Τρίτη 11 Ιουνίου 2019

ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΟΥΛΗ 2019/ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ


Μήπως με την κριτική που ασκεί το ΚΚΕ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει το δρόμο για τη ΝΔ;


Αν κάποιος δικαίωσε και ξέπλυνε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με την πολιτική του και άρα «άνοιξε το δρόμο» για την επικείμενη κυβερνητική εναλλαγή, αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός με την πολιτική του έσπειρε απογοήτευση, παραίτηση, υποταγή στο «ρεαλισμό» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αναπαρήγαγε με τη στάση του τη λογική «όλοι είναι ίδιοι»...

  • Ο ΣΥΡΙΖΑ, που κατηγορεί το ΚΚΕ, είναι αυτός που μαζί με τη ΝΔ ψήφισε το τρίτο μνημόνιο, συνεχίζοντας το έργο της δικής της κυβέρνησης, για να εφαρμόσει τα απανωτά πακέτα των αντιλαϊκών μέτρων. Νωπές είναι άλλωστε οι αποκαλύψεις ότι ακόμα και το 2015 είχε ανοίξει η συζήτηση για συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, προκειμένου να μην υπάρχει ούτε η παραμικρή υπόνοια στους «θεσμούς» ότι δεν θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα το τρίτο μνημόνιο. Τελικά αποδείχτηκε ότι και μόνος του ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να το υλοποιήσει μέχρι κεραίας.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που ψήφισε μαζί με τη ΝΔ εμβληματικούς νόμους υπέρ του κεφαλαίου, όπως αυτόν για τον περιορισμό του απεργιακού δικαιώματος, αλλά και για τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού από τις κυβερνήσεις με ουσιαστική απαγόρευση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Αντίστοιχα, μαζί ψήφισαν τις φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο, τα προνόμια στους εφοπλιστές, τα δωράκια στους φαρμακοβιομήχανους, τις μειώσεις φόρων στα επιχειρηματικά κέρδη, τις εισφοροαπαλλαγές στα ασφαλιστικά ταμεία κ.ο.κ.

ΑντιΚΚΕ αθλιότητες παλιάς κοπής...


«Αυριανή» 1989
«Αυριανή» 1989
Η άθλια επίθεση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη Βουλή σε βάρος του ΚΚΕ, την περασμένη Παρασκευή, ο οποίος είπε ότι εάν κερδίσει τις εκλογές του Ιούλη η ΝΔ θα φταίει το ΚΚΕ, ήρθε να επιβεβαιώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί κατά γράμμα τις ΠΑΣΟΚικές αθλιότητες. Ηρθε να επιβεβαιώσει δηλαδή ότι η πολιτική ξεφτίλα ακόμα κι όταν έχει πιάσει πάτο, μπορεί να φτάσει ακόμα πιο βαθιά.
 Απ' ό,τι φαίνεται όμως οι ΣΥΡΙΖΑίοι δεν μπαίνουν καν στον κόπο να επεξεργαστούν νέα επιχειρήματα στην επίθεσή τους ενάντια στο ΚΚΕ αλλά δανείζονται ατόφιες τις αθλιότητες που εκτόξευαν απέναντι στο Κόμμα τα στελέχη και τα επιτελεία του ΠΑΣΟΚ. Το παιχνιδάκι αυτό παίζεται ήδη από τη δεκαετία του 1980, έχει όμως ενδιαφέρον να δούμε τις ομοιότητες με όσα λέγονταν στο σχετικό πιο πρόσφατο παρελθόν.

-- Το Φλεβάρη του 2007, ο τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Α. Παπανδρέου, λίγο πριν από τις εκλογές του Σεπτέμβρη, από το ίδιο βήμα που μίλησε ο Τσακαλώτος, από τη Βουλή, είπε το αμίμητο: «Το ΚΚΕ είναι αριστερός ψάλτης της Δεξιάς». Αυτό το είπε ο ίδιος άνθρωπος που είχε τοποθετήσει ως βουλευτές Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ τον Μάνο και τον Ανδριανόπουλο! Μήπως βλέπετε ομοιότητες με τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ; Στελέχη των ακροδεξιών ΑΝΕΛ, με τους οποίους συνεργάστηκαν επί 4 χρόνια, τοποθετήθηκαν και τοποθετούνται στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Λίγες μέρες μετά, κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ (Π. Ευθυμίου, Μ. Χρυσοχοΐδης, Α. Διαμαντοπούλου) με δηλώσεις τους ζητούν «να τεθούν όρια στο ΚΚΕ».

