Τρίτη 28 Αυγούστου 2018

Ξεδιπλώνεται το «μεταμνημονιακό μνημόνιο»

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ


Τα ζητήματα της «μεταμνημονιακής εποπτείας» θα συζητηθούν στο Γιούρογκρουπ της επόμενης βδομάδας
Copyright 2018 The Associated
Τα ζητήματα της «μεταμνημονιακής εποπτείας» θα συζητηθούν στο Γιούρογκρουπ της επόμενης βδομάδας
Με οδικό χάρτη τις «ειδικές δεσμεύσεις της Ελλάδας που θα διασφαλίσουν τη συνέχιση και ολοκλήρωση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων τη μετα-προγραμματική περίοδο», όπως αυτές καταγράφονται στη συμφωνία στο Γιούρογκρουπ, εξελίσσονται οι αντιλαϊκές διεργασίες ενόψει της κατάθεσης του προσχεδίου κρατικού προϋπολογισμού για το 2019.
 Σε αυτό το πλαίσιο, το συμβούλιο Γιούρογκρουπ συνεδριάζει στις 7 Σεπτέμβρη, όπου αναμένεται να συζητηθούν τα ζητήματα και οι διαδικασίες των «μεταμνημονιακών» «αξιολογήσεων», που θα διενεργούνται σε τριμηνιαία βάση καταπώς προβλέπεται στη συμφωνία. Η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα προετοιμαστεί στην Ομάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ, που προγραμματίζεται για τις 30 Αυγούστου. 

Αμέσως στη συνέχεια, τα κλιμάκια της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ επανέρχονται στην Αθήνα στις 10 Σεπτέμβρη, προκειμένου να διενεργήσουν τον πρώτο κύκλο της «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης». Το κυρίαρχο ζήτημα για την τρέχουσα περίοδο αφορά το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019, που κατατίθεται στη Βουλή την 1η Οκτώβρη, καθώς βέβαια και την πορεία εκτέλεσης του φετινού κρατικού προϋπολογισμού και τις γενικότερες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.

Κανένας συμβιβασμός! Αγώνας ενάντια στην πολιτική που κάνει στάχτη τη ζωή των εργαζομένων


Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, στη χτεσινή συγκέντρωση στη Νέα Μάκρη

Ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της φονικής πυρκαγιάς
Ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της φονικής πυρκαγιάς
Είμαστε σήμερα εδώ στη Νέα Μάκρη, λίγες μέρες μετά τη μεγάλη καταστροφή που χτύπησε την περιοχή, που κόστισε τη ζωή ανθρώπων, που κατέστρεψε λαϊκές περιουσίες, που ανέδειξε πάνω απ' όλα το πόσο εκτεθειμένος, ευάλωτος, απροστάτευτος είναι ο λαός, οι κάτοικοι μιας περιοχής μισή ώρα από την Αθήνα.
 Είμαστε σήμερα εδώ για να πούμε ότι δεν συμβιβαζόμαστε με τη σημερινή βαρβαρότητα, δεν συμβιβαζόμαστε εν έτει 2018 να χάνονται άνθρωποι από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες.

Δεν συμβιβαζόμαστε με το γεγονός ότι σε μια περιοχή μισή ώρα από το κέντρο της Αθήνας, όπου πλέον ζουν μόνιμα χιλιάδες οικογένειες, φιλοξενούνται παιδιά σε κατασκηνώσεις, παραθερίζουν συμπολίτες μας - ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες ζει μία δεύτερη Αθήνα - μπορεί να χάσεις τη ζωή σου από μια αναμφισβήτητα μεγάλη πυρκαγιά.

Είμαστε εδώ όμως, ταυτόχρονα, και για να εκφράσουμε για μια ακόμη φορά την αλληλεγγύη μας, τη στήριξή μας στους ανθρώπους που έχασαν τα πάντα, που έχασαν κόπους μιας ζωής, που πάνω απ' όλα έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα.

ΒΟΗΘΕΙΑ! Έρχονται οι ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ και η ΑΝΑΠΤΥΞΗ




Η ανά­πτυ­ξη της Ελ­λη­νι­κής οι­κο­νο­μί­ας είναι προ των πυλών.
Αλή­θεια με ποιόν τρόπο μπο­ρεί να έρθει η ανά­πτυ­ξη; Ποιοι είναι οι μη­χα­νι­σμοί της; Γιατί δεν μπο­ρού­με να την έχου­με συ­νε­χώς; Και τε­λι­κά, εί­μα­στε σί­γου­ροι ότι την θέ­λου­με;

Σε προη­γού­με­νο άρθρο  εί­χα­με μι­λή­σει για την κρίση. Στο άρθρο εκεί­νο λέ­γα­με ότι Κρίση και Ανά­πτυ­ξη είναι οι δύο πλευ­ρές του ίδιου νο­μί­σμα­τος και ότι η μία φάση στον οι­κο­νο­μι­κό κύκλο, ακο­λου­θεί υπο­χρε­ω­τι­κά την άλλη (πράγ­μα που το πα­ρα­δέ­χο­νται όλοι οι αστοί οι­κο­νο­μο­λό­γοι). Μά­λι­στα εί­χα­με απο­δεί­ξει ότι η Υπε­ρα­ξία η οποία πα­ρα­μέ­νει στα χέρια των κα­πι­τα­λι­στών, είναι και η αιτία για να μειω­θεί η ζή­τη­ση των αγα­θών που πα­ρά­γει η οι­κο­νο­μία, και στο τέλος να μπού­με στην φάση της οι­κο­νο­μι­κής κα­πι­τα­λι­στι­κής κρί­σης.

