Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020

Ανήξεροι


«Η Ελλάδα δεν φέρει καμία ευθύνη για τα τραγικά γεγονότα στη Συρία και δεν θα υποστεί τις συνέπειες αποφάσεων που έχουν πάρει άλλοι» ήταν το μήνυμα που ανάρτησε ο πρωθυπουργός για τις εξελίξεις στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό. Αφού πρώτα έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν τις βάσεις για να εξαπολύονται οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε βάρος των λαών, από τη Συρία έως το Αφγανιστάν, αφού «ζέσταναν» και συνεχίζουν να «ζεσταίνουν» την πλάτη του ΝΑΤΟικού συμμάχου, της Τουρκίας, για τις «δικαιολογημένες ανησυχίες» της στα ζητήματα της «ασφάλειας», που αξιοποιούνται για να νομιμοποιηθεί η επέμβαση ενάντια στον συριακό λαό, αφού έβαλαν την υπογραφή τους στις κατάπτυστες συμφωνίες ΕΕ - Τουρκίας, που κάνουν την Ελλάδα φυλακή της ΕΕ απέναντι στους κυνηγημένους και «μοχλό πίεσης» στα κάθε είδους ιμπεριαλιστικά παζάρια, οι αστικές κυβερνήσεις παριστάνουν τώρα τις «ανήξερες» για το τι προκαλεί το κύμα των προσφύγων και την αξιοποίησή τους από την τουρκική κυβέρνηση, αλλά και ευρύτερα, στα γεωπολιτικά τους παιχνίδια και τις αντιθέσεις. Ακόμη περισσότερο, η κυβέρνηση της ΝΔ, με τον ΣΥΡΙΖΑ να βάζει πλάτη, συνεχίζουν να παρουσιάζουν εμμέσως πλην σαφώς ως «λύση» του προβλήματος την αιτία του, την ενεργότερη δηλαδή εμπλοκή σε αυτά τα επικίνδυνα σχέδια. Ο λαός μας όμως έχει πλέον παραπάνω από αρκετή πείρα για το πού οδηγεί αυτή η πορεία και μπορεί να την αξιοποιήσει για να σπάσει το επικίνδυνο «σπιράλ» της εμπλοκής.

Ή εγκληματίες ή δεσμοφύλακες;



    Γίνεται πολύς λόγος τις τελευταίες ημέρες για «θεαματική αλλαγή» στην πολιτική της Ελλάδας στο προσφυγικό ή και στα εθνικά της ζητήματα. Ο λόγος αυτός ερμηνεύει ως ριζοσπαστικές ανατροπές τις δύο κινήσεις στις οποίες προέβη η ελληνική κυβέρνηση μετά τις εξελίξεις που πυροδότησαν τα γεγονότα στο Ιντλίμπ της Συρίας. Η πρώτη ήταν η έκφραση έμμεσων αντιρρήσεων στην σύνοδο των εκπροσώπων των κρατών μελών στο ΝΑΤΟ για το ψήφισμα συμπαράστασης στην Τουρκία η οποία -κατά το ΝΑΤΟ- δέχεται επίθεση από τους Σύρους στο συριακό έδαφος.
Το «έμμεσων» αναφέρεται στο αιτιολογικό της ελληνικής θέσης – η ελληνική αντιπροσωπεία δεν θα είχε αντίρρηση να «συμπαρασταθεί» στην Τουρκία εάν στο ανακοινωθέν υπήρχε κάποια μνεία ή υπόμνηση του προσφυγικού δηλαδή της ανάγκης εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας.
    Η δεύτερη κίνηση ήταν η απόφαση για «κλείσιμο» των ανατολικών συνόρων της χώρας, δηλαδή για κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων στο «σφράγισμα» των περασμάτων προς την Ελλάδα και την «ανάσχεση» των προσφυγικών ρευμάτων. Και οι δύο αυτές κινήσεις συνοδεύτηκαν από πλήθος παρεμβάσεων κυβερνητικών παραγόντων και διπλωματών σε ηγέτες, κυβερνήσεις και συλλογικά όργανα του «δυτικού» κόσμου, ειδικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όλες οι κυβερνήσεις έχουν στηρίξει πολιτικά και στρατιωτικά τις αιτίες του προσφυγικού προβλήματος





