Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023

Mega... κοροϊδία

 

Μέχρι τώρα ξέραμε τις «mega-φωτιές». Από την περασμένη Τρίτη, η κυβέρνηση εφηύρε στο προπαγανδιστικό λεξιλόγιό της και την έννοια της «mega-καταιγίδας». Τέρμα οι «κατακλυσμοί», οι «νεροποντές» και όλα όσα ξέραμε μέχρι σήμερα. Τώρα είμαστε αντιμέτωποι με mega φυσικά φαινόμενα, τα οποία, σύμφωνα με την κυβέρνηση, είναι αδύνατον να αντιμετωπίσει ο κρατικός μηχανισμός, όπως έγινε και με τις πυρκαγιές πριν από λίγες μέρες. Επομένως, τι πρέπει να κάνει ο λαός; Να κάτσει σπίτι (αν δεν του το μαζέψει το φουσκωμένο ποτάμι), να μη χρησιμοποιεί αυτοκίνητο (αν δεν το βρει κι αυτό κάπου στη θάλασσα) και να κάνει υπομονή (στα σκοτάδια, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, όπως έγινε στον Βόλο). Στη Μαγνησία, στα Τρίκαλα, στην Καρδίτσα μάλιστα το κράτος πέρασε από τις συστάσεις στις απαγορεύσεις, επιβάλλοντας «lockdown» μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα!

Κι όμως, το μόνο ...mega σ' αυτήν την υπόθεση, που γίνεται όλο και mega-λύτερο, είναι η κοροϊδία και οι ευθύνες κυβέρνησης, Τοπικής Διοίκησης και κρατικού μηχανισμού. Αυτοί είναι που αφήνουν τον λαό εκτεθειμένο, χωρίς ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία και σχέδιο. Αυτοί του κουνάνε κι από πάνω το δάχτυλο ότι δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του και γι' αυτό κινδυνεύει και πνίγεται. Ε, λοιπόν, τέρμα, ως εδώ! Οργανωμένος ο λαός να διεκδικήσει τώρα την προστασία του από τα φυσικά φαινόμενα. Να δυναμώσει και στην κάλπη τους συνδυασμούς του ΚΚΕ, τη μόνη δύναμη που αποκαλύπτει την εγκληματική πολιτική όλων των άλλων δυνάμεων και παλεύει μαζί με τον λαό για να μην καίγεται το καλοκαίρι και να μην πνίγεται τον χειμώνα.

Στο πάτωμα το λαϊκό εισόδημα για να «υγιαίνουν» οι επενδύσεις

 

Eurokinissi

Το «σύρσιμο» της κατανάλωσης και τις υψηλές «πτήσεις» των κερδών και επενδύσεων των επιχειρηματικών ομίλων, με βάση την ένταση της εκμετάλλευσης, τα προνόμια κάθε είδους και τα «προαπαιτούμενα» του Ταμείου Ανάκαμψης, αποτυπώνουν τα στοιχεία που δημοσίευσε χτες η ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Σύμφωνα με αυτά, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) με όρους όγκου κατά το 2ο τρίμηνο του 2023 παρουσίασε αύξηση κατά 1,3% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2023, ενώ σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο του 2022 παρουσίασε αύξηση κατά 2,7%.

Παράλληλα η ΕΛΣΤΑΤ προχώρησε σε αναθεώρηση της εκτίμησης για το α' τρίμηνο του έτους, με το ΑΕΠ να αυξάνεται με ρυθμό 2%, από 2,1% που ήταν η αρχική πρόβλεψη.

Οι μεταβολές των κυριότερων μακροοικονομικών μεγεθών με όρους όγκου, με εποχική διόρθωση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, έχουν ως εξής:

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,2% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2023.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 0,3% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2023.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 1,2% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2023. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 9,8%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 1,4%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 1,0% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2023. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,4%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,2%.

Κανείς να μη συμβιβαστεί...

 

Αποτροπιασμό και οργή προκαλούν οι σκηνές που εκτυλίχτηκαν προχτές το βράδυ στο λιμάνι του Πειραιά, με τον 36χρονο που ρίχτηκε σαν τσουβάλι στη θάλασσα και τον άφησαν να πνιγεί στις δίνες της προπέλας. Καμία δικαιολογία, κανένα άλλοθι, κανένα «νομικό - τεχνικό» εφεύρημα δεν μπορεί να σκεπάσει την απανθρωπιά αυτής της δολοφονικής ενέργειας και τους αυτουργούς της.

Οχι μόνο εκείνους που πέταξαν τον άτυχο νέο στο αφρισμένο νερό, εμποδίζοντάς τον με ζήλο να ανέβει στο πλοίο, αλλά και το μεγάλο αφεντικό, την ακτοπλοϊκή εταιρεία, που δεν έκανε τίποτα για να τον σώσει από βέβαιο πνιγμό, συνέχισε το δρομολόγιο σαν να μη συμβαίνει τίποτα και στη συνέχεια προσπάθησε να συγκαλύψει τις εγκληματικές ευθύνες της.