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ



Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονται τα εξής:

«Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και της ΝΔ, είναι πλήρως ενταγμένο στις "μνημονιακές" και "μεταμνημονιακές" δεσμεύσεις των "ματωμένων" πλεονασμάτων και της αυστηρής εποπτείας. Γι’ αυτόν το λόγο και στο πρόγραμμά του περιλαμβάνονται είτε ανέξοδες υποσχέσεις προς το λαό είτε μέτρα που ήδη είχε εξαγγείλει τα προηγούμενα χρόνια και ποτέ δεν υλοποίησε, όπως η απορρόφηση όλων των παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Οι δε αοριστολογίες για "πολλές και καλές δουλειές", για τις οποίες μιλάει με τα ίδια σχεδόν λόγια και η ΝΔ, στόχο έχουν να συγκαλύψουν τη ζούγκλα των ελαστικών εργασιακών σχέσεων που μαζί διαμόρφωσαν. Ακόμη και η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ παραπέμπεται για το μέλλον, ενώ εργαζόμενοι σε πολλές επιχειρήσεις περιμένουν ακόμα να δουν την προηγούμενη αύξηση του κατώτατου μισθού, που θεσμοθετήθηκε στα χαρτιά και δεν υλοποιείται στην πράξη.

Το πιο σημαντικό είναι ότι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και των άλλων κομμάτων έχει έναν καθοριστικό κοινό παρανομαστή: Στήριξη των λίγων του μεγάλου κεφαλαίου με πρόσθετα προνόμια και φοροαπαλλαγές και με την ψεύτικη ελπίδα προς το λαό ότι κάτι μπορεί να περισσέψει και για εκείνον».

Συριζέικα θρασίμια σε αντιΚΚΕ αποστολή



Κάτι θρασίμια “ΣΥΡΙΖΟπαιδα” (ξέρω μερικά ξιπασμένα στο νησί μου), κουνάν το δάχτυλο σε κάποιους ΚΚΕδες λέγοντας : “Γιατί δε ψηφίσατε το νόμο για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου;”. Και το λένε αυτό σαν να είναι δήθεν από θέση ισχύος.

Κάτι θρασίμια “ΣΥΡΙΖΟπαιδα” (ξέρω μερικά ξιπασμένα στο νησί μου), κουνάν το δάχτυλο σε κάποιους ΚΚΕδες λέγοντας: “Γιατί δε ψηφίσατε το νόμο για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου;”. Και το λένε αυτό σαν να είναι δήθεν από θέση ισχύος. Με το τουπέ αυτουνού που δεν επιδέχεται καμιάς αμφισβήτησης η ρήση του. Σα να λέει “τώρα σε τάπωσα”. Πριν λίγο καιρό έλεγαν το ίδιο για την απλή αναλογική, για τον κατώτατο μισθό κλπ. Άκου λοιπόν θρασίμι. 

Ποιος ψήφισε την αύξηση του αφορολόγητου; 

Πες μου πρώτα: Ποιος ψήφισε την αύξηση του αφορολόγητου και πότε; Ποιος φωτεινός εγκέφαλος σκέφτηκε ότι πρέπει να πληρώνουν φόρο όσοι παίρνουν 400 ευρώ το μήνα, συνταξιούχοι, άνεργοι, ή και εργαζόμενοι (του νέου είδους των 350 ευρώ); Να σε ακούσω να το λες. 

Μαγειρέματα...


Ποιος έκανε τις περισσότερες και μεγαλύτερες περικοπές στις συντάξεις; Ο ΣΥΡΙΖΑ ή οι ΝΔ - ΠΑΣΟΚ; Σε αυτό το ψευτοδίλημμα προσπαθεί να σύρει προεκλογικά το λαό ο ΣΥΡΙΖΑ, που μέσω της κυριακάτικης «Αυγής» αναπαράγει τα γνωστά δικολαβίστικα τερτίπια της κυβερνητικής προπαγάνδας, προκειμένου να «βγάλει λάδι» τη δική του αντιλαϊκή πολιτική. Τελικά, το μόνο που πετυχαίνει είναι να αθωώσει την πολιτική και των προηγούμενων κυβερνήσεων, την οποία επάξια συνέχισε, όσο κι αν ζητάει τώρα να «μηδενίσει το κοντέρ» και ο λαός να τον εμπιστευτεί ξανά ως το «μικρότερο κακό». Ετσι, με στατιστική του τύπου «τρεις το λάδι, τρεις το ξίδι...» η προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να διαχωρίσει τις σκληρές περικοπές που επέβαλε την πενταετία 2015 - 2019 από τις περικοπές της πενταετίας 2010 - 2014. Για τους συνταξιούχους όμως οι περικοπές αυτές δεν διαχωρίζονται, αλλά αθροίζονται. Γιατί πάνω στις ανελέητες περικοπές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε τις δικές του, εξίσου ανάλγητες, και μάλιστα τη δική του επίθεση την έντυσε με τα χρώματα της «ισονομίας» και της «δικαιοσύνης».