Η στρατηγική όλων των άλλων κομμάτων ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι το «καλύτερο παιδί» των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης «χρεοκόπησε στην πράξη», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, μιλώντας στη Βουλή για τα όσα συμβαίνουν στον Έβρο.
Υπογράμμισε ότι η αιτία του προσφυγικού προβλήματος είναι οι επεμβάσεις, οι πόλεμοι, ο διαμελισμός κρατών που στήριξαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα, «όχι μόνο πολιτικά, αλλά και στρατιωτικά».

«Στον αέρα» η ανανεωμένη έκδοση της επίσημης ιστοσελίδας του ΚΚΕ και ο λογαριασμός του Γραφείου Τύπου της ΚΕ στο Twitter



Ξεκίνησε τη λειτουργία του ο επίσημος λογαριασμός του Γραφείου Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ στο Twitter, στο πλαίσιο της βελτίωσης και της αναβάθμισης της παρέμβασής του Κόμματος στο διαδίκτυο.

Ο λογαριασμός είναι twitter.com/gt_kke.

Θυμίζουμε ότι ήδη είναι «στον αέρα» η ανανεωμένη έκδοση της ιστοσελίδας του ΚΚΕ.

«ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ» ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΔΕΘ


Βάζουν «ταφόπλακα» στο αίτημα να αποδοθεί ο χώρος για τις πιεστικές ανάγκες του λαού
 
 

Η σύναψη «μνημονίου συνεργασίας» μεταξύ του δήμου Θεσσαλονίκης και της ΔΕΘ - Helexpo, στο πλαίσιο εκτέλεσης του έργου ανάπλασης της ΔΕΘ, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ κ.λπ.) την περασμένη βδομάδα.

Πρόκειται για μια απόφαση που ουσιαστικά βάζει οριστικά ταφόπλακα στο πολυετές αίτημα να αποδοθεί ο χώρος για την εξυπηρέτηση των πιεστικών αναγκών του λαού της Θεσσαλονίκης.

Η εξέλιξη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής παράδοσης του δημόσιου χώρου στα επιχειρηματικά συμφέροντα και έρχεται σε μια περίοδο που δρομολογούνται ανάλογες εξελίξεις για το παραλιακό μέτωπο της πόλης, την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του γηπέδου ΠΑΟΚ στην Τούμπα κ.λπ.

Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στο Προσφυγικό και τα μέτρα της κυβέρνησης



Το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση για τις εξελίξεις στο Προσφυγικό και τα μέτρα της κυβέρνησης:

«Οι τελευταίες εξελίξεις, με τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου και τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, επιβεβαιώνουν, για μια ακόμη φορά, πως η πολιτική της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που ακολούθησαν και ακολουθούν πιστά οι ελληνικές κυβερνήσεις, είναι αυτή που ευθύνεται αφ’ ενός για τη διάλυση χωρών και τον ξεριζωμό λαών και αφ’ ετέρου για τον εγκλωβισμό των ξεριζωμένων σε νησιά και σύνορα. Αυτή η πολιτική άνοιξε το δρόμο στον Ερντογάν να θέλει να επιβάλει τις δικές του επιδιώξεις με όχημα το Προσφυγικό.

Αν δεν υπάρξει τώρα αμφισβήτηση και σύγκρουση με αυτή την πολιτική, με τον Κανονισμό του Δουβλίνου και τις συμφωνίες ΕΕ - Τουρκίας, κανένα μέτρο καταστολής, καμία υποκριτική φωνή ευαισθησίας και συμπαράστασης από αξιωματούχους της ΕΕ, αλλά και κανένα κυβερνητικό ευχολόγιο για δήθεν αλληλεγγύη από την ΕΕ, δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει την όξυνση του προβλήματος.