Η κάμερα δείχνει τον 36χρονο να τρέχει να προλάβει το πλοίο, ενώ ο καταπέλτης «πατάει» ακόμα στην προβλήτα. Ομως ο χρόνος είναι χρήμα για τους ακτοπλόους εφοπλιστές και δεν επιτρέπει χασομέρια. Ο αργοπορημένος επιβάτης αντιμετωπίζεται σαν απειλή και εισβολέας, που βάζει σε κίνδυνο το χρονοδιάγραμμα απόπλου, ποιος ξέρει και τι άλλο από όσα θεωρεί σημαντικά η εταιρεία.

Οι υπεύθυνοι από το πλήρωμα «καθαρίζουν» σε δευτερόλεπτα με προπηλακισμούς, χωρίς καμία πρόθεση να συνεννοηθούν, πόσο μάλλον να κάνουν το αυτονόητο: Να προστατεύσουν τον άνθρωπο που βρίσκεται στον καταπέλτη, την ώρα που το πλοίο αναχωρεί και δίπλα του χάσκει το κενό. Πρόκειται για ξεκάθαρο έγκλημα.

ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Αποκαλυπτική η στάση του κυβερνητικού συνδικαλισμού για το συλλαλητήριο της ΔΕΘ

 

Από την κινητοποίηση το 2022
Από την κινητοποίηση το 2022

 

Σε δήλωσή τους οι εκλεγμένοι της ΔΑΣ στην Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ) Σίσσυ Πολυκάρπου και Στέλιος Γαλατιανός, για τη στάση του κυβερνητικού συνδικαλισμού στο συλλαλητήριο της ΔΕΘ, σημειώνουν:

«Την Πέμπτη 31 Αυγούστου συνεδρίασε η ΕΕ της ΕΔΟΘ με βασικό θέμα τη "διοργάνωση του συλλαλητηρίου της ΔΕΘ". Από την πρώτη στιγμή φάνηκε πως η μόνη "πρεμούρα" των εκπροσώπων του κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥ/ΠΑΣΚΕ και ΕΑΕΚ - ΣΥΡΙΖΑ) ήταν να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή της ΕΔΟΘ στη συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΘ, εκεί όπου κάθε χρόνο μαζεύονται εργατοπατέρες και εκπρόσωποι κομμάτων, για να "ρίξουν στάχτη στα μάτια" των εργαζομένων ότι τάχα κόπτονται για τους μισθούς και τα δικαιώματά τους. Μάλιστα, έκαναν και προτάσεις για καθημερινά ραδιοφωνικά σποτ (!), χορηγούμενες διαφημίσεις στο facebook και αφίσες, για να προπαγανδιστεί η συγκέντρωσή τους. Τους ενημερώσαμε πως η έλλειψη μαζικότητας στις συγκεντρώσεις τους δεν είναι πρόβλημα επικοινωνιακό. Οι εργαζόμενοι τους γυρίζουν την πλάτη, γιατί η γραμμή τους είναι συμβιβασμένη και είναι άφαντοι από τους χώρους δουλειάς και μακριά από τους εργαζόμενους και τα προβλήματά τους.

Σταθμός κλιμάκωσης

 

Από το περσινό συλλαλητήριο στη ΔΕΘ
Από το περσινό συλλαλητήριο στη ΔΕΘ

 

Μαζικό αγωνιστικό σταθμό στη δράση των σωματείων, για κλιμάκωση το επόμενο διάστημα και με απεργιακή κινητοποίηση, αποτελεί το μεγάλο συλλαλητήριο του Σαββάτου στη ΔΕΘ.

Ολο και περισσότεροι λόγοι προστίθενται καθημερινά για να δώσουν μαζικό και μαχητικό «παρών» οι εργαζόμενοι, οι βιοπαλαιστές, οι νέοι και οι νέες πίσω από τα πανό των σωματείων τους, των συλλόγων, των επιτροπών αγώνα, την ώρα που ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ θα παρουσιάζει τις νέες δεσμεύσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Το ίδιο το αντεργατικό νομοσχέδιο που σκοπεύει να ψηφίσει η κυβέρνηση σε λίγες μέρες, ώστε να δώσει στην εργοδοσία περισσότερα όπλα για το ξεζούμισμα των εργαζομένων, φανερώνει στην πράξη τι φέρνει στην εργατική τάξη η «φυγή προς τα μπρος», η «Ελλάδα 2.0.», η «Ανάκαμψη και Ανθεκτικότητα», δηλαδή η καπιταλιστική ανάπτυξη.