Παρασκευή 6 Απριλίου 2018

Μεγάλη Παρασκευή 1944: Μια ξεχασμένη θηριωδία των Ναζί

 
 Οι Ναζί μαζί με τους ντόπιους συνεργάτες τους εξαπολύουν μια τρομοκρατία από συλλήψεις, γεμίζοντας τις φυλακές της πόλης. Αποκορύφωμα αυτών των αντίποινων ήταν και η εκτέλεση των 120 αγωνιστών Αγρινιωτών.
Στις 9 Απρίλη του 1944 ΕΛΑΣίτες αντάρτες από το Αρχηγείο του ΕΛΑΣ Μεσολογγίου, στήνουν ενέδρα μεταξύ των χωριών Σταμνάς και Αγγελοκάστρου και ανατινάζουν αμαξοστοιχία των SS που κινούταν προς το Αγρίνιο, η οποία μετέφερε κυρίως πολεμικό υλικό και καύσιμα. Αποτέλεσμα αυτού του σαμποτάζ ήταν ο θανάτος δεκάδων Γερμανών στρατιωτών, αλλά και η απαλλοτρίωση όπλων και των υπόλοιπων μεταφερόμενων υλικών από τον ΕΛΑΣ. 

Σε αντίποινα γι’ αυτό, οι Ναζί μαζί με τους ντόπιους συνεργάτες τους εξαπολύουν μια τρομοκρατία από συλλήψεις, γεμίζοντας τις φυλακές της πόλης. 

Η πληρότητα…


 
Πηγή: Eurokinissi 
 
Της Κάλι Καρά

Η πληρότητα… στα πλοία, στα αεροπλάνα, στα λεωφορεία, στα ξενοδοχεία, πόσο βολεύει για να αναδειχθεί η «ευημερία» των Ελλήνων και να ξεχαστεί η βάρβαρη επίθεση στα εργασιακά, στα ασφαλιστικά και στα κοινωνικά τους δικαιώματα από όλες τις αστικές κυβερνήσεις και της «πρώτη φορά αριστερής» συμπεριλαμβανομένης, με στόχο την αύξηση των κερδών των μονοπωλίων και όλων των εκμεταλλευτών του εργατικού μόχθου.

Πόσο βολεύει για να ξεχαστούν οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι με τα 200 και τα 300 ευρώ, οι απλήρωτοι, οι ανασφάλιστοι, οι απολυμένοι, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.

Πόσο βολεύει για να κουκουλωθεί ότι οι άστεγοι, οι εξαθλιωμένοι που ψαχουλεύουν μέσα στους κάδους των απορριμμάτων και εκείνα τα «περήφανα γηρατειά» περιμένουν τα γεύματα της «αγάπης» για να νιώσουν μια εφάπαξ πληρότητα στο στομάχι τους, χάρις στους φιλεύσπλαχνους και στους φιλάνθρωπους αυτής της χώρας.

Πόσο βολεύει να απομακρυνθεί η σκέψη από την ευθύνη των κυβερνώντων που όλο και πιο βαθιά εμπλέκουν την χώρα στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς και σχεδιασμούς, με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος της εμπλοκής της χώρας μας σε μια πολεμική σύρραξη και την ίδια ώρα πλασάρουν το ματωβαμμένο ΝΑΤΟ και ωσάν παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή!

Καλή Ανάσταση Λαών! Η Ανάσταση όπου η πληρότητα της ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών θα είναι για όλους και όλες, για όλα τα παιδιά του λαού μας, αφού θα έχει καταργηθεί η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Ανάσταση που «δεν θα 'ρθει από μονάχη της… αν δεν πάρουμε μέτρα και εμείς».

ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ…



Μέρες που είναι, Μ. Εβδομάδα των Παθών του Ιησού Χριστού κατά τον ορθόδοξο χριστιανισμό, σε μια χώρα που συνταγματικώς ορίζεται πως «επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού», το μεταφυσικό στοιχείο εισβάλλει στη ζωή μας με όλα του τα σύμβολα, τελετουργίες και μύθους. Κι αν μοιάζει κάποιες φορές εύκολο για τη βερμπαλιστική επαναστατικότητα να χλευάζει τη θρησκευτική πίστη, τις περισσότερες όμως φορές είναι δύσκολη η απαγκίστρωση, ζώντας σ’ ένα περιβάλλον εμποτισμένο σ’ αυτήν και σε συνθήκες που ευνοούν την εκκόλαψή της,  όταν η πολεμική κατευθύνεται σε τελετουργίες και σύμβολα χωρίς να επιχειρείται η  θεωρητική ανασκευή της.
 
               Οι θρησκευτικές μας αυταπάτες και ιδεοληψίες, που δίνουν παρηγοριά σε ένα αβάσταχτο παρόν κι ένα μέλλον απειλητικό,  δεν καταλήγουν παρά στη δικαίωση της ύπαρξης του κυρίαρχου   κοινωνικού συστήματος, γίνονται μέρος του συστήματος  υλικών και πνευματικών δεσμών που στηρίζεται σε καταπιεστικούς θεσμούς και εξαρτάται από τις ανάγκες και τους τρόπους παραγωγής εκείνους που ταυτίζονται με τις  αστικές κοινωνικές δυνάμεις.  Κι όταν κηρύττεται πως η σωτηρία για το χριστιανό περνά από την καταφρόνηση του υλικού κόσμου, πως  η μετά θάνατον κρίση του θεού γίνεται η μοναδική αλήθεια, πως η αντίσταση στην αδικία είναι αμάρτημα, τότε σαν φυσική συνέπεια απομένει στο χριστιανό  εγκαρτέρηση και η υποταγή.

Καμιά εμπιστοσύνη!


«Η Ελλάδα είναι μία χώρα ασφαλής που δεν χρειάζεται να φοβάται», που «διαθέτει ισχυρές διπλωματικές συμμαχίες που αυξάνουν την ασφάλειά της». «Τα δίκαιά της (σ.σ. της Ελλάδας) προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο». «Να μην φοβόμαστε θερμό επεισόδιο, να μην φοβόμαστε τίποτε», «η Τουρκία απομονώνεται», εκτίθεται ως «κράτος - παρίας στη διεθνή σκηνή...». Οι παραπάνω είναι μερικές από τις ατάκες του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλου, από συνεντεύξεις του τις τελευταίες μέρες, σχετικά με τα Ελληνοτουρκικά. Στην ουσία, καλεί το λαό να μην ανησυχεί για τις αμφισβητήσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας από την αστική τάξη της Τουρκίας, από τα σενάρια για αλλαγές συνόρων στην περιοχή, με αλλαγές στις διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες. Αυτό που επιχειρεί η κυβέρνηση είναι να καθησυχάσει τους εργαζόμενους, να ενισχύσει την πεποίθηση ότι είναι άστοχη η λαϊκή επαγρύπνηση και εγρήγορση απέναντι στις επικίνδυνες εξελίξεις, τους ανταγωνισμούς, τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και την ελληνική εμπλοκή κι ότι τώρα χρειάζεται απόλυτη ταύτιση με την κυβέρνηση, εμπιστοσύνη στη «διπλωματική δεινότητα» των υπουργών και στους διεθνείς συμμάχους (ΝΑΤΟ και ΕΕ), που είναι όμως παράγοντες αστάθειας και πολέμων στην περιοχή. Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση επιχειρεί να παρουσιάσει μια «μαγική εικόνα» αναφορικά με τις εξελίξεις. Από τις συντάξεις και τους μισθούς μέχρι τις συμφωνίες με τον «διαβολικά καλό» Τραμπ, είναι πολλά και χαρακτηριστικά τα παραδείγματα του τι συμβαίνει στο λαό όταν η κυβέρνηση καλλιεργεί τον εφησυχασμό. Γι' αυτό το «καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, τους χειρισμούς της και τους συμμάχους της» πρέπει να ακουστεί τώρα ακόμα πιο δυνατά από την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.

