Δευτέρα 11 Μαΐου 2020

Κοινή Ανακοίνωση των κομμάτων της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας



Στις 10 Μάη 2020, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη των κομμάτων της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας, με θέμα: «Η πάλη των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στις συνθήκες της πανδημίας και της νέας καπιταλιστικής κρίσης».

Την εισηγητική ομιλία στην τηλεδιάσκεψη έκανε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος 24 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από Αυστρία, Βουλγαρία, Γαλλία, Δανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ιρλανδία, Ισπανία, Κροατία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Νορβηγία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Πολωνία, Ρωσία, Σερβία, Σουηδία, Τουρκία.

Η τηλεδιάσκεψη έγινε λίγες μέρες μετά την επέτειο της Εργατικής Πρωτομαγιάς και της 9ης Μάη - της 75ης επετείου της Αντιφασιστικής Νίκης, που φέτος τιμήθηκαν από τα Κόμματα σε ιδιαίτερες συνθήκες. Τα κόμματα της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας τίμησαν τους αμέτρητους νεκρούς των εργατικών αγώνων και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, με επικεφαλής τον Κόκκινο Στρατό, το σοβιετικό λαό και το Κόμμα των Μπολσεβίκων.

Αρκετά πληρώσαμε - Να πληρώσουν οι μεγαλοεργοδότες του κλάδου την κρίση



«Πληρώσαμε την κρίση τους, την ανάπτυξή τους, δεν θα πληρώσουμε και την πανδημία, τη νέα κρίση του σάπιου συστήματός τους» τονίζει η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης με αφορμή και το άνοιγμα των καταστημάτων.

«Ενώ εμείς κληθήκαμε να ζήσουμε με 800 ευρώ για σχεδόν δύο μήνες, τα μεγάλα κεφάλια του κλάδου μπούκωσαν σε επιδοτήσεις εκατομμυρίων, μην τυχόν και χάσουν κανένα ευρώ από τα κέρδη τους. Κέρδη που βγήκαν από τη δική μας δουλειά, όλα τα προηγούμενα χρόνια. Κέρδη που αυξήθηκαν πάνω στα τσακισμένα δικαιώματά μας, στη μερική απασχόληση, στα σπαστά ωράρια, στη δουλειά τις Κυριακές, στις απλήρωτες ώρες εργασίας, στις "Black Friday" και τις "Λευκές Νύχτες". Στην υγεία μας, στη μέση και τα χέρια μας, ακόμα και στους νεκρούς συναδέλφους μας από "εργατικά ατυχήματα"» σημειώνει η Ένωση και προσθέτει:

Η αλήθεια για τις επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων



ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΙΚΑ
& ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΑ: ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ 23 – 4ΟΣ ΟΡΟΦΟΣ  105 52 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ. (210) 52 01 573 - 52 29 442  FAX 210 52 29 907
http://www.osika.gr       E – Mail: osika@otenet.gr



Αθήνα 11/5/2020

Η αλήθεια για τις Επικουρικές Συντάξεις των Συνταξιούχων που είχαν άθροισμα Κύριας και Επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ.


«Η κυβέρνηση της ΝΔ με υπουργό τον κ. Βρούτση με τους νόμους 4051/2012 και 4093/2012 σε μεγάλη μερίδα των συνταξιούχων μείωσε τις επικουρικές συντάξεις από 20% έως 50%.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με υπουργό τον κ. Κατρούγκαλο με τον ν.4387/2016 σε αρκετούς συνταξιούχους που είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ, μείωσε τις επικουρικές συντάξεις 49% περίπου.

Συγχρόνως ψηφίστηκε μέχρι το 2023 να μην υπάρχει καμία αύξηση στις επικουρικές και δημιούργησε την προσωπική διαφορά που μέχρι θανάτου αποκλείεται να υπάρξει αύξηση.

Στη 10ετία της καπιταλιστικής κρίσης και σήμερα με την υγειονομική κρίση μόνο μείωση υπάρχει στις κύριες και στις επικουρικές. Ας αφήσουν τα τερτίπια τους και να προχωρήσει σε πραγματικές αυξήσεις σε όλους τους συνταξιούχους.

Ατομική ευθύνη τέλος! (του Νίκου Μπογιόπουλου)


Η φάση στην οποία έχει περάσει η χώρα, όπως τονίζουν οι ειδικοί και οι επιστήμονες, είναι ακόμα πιο δύσκολη από τις ημέρες της καραντίνας. 

Πολύ περισσότερο καθώς στην επιδημιολογική αβεβαιότητα προστίθεται η βεβαιότητα της βαθιάς ύφεσης που έρχεται. 

Η πειθαρχία και η αποφασιστικότητα που επέδειξε ο λαός το προηγούμενο διάστημα δεν μπορούν, πλέον, να χρησιμοποιηθούν σαν «μάσκα» για να κρυφτούν οι κρατικές ευθύνες.

