Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

“Quiz” βρείτε της ομοιότητες και διαφορές με την χώρα μας;

 Εισαγγελική έρευνα κατά των οίκων αξιολόγησης.

Ο εισαγγελέας Ρουτζέρο στην έρευνα που πραγματοποιείται στην Ιταλία κατηγόρησε πέντε στελέχη της Standard & Poors, με το κακουργηματικό αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς κατά συρροή. Τώρα, η έρευνα συνεχίζεται και για τους οίκους αξιολόγησης των Moody’s και Fitch.
Η εισαγγελική έρευνα συνεχίζεται και αυτό από μόνο του είναι είδηση. Για τις εξελίξεις της υπόθεσης βέβαια, τα πάντα καλύπτονται από το απόλυτο δικαστικό απόρρητο, αλλά θα μπορούσαν να ανοίξουν προοπτικές που προμηνύονται εφιαλτικές για την κυβέρνηση τεχνοκρατών της γείτονος χώρας.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:
Σε συνέχεια και συνέπεια της μήνυσης τον Μάη του 2010 από οργανώσεις της Ιταλίας εναντίον του οίκου Moody’s, ο εισαγγελέας της πόλης Τράνι, Μικέλε Ρουτζέρο, αποφάσισε να ανοίξει ποινική έρευνα εναντίον του διεθνούς οικονομικού οίκου αξιολόγησης, για μια ανακοίνωση που είχε δημοσιεύσει τον Μάη του 2010, η οποία είχε αποσταθεροποιήσει τις εγχώριες αγορές και είχε προκαλέσει την κατάρρευση των Ιταλικών μετοχών και ομολόγων.
Οι έρευνες είχαν συνεχιστεί προκαλώντας τον εισαγγελέα να περάσει από «κόσκινο» και την δραστηριότητα και άλλων οίκων αξιολόγησης όπως του Fitch και της Standard & Poor’s, που επίσης πρωταγωνίστησαν σε δημοσιεύσεις και αποφάσεις που επέφεραν την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας.
Μερικές μέρες πριν, και αφού πέρασαν κάτι περισσότερο από δυο χρόνια εργασίας και έρευνας, για την Standard & Poor’s ο εισαγγελέας κατέληξε στο να στοιχειοθετήσει την κατηγορία του εγκλήματος της χειραγώγησης κατά συρροή και με στόχο την απολαβή χρημάτων για πέντε άτομα:

Το ημερολόγιο της κρισης!