Στο άρθρο αυτό θα δούμε, το πώς λει­τουρ­γεί η Ανά­πτυ­ξη και συ­γκε­κρι­μέ­να η δια­δι­κα­σία της κα­πι­τα­λι­στι­κής πα­ρα­γω­γής, η οποία ανα­γκα­στι­κά και νο­μο­τε­λεια­κά θα οδη­γή­σει σε κρίση.

ΑΠΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΚΡΕΤΙΝΟΥ: Νεοφιλελεύθερος ή αριστερός οπαδός των μνημονίων;






Από atexnos

«Η Ελλάδα που οραματιζόμαστε θα είναι μια χώρα στην οποία η παραγωγή του πλούτου θα έχει την ίδια εξέχουσα σημασία με τη διανομή του. Δεν οραματιζόμαστε μια Ελλάδα στην οποία την ώρα που εκτοξεύονται τα επιχειρηματικά κέρδη, οι εργαζόμενοι θα αμείβονται με χαρτζιλίκια, θα είναι αδήλωτοι, θα είναι ανασφάλιστοι και διαρκώς αναλώσιμοι».

Τα παραπάνω είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε μια αποστροφή της ομιλίας του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ (28.8.2018).

Απατηλή προπαγάνδα



Στην απατηλή κυβερνητική προπαγάνδα για τη «νέα εποχή» που τάχα φέρνει στο λαό το «τέλος των μνημονίων», κεντρική θέση κατέχουν τα Εργασιακά, με αιχμή τις συνεχείς αναφορές στις Συλλογικές Συμβάσεις και τον κατώτατο μισθό.

Η κυβέρνηση που επί 3,5 χρόνια, πάνω στο ήδη γονατισμένο εργατικό - λαϊκό εισόδημα από τα χτυπήματα των προκατόχων της, πρόσθεσε αλλεπάλληλες μειώσεις του αφορολόγητου ορίου και νέα χαράτσια, η κυβέρνηση που έχει ήδη ψηφίσει νέα μείωση του αφορολόγητου ώστε η δαγκάνα να «πιάνει» ακόμα και τα ψίχουλα του κατώτατου μισθού, λέει προκλητικά ότι «βασικό μέλημά μας είναι η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων»!

Η κυβέρνηση που πρόσθεσε ένα σωρό νέα αντεργατικά χτυπήματα, στο απεργιακό δικαίωμα, στην κυριακάτικη αργία, στο χρόνο εργασίας, στο θέμα των ομαδικών απολύσεων κ.ά., μιλάει για... «υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Δακτυλίδια


Ενόψει της τριμερούς συνάντησης των ΥΠΕΞ Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, στα μέσα Σεπτέμβρη στην Ιερουσαλήμ, βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναλύσεις για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο και το ρόλο που διεκδικεί να παίξει η Ελλάδα. Σε μία απ' αυτές, το Ισραήλ εμφανίζεται να παίρνει οριστικά το «δακτυλίδι» από τις ΗΠΑ ως ο «εγγυητής» των συμφερόντων τους στην ευρύτερη περιοχή, αντί της Τουρκίας που έπαιζε αυτόν το ρόλο μέχρι την κρίση στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με αρθρογραφία στον Τύπο, διευρύνει τις δυνατότητες της ελληνικής αστικής τάξης να αναβαθμίσει το ρόλο της στην Ανατ. Μεσόγειο, σε βάρος της Τουρκίας, επεκτείνοντας «χωρίς αγκυλώσεις και αναστολές» τις στρατιωτικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις με το Ισραήλ. Μάλιστα, κατά τους ίδιους αναλυτές, αυτό είναι το διακύβευμα της επικείμενης τριμερούς στο Ισραήλ, αλλά και των πολυμερών με την Αίγυπτο, η οποία αναδεικνύεται επίσης σε «πυλώνα» των αμερικανικών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, και ανεξάρτητα από την «ακρίβεια» των αναλύσεών τους, αυτό που περιγράφουν όλοι είναι η βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και κατ' επέκταση στις αντιθέσεις που προκύπτουν από τα ανταγωνιστικά ιμπεριαλιστικά συμφέροντα, ως προϋπόθεση για την «αναβάθμιση» της Ελλάδας, δηλαδή της αστικής τάξης, στην περιοχή. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται, βέβαια, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας, αλλά και για τους λαούς της Μέσης Ανατολής, που στενάζουν κυριολεκτικά από τις κατοχικές δυνάμεις και την επιθετικότητα του Ισραήλ.