  • Είναι κρατική ευθύνη να εξασφαλιστεί η προστασία των εργαζομένων σε όλους τους χώρους δουλειάς, 

Κυβέρνηση και ΔΕΗ να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τις ουρές της ταλαιπωρίας


Ουρά στα κεντρικά της ΔΕΗ 
Ουρά στα κεντρικά της ΔΕΗ

Δεν φταίει ο μεροκαματιάρης άνθρωπος και ο συνταξιούχος για τις εικόνες ντροπής και χάους από τα χαράματα στα κεντρικά της ΔΕΗ στην Αθήνα.
Κανείς δεν ξυπνάει στις 4 και στις 5 το πρωί για να στηθεί σε μια ουρά και να ταλαιπωρηθεί επί ώρες χωρίς λόγο! Δεν είναι επιλογή του. Η ανάγκη να έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, η αγωνία να μη χάσουν τη ρύθμιση, να κάνουν μεταβίβαση ή να διακόψουν συμβόλαιο είναι λόγοι για τους οποίους συνωστίζονται στις ουρές και οι αρμόδιοι όφειλαν να πάρουν μέτρα. Τα ίδια έγιναν και στις τράπεζες.

Η διοίκηση της ΔΕΗ, η Πολιτική Προστασία, τα αρμόδια υπουργεία γνωρίζουν πως υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν πρόσβαση ή δεν χειρίζονται το ίντερνετ, που δεν μπορούν να επιλύσουν το πρόβλημα τηλεφωνικά. Έπρεπε να το υπολογίσουν αυτό. Έστω και τώρα να πάρουν μέτρα για τις επόμενες ώρες και μέρες και όχι να στέλνουν την Αστυνομία για εκφοβισμό.

Και η Σοβιετική Ένωση κύριε; – “Aμερική και Μεγάλη Βρετανία νίκησαν τους ναζί” αναφέρει ο Λευκός Οίκος σε μήνυμά του για το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου



Ο πρόεδρος Τραμπ και το επικοινωνιακό του επιτελείο επέλεξαν να φτύσουν στους τάφους εκατομμύριων νεκρών της Σοβιετικής Ένωσης κι άλλων χωρών, για να λάβουν την απάντηση που τους αξίζει από σχολιαστές του διαδικτύου. 

Όταν πια δεν αρκεί το ξαναγράψιμο της ιστορίας για την επιβολή ενός αφηγήματος, υπάρχει και μια πιο απλή λύση, το σβήσιμό της εξ ολοκλήρου και η προβολής μιας εναλλακτικής πραγματικότητας. Αυτό που έκαναν δηλαδή κι οι υπεύθυνοι του λογαριασμού του Λευκού Οίκου στο τουίτερ, που όχι απλά “ξέχασαν” να αναφέρουν τη Σοβιετική Ένωση μεταξύ των νικητών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά δεν αναφέρθηκαν καν έστω γενικά κι αόριστα σε “συμμάχους”.

Σκέψεις ενός εκπαιδευτικού για τις «κάμερες στα σχολεία»



*Του Ηλία Τουμασάτου
  1. Αν ένα σχολείο χρησιμοποιεί τα μέσα που παρέχει η τεχνολογία για να φέρει τους μαθητές σε επαφή με ένα σημαντικό πρόσωπο που δεν θα μπορούσε να παραστεί διά ζώσης στο σχολείο (όπως συμβαίνει στο πρόγραμμα «100mentors», στο οποίο έχει συμμετάσχει και το δικό μας σχολείο, πάντα με έγκριση των κηδεμόνων των μαθητών που συμμετέχουν), δεν νομίζω ότι κανείς εκπαιδευτικός θα έφερνε αντίρρηση. Θα ήθελα π.χ. να δω π.χ. τον Αθανάσιο Φωκά, ή έναν παλιό απόφοιτο του σχολείου μας που διαπρέπει στον τομέα του, να μιλάει στους μαθητές με τηλεδιάσκεψη, ξέροντας ότι δεν μπορώ να τον φέρω διά ζώσης στο σχολείο.
  2. Αν ένα σχολείο χρησιμοποιεί εργαλεία τηλεδιάσκεψης για δράσεις συνεργασίας με άλλα σχολεία, είτε της χώρας είτε του εξωτερικού, νομίζω και πάλι ότι κανείς εκπαιδευτικός δεν θα έφερνε αντίρρηση.
  3. Αν ένα σχολείο χρησιμοποιεί εργαλεία τηλεδιάσκεψης για να παρακολουθήσει ένα πείραμα σε ένα πανεπιστημιακό εργαστήριο, ή μια καλλιτεχνική εκδήλωση που προβάλλεται με αυτό τον τρόπο, νομίζω ότι και πάλι κανένας δεν θα έφερνε αντίρρηση.