έως και 37,4 ευρώ. Ο «ακριβός» λιγνίτης, δηλαδή, προκύπτει από την πολιτική της «πράσινης ανάπτυξης», που φορτώνει με κάθε είδους «καπέλα» και πρόστιμα οτιδήποτε δεν παράγεται από τις πανάκριβες ΑΠΕ, με τελικό αποδέκτη την τσέπη του λαού. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι οι τιμές εκπομπών CO2 που χρεώνει η ΕΕ έχουν ξεπεράσει πλέον τα 50 ευρώ/τόνο, αύξηση δηλαδή κατά 50% από τον Δεκέμβρη του 2020, ενώ πολλοί είναι αυτοί που προβλέπουν τιμές μέχρι και 100 ευρώ/τόνο, ώστε να καταστούν ανταγωνιστικές οι «πράσινες» βιομηχανικές τεχνολογίες.

Να αντικρούσουμε την επίθεση που καταδικάζει τον λαό σε ενεργειακή φτώχεια


Σε ανακοίνωσή του για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο σημειώνει:

«Με γοργό βηματισμό κυβέρνηση και διοίκηση της ΔΕΗ προχωράνε στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, αυτήν τη φορά μέσω της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της κατά 750 εκατ. ευρώ, μειώνοντας ταυτόχρονα το ποσοστό συμμετοχής του Δημοσίου από 51% σε 34%, κάνοντας ακόμα παραπάνω χώρο για τους ιδιώτες. Σκοπός της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΗ, είναι να επιταχύνει και να ενισχύσει το επενδυτικό της πρόγραμμα στα 8,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2026, στοχεύοντας στην αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος των ΑΠΕ σε 9,1 GW και στην επέκτασή της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, για να επωφεληθεί από ευκαιρίες ανάπτυξης.

Στην ουσία αυτό που επιδιώκουν είναι η ενίσχυση του κεφαλαίου, στο οποίο δίνεται η δυνατότητα να διευρύνει τη δραστηριοποίησή του στον κερδοφόρο κλάδο της Ενέργειας, αξιοποιώντας την υπάρχουσα υποδομή και το δυναμικό της ΔΕΗ.

«ΕΞΩ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΑΠΌ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ»

 

Μαζική εξόρμηση της ΚΝΕ αυτή την ώρα στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης (VIDEO - ΦΩΤΟ)

 

 
 

Μαζική εξόρμηση στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, πραγματοποιούν αυτή την ώρα μέλη της Τομεακής Οργάνωσης Δυτικής Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, καταγγέλλοντας την επίθεση περιθωριακών, ακροδεξιών-φασιστικών στοιχείων με καδρόνια, λοστούς και φωτοβολίδες σε βάρος φοιτητών, έξω από το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, το πρωί της Τρίτης.

Τα μέλη της ΚΝΕ, ανάρτησαν πανό που αναγράφει «Έξω οι φασίστες από τα σχολεία» και μοιράζουν την ανακοίνωση της Τομεακής Οργάνωσης, που μεταξύ άλλων τονίζει ότι η επίθεση «δεν έχει καμία σχέση με τους μαθητές, τα Μαθητικά Συμβούλια και τις δίκαιες διεκδικήσεις τους».