Χρυσή Αυγή: Πάντα στο πλευρό της αστικής τάξης




Το πώς χειρίζεται και τοποθετείται η εγκληματική ναζιστική Χρυσή Αυγή στα λεγόμενα «εθνικά θέματα» και βεβαίως απέναντι στα Ελληνοτουρκικά αποτελεί μια ακόμα απόδειξη ότι οι χρυσαυγίτες είναι τα καλύτερα τσιράκια της αστικής τάξης, ενταγμένοι στα επικίνδυνα και αντιλαϊκά της σχέδια. Το λένε μόνοι τους, το φωνάζουν, το προβάλλουν με κάθε τρόπο, με κάθε ευκαιρία. Οι χρυσαυγίτες αποκαλούν Τούρκους τους Ελληνες μουσουλμάνους της Θράκης, όπως ακριβώς και ο Ερντογάν. Λένε για τα «σύνορα της καρδιάς τους» στον Πόντο, στην Κωνσταντινούπολη, στη Σμύρνη, στη Βόρεια Ηπειρο, στην Ανατολική Ρωμυλία κ.λπ., ό,τι δηλαδή λέει και ο Ερντογάν για την ελληνική Θράκη, την Κύπρο και άλλες περιοχές. Εξάπτουν τον εθνικισμό, που συγκαλύπτει τις ευθύνες της ελληνικής αστικής τάξης για τους κινδύνους που απειλούν το λαό, από την εμπλοκή της σε επικίνδυνους ανταγωνισμούς και σχέδια στην ευρύτερη περιοχή. Δίνουν το καλύτερο άλλοθι στην τουρκική αστική τάξη για να αμφισβητεί τις διεθνείς συνθήκες, όπως τη Συνθήκη της Λοζάνης, και να επιδιώκει αλλαγή των συνόρων με το αίμα του ελληνικού και τουρκικού λαού. Πάντα έτσι γινόταν. Η χούντα την οποία θαυμάζουν έκανε πραξικόπημα στην Κύπρο και έδωσε την αφορμή στην Τουρκία για να εισβάλει το 1974. Οι μεγάλες καταστροφές, όπως στην Κύπρο, έχουν γίνει με το μανδύα του υπερπατριωτισμού, όπως αυτός που εκπροσωπεί η ναζιστική - εγκληματική Χρυσή Αυγή.

Στο πλαίσιο της ευρωενωσιακής πολιτικής η νομοθέτηση της κατάργησης του απεργιακού δικαιώματος από ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ


 
Πηγή: Associated Press

Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (επίτροπος Απασχόλησης Thyssen) σε Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τη νομοθέτηση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ της ουσιαστικής κατάργησης του απεργιακού δικαιώματος, αποκαλύπτει ότι πρόκειται για συνολικότερη ευρωενωσιακή πολιτική.

Στην απάντηση συγκεκριμένα αναφέρεται:

«Η άσκηση του απεργιακού δικαιώματος υπόκειται σε κάποια μορφή περιορισμού, δηλαδή σχετικά με τις ομάδες που δικαιούνται να καλέσουν σε απεργία, τους επιτρεπόμενους στόχους, τις διαδικαστικές απαιτήσεις κ.λπ.

Όσον αφορά την πρόσφατη ελληνική νομοθεσία, ότι για έγκυρη απεργία σε επίπεδο εταιρείας, απαιτείται απαρτία 50% των μελών συνδικαλιστικών οργανώσεων, σημειώνεται ότι παρόμοιες ή πιο αυστηρές απαιτήσεις υπάρχουν και σε άλλα κράτη-μέλη.

Άρα είναι αμφίβολος ότι ο ισχυρισμός υπονομεύεται ή καταργείται ουσιαστικά το δικαίωμα στην απεργία σε επίπεδο εταιρείας στην Ελλάδα».