Κρεσέντο κάλπικων προσδοκιών, εκβιαστικών διλημμάτων και υπεράσπισης όλων των αντιλαϊκών πεπραγμένων


Eurokinissi
Με έναν ορυμαγδό κάλπικων προσδοκιών, εκβιαστικών διλημμάτων και υπεράσπισης όλων των αντιλαϊκών πεπραγμένων της προηγούμενης τετράχρονης διακυβέρνησης, παρουσιάστηκε χτες σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη τετραετία, από υπουργούς και στελέχη της κυβέρνησης και τον πρόεδρο του κόμματος Αλ. Τσίπρα.
 Ο Αλ. Τσίπρας, στην ομιλία του, προσπερνώντας τις «μεταμνημονιακές» δεσμεύσεις που έχει υπογράψει με τους ιμπεριαλιστικούς «θεσμούς» και αποτελούν την αντιλαϊκή ατζέντα της επόμενης μέρας, όπως υπενθύμισε και η πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν, ισχυρίστηκε για μια ακόμα φορά ότι «η Ελλάδα δεν είναι πια (...) η Ελλάδα των μνημονίων» και πως «για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια (...) συζητάμε για το δικό μας πρόγραμμα (...) που θα εγκρίνει ο ελληνικός λαός και όχι για ένα πρόγραμμα που θα κληθεί να εγκρίνει η τρόικα»!

Παράλληλα, επαναλαμβάνοντας για μια ακόμη φορά τη θεωρία του «ρεαλισμού» της υποταγής στα συμφέροντα του κεφαλαίου και του αντιλαϊκού «μονόδρομου», με την οποία «ξεπουπούλιασε» όλα τα προηγούμενα χρόνια αξίες και ιδανικά, ξεπλένοντας και ξαναφέρνοντας στον αφρό ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ισχυρίστηκε με θράσος ότι «η Αριστερά δεν έγινε κυβέρνηση για να επαναλάβει ό,τι έκαναν και οι άλλοι», αλλά ότι «αναγκάστηκε να ακολουθήσει δύσκολα μονοπάτια ακριβώς για να μην επαναλάβει ό,τι οι άλλοι» και «για να πετύχει εκεί που οι άλλοι απέτυχαν», για να «είμαστε εκτός μνημονίων».

Επικίνδυνες «εκκρεμότητες»


Φωτό αρχείου από άσκηση στο Αιγαίο 
Φωτό αρχείου από άσκηση στο Αιγαίο

Νέες επικίνδυνες εξελίξεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο προμηνύει η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, ιδιαίτερα στην κυπριακή ΑΟΖ, σε συνδυασμό με το παζάρι ΗΠΑ - Τουρκίας, που φτάνει σε κρίσιμο σημείο.

Ούτε μεμονωμένες ούτε «αδέσποτες» είναι οι φωνές που καλούν προεκλογικά σε επιτάχυνση των διεργασιών για διευθετήσεις στα ζητήματα που προβάλλει η Τουρκία, και μάλιστα «όχι ευχάριστων» για την Ελλάδα. Ουσιαστικά καλλιεργείται κλίμα συνεκμετάλλευσης και αποδοχής των ιμπεριαλιστικών σχεδίων για Αιγαίο και Κυπριακό, που προβάλλονται ως μονόδρομος.

Η συζήτηση αυτή δεν γίνεται βέβαια «στον αέρα».

Τα προηγούμενα χρόνια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πραγματικά απογείωσε την ελληνική εμπλοκή στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, αναλαμβάνοντας ρόλο «μεντεσέ» στα παζάρια ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και Τουρκία προκειμένου να ανακοπεί η προσέγγιση της τελευταίας με τη Ρωσία.