Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

ΟΙ ΔΟΜΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥΣ:



ΟΙ ΔΟΜΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ  Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥΣ:

    Η μείωση της χρηματοδότησης από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και  οι αρνητικές εξελίξεις στη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους (ΕΣΠΑ & ΣΕΣ 2014-2020), δημιουργούν νέα αρνητικά δεδομένα για την επάρκεια της λειτουργίας, ακόμα και για την ύπαρξη δομών όπως το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», οι βρεφονηπιακοί Σταθμοί, τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠΑμΕΑ, τα ΚΗΦΗ.
    Τα σχετικά προγράμματα λήγουν τον επόμενο μήνα και δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι την ανάληψη καθηκόντων των νέων δημοτικών αρχών τον  ερχόμενο Σεπτέμβρη. Πρέπει να απαιτηθεί από τη κυβέρνηση η εξασφάλιση της χρηματοδότησης ώστε να διατηρηθούν οι κοινωνικές υπηρεσίες και να αναπτυχθούν για να καλύπτουν δωρεάν τις αυξανόμενες λαϊκές ανάγκες. Να ανανεωθούν οι συμβάσεις όλων των εργαζόμενων και να δρομολογηθεί η μονιμοποίησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
    Οι «Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις» (των άνεργων) και οι εθελοντισμοί ΜΚΟ, με τις οποίες συμφωνούν οι δήμαρχοι ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ κ.α., δεν αποτελούν λύση αλλά συγκάλυψη και φτηνή διαχείριση της ακραίας φτώχιας.
    Ο δήμος Ωραιοκάστρου, ανακοίνωσε μετεκλογικά τη μη εφαρμογή (μόνο για φέτος;) των προγραμμάτων-δικαιωμάτων «Παιδί και Θάλασσα» και «Θερινή Δημιουργική Απασχόληση» για παιδιά 5-12 ετών. Μετά προσπάθησε, λόγω των αντιδράσεων να τα νεκραναστήσει, σίγουρα με χειρότερους όρους από πέρσι και πρόπερσι.
    Η «Λαϊκή Συσπείρωση» απαιτεί τη πλήρη συνέχιση των προγραμμάτων με άμεση χρηματοδότηση από τη Περιφερειακή Διοίκηση και το Κράτος. Απαιτούμε τη μη  εφαρμογή της Ευρωενωσιακής οδηγίας για αντιπαροχή όλων  των γονέων στους Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς. Να σταματήσουμε ακόμα ένα βήμα στην απόλυτη επιχειρηματικότητα των δήμων.
    Χιλιάδες οικογένειες θα αποκλειστούν και φέτος από τα  κοινωνικά προγράμματα, ενώ όσοι τυχεροί κερδίσουν μία θέση, θα χρειαστεί να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν τους μειωμένους προϋπολογισμούς. Οι εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές θα δουλεύουν, αν δουλεύουν, σε όλο και χειρότερες συνθήκες. Παράδειγμα το Κέντρο  Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Θεσσαλονίκης «Ο ΄Αγιος Παντελεήμων» κλπ.
    Το συμπέρασμα είναι ένα: αν δεν αντισταθούμε, αν δεν αγωνιστούμε μαζικά και οργανωμένα με σωστούς στόχους και τακτικές, μέσα αλλά κύρια έξω από τους αστικούς θεσμούς, ο καπιταλισμός και οι υπηρέτες  του, οι ποικίλοι  μηχανισμοί του και η ΄Ενωση των μονοπωλίων, δεν θα αφήσουν τίποτα όρθιο. Ούτε τα παιδιά λυπούνται γιατί γι αυτά και τους γονείς τους μία θα ήταν η άμεση και ικανή λύση: ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ  & ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ. Ο Παιδικός Σταθμός είναι δικαίωμα κάθε παιδιού.-

                                                                             


                                                                                              «ΛΑΊΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
                                                                                            Ωραιόκαστρο 13